Donkere wolken

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 21
6 Profetische details die mogelijk binnenkort in vervulling gaan

De wereldgemeenschap barst momenteel bijna elkaar van spanningen: geweld, economische onzekerheid, vluchtelingen, antisemitisme en vervolgingen. Gevaren voor Israël, vervolgingen van christenen en waarschuwende oordelen van de HERE zijn verschijnselen die de eindtijd tekenen. Enkele details die mogelijk binnenkort in vervulling gaan.

We leven in een periode van de heilsgeschiedenis waarin de HERE haast maakt met het herstel van Israël: ‘IK, de HERE, zal het te zijner tijd met haast volvoeren’ zegt Jesaja 60:22, het hoofdstuk over de toekomstige heerlijkheid van Sion. Gods plan is heerlijkheid voor Israël (Lucas 2:32) en vrede op aarde (Lucas 2:14). Het plan van de Boze is ‘Dood aan Israël’, uitroeien van het geloof in Christus en aanbidding van het Beest (Openbaring 13:8).
Wat Israël betreft: ‘God, onze God, zegent ons opdat alle einden van de aarde Hem vrezen’ (Psalm 67:7,8). Wat de antichrist betreft zijn momenteel de trefwoorden: Nieuwe Wereld Religie (NWR) en Nieuwe Wereld Orde (NWO). Onder deze twee begrippen zullen de islam, een afvallig christendom onder aanvoering van Rome plus andere wereldreligies samenvallen.

Escalatie
Voor het ‘Beest uit de zee’, de antichrist, zijn er in de loop van de geschiedenis heel wat kandidaten geweest. De Bijbel geeft, bijvoorbeeld in Daniël 7 en Openbaring 13, details over de antichrist. Hij is het ‘vierde dier’ uit Daniël 7 en het ‘scharlakenrode beest’ uit Openbaring 17, waarop de ‘grote hoer’ zit. Dat loopt uit op het beeld voor het Beest dat iedereen zal moeten aanbidden (Openbaring 13:14-16). We weten dat die ‘Beesten’ fel en vol haat tegen Israël, de ‘heiligen van de Allerhoogste’, zullen zijn (Daniël 7:25). Zover is het Goