Donkere wolken (2)

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 23
6 Profetische details die mogelijk binnenkort in vervulling gaan

Vorige maand vonden er grote veranderingen plaats in Syrië en Irak, Europa en in de wereld. Dus moeten een paar eindtijdscenario’s worden aangepast. Dat gaat nu eenmaal zo met gedetailleerde eindtijdscenario’s. In Het Zoeklicht nr. 21 noemden we zes dingen die nog moeten gebeuren voordat de Heer terugkomt met Zijn Duizendjarig Vrederijk. We moesten het artikel afsluiten met dat we ‘een volgende keer’ de laatste drie van de zes onderwerpen zouden behandelen. Dat doen we dus nu met kort iets over een grote verandering.

In Het Zoeklicht nr. 21 behandelden we: 1. De bevrijding van Judea en Samaria van de Palestijnse bezetters. 2. De terugkeer van Efraïm en de vereniging met Juda. 3. De herbouw van de Tempel in Jeruzalem. Over bleven: 4. Dreigingen van de islam en de Gog-oorlog. 5. Jeruzalem-oorlogen. 6. Turkije. De grote veranderingen in het Midden-Oosten houden ook verband met Turkije.

Scenario’s over eindtijdgebeurtenissen hebben riskante kanten. Je kunt de plank behoorlijk misslaan, waardoor je aan geloofwaardigheid verliest. Een bescheiden ‘mijns inziens’ is echt wel op z’n plaats. Immers, oordeelsprofetieën en beloften van zegeningen over een volk hebben volgens Jeremia 18:7-10 een voorwaardelijk aspect. Maar die profetieën blijven dan wel staan en worden vaak later vervuld. Ook heb ik soms de indruk dat de HERE er behagen in schept het net iets anders te doen dan wij in onze scenario’s voorspeld hebben. Voorzichtig dus. Nu snel naar de resterende punten.

4. Islam en de Gog-oorlog
Turkije speelt weer een hoofdrol in het Midden-Oosten. Dat is onderdeel van het plan van Recep Tayyip Erdogan (sinds 2014 president) en Ahmet Davutoglu (premier). Zij werken hard en consequent aan het herstel van het grote Turks-Ottomaanse wereldrijk. Erdogan speelt in Turkije kalief en wint langzaam maar zeker meer invloed in het Midden-Oosten. Zijn plan Syrië gedeeltelijk te bezetten is door het ingrijpen van Rusland in Syrië voorlopig van de baan. In recente eindtijdscenario’s wordt Turkije als de ‘Gog uit het verre Noorden’ (Ezechiël 38:15, 39:2) weer verdrongen door Rusland. Maar aanhangers van de Gog=Turkije-visie kunnen niet geloven, dat de uitsluitend islamitische landen die in Ezechiël 38 worden genoemd als volken die met ‘Gog uit het land Magog’ Israël binnenvallen, zich ooit zullen scharen onder de leiding van het – volgens de islam – atheïstische Rusland.
Het gaat hier niet over wie Gog is en welk land bedoeld wordt met ‘het land Magog’. Ik wijs u alleen op een paar gegevens uit Ezechiël 38 en 39, die van belang zijn voor het onderkennen van de tijd waarin die Gog-aanval plaatsvindt.
1. Israël heeft pas een oorlog moeten voeren (38:8).
2. Israël woont gerust en in veiligheid (38:8,11 en 14).
3. Israël woont op de ‘bergen van Israël’ (38:8). Nu ‘wonen’ daar Palestijnen en wil men een Palestijnse staat vestigen.
4. Israël is in vrij korte tijd goed rijk geworden. Zilver en goud, grote buit willen de bendes van Gog weghalen (38:13).
5. Die bendes zijn primitief bewapend: Boog en pijlen, schilden, knotsen en speren (39:3,9).
Aan geen van deze vijf situatieschetsen wordt momenteel voldaan. Mag ik me eens wagen aan een kort scenario?
‘Israël moet een oorlog voeren. Waarschijnlijk tegen Iran dat rustig, maar snel doorgaat met het verrijken van uranium voor hun bom en met het ontwikkelen van nauwkeurige langeafstandsraketten. Aanleiding genoeg. Of een oorlog met (Palestijnse) terroristen loopt uit de hand. De wereld (VN, VS, EU, China, enz.) zijn die oorlogen zat en bevelen een totale ontwapening van het Midden-Oosten. Dat gebeurt en Israël waant zich veilig: Valse vrede! De inmiddels verarmde massa’s in de landen rond Israël en veel vluchtelingen zoeken nu ‘buit’ in het rijke Israël. Met miljoenen. Zoals nu gebeurt in West Europa.’
Het is maar een scenario...

5. De Jeruzalem-oorlogen
Het is voor ieder normaal denkend mens dwaasheid dat Joden niet eens mogen bidden op de Tempelberg. De door God Zelf gekozen plaats van de beide Tempels. De voor het Joodse volk meest heilige plek. Ook wordt door Palestijnse leiders en islamitische geestelijke leiders de spanning om de al-Aqsa moskee in Jeruzalem sterk opgevoerd. Aan Joodse kant is Netanyahu en zijn regering van plan om toegang en gebed voor Joden op de Tempelberg open te stellen. Maar dat plan is uitgesteld. De huidige spanningen kunnen heel snel exploderen en de eerste Jeruzalem-oorlog veroorzaken.
De erkenning van een niet bestaande Palestijnse staat door het Vaticaan houdt verband met de eeuwenoude claim van R.k.-kerk op heilige plaatsen in Jeruzalem en op de Tempelberg. Deze erkenning is tegelijk een bemoediging voor de islamitische claims op Jeruzalem als de hoofdstad van hun messias, de Mahdi. Maar Jeruzalem blijft de stad van de Grote Koning die Israël nooit zal opgeven. Jeruzalem-oorlogen vindt u in Zacharia 12, 14 en Jesaja 29.

6. Turkije
Turkije speelt diverse dubbelrollen en sluit verschillende bondgenootschappen. Aanvankelijk deed Turkije mee aan het bewapenen en financieren van de ISIS. Nu hoort Turkije bij de as ‘VS, Iran, Turkije’ en bombardeert vrolijk mee met wat men noemt de ‘gematigde islam’ tegen de ‘extremisten’. Het ene moment vecht Turkije met de Koerden tegen IS om de stad Kobani. Nu zijn ze in oorlog met de Koerden. Uiteindelijk gaat het Turkije om het kalifaat en wil Erdogan de totale macht in zijn land krijgen.

Grote veranderingen
Nu iets over twee opzienbarende veranderingen die sinds september zichtbaar zijn geworden.
Netanyahu waarschuwde de VN in zijn indrukwekkende rede voor ‘militante islamieten die miljoenen doodsbange mensen dwingen te vluchten’ en voor ‘islamitische fanatici’. Hij besloot zijn toespraak met de oproep “het fanatisme aan onze deur te controleren… sta mét Israël, omdat Israël niet alleen zichzelf verdedigt. Meer dan ooit, Israël verdedigt u.” Inderdaad komt een golf van de islam over ons!
Opvallend was dat tijdens de toespraak van Netanyahu de ambassadeur van de VS bij de VN en de minister van Buitenlandse Zaken Kerry waren weggebleven. Israël kan niet meer op de VS van Obama rekenen! Zo treedt Genesis 12:3 in werking. President Obama heeft Gods zegen weggegooid. Dit betekent helaas de val van de VS.
Er is nog een grote verandering. Rusland heeft de leidende rol in het Midden-Oosten van de VS overgenomen. Rusland staat nu met China vooraan in de strijd tegen het extreme islamitische terrorisme. Dit is onderdeel van de koude oorlog tussen Rusland en de VS. We zien nu twee politieke blokken. Het eerste blok onder de VS en de EU, die steeds meer de kant van de moslims en hun religie opschuiven, waardoor Eurabië realiteit wordt. Aan de andere kant Rusland en China, dat de ‘totale oorlog’ aan de islam heeft verklaard. Poetin heeft de zegen van de Russisch Orthodoxe kerk, die van mening is dat Poetin een ‘gerechtvaardigde oorlog voert tegen de gedeeltelijk door het Westen gesteunde islamitische terroristenorganisaties.’ Het Westen, dat nu al de prijs van deze steun begint te betalen. Spanningen lopen snel op. En wij, wij bidden: “Uw Koninkrijk kome.”

Jan van Barneveld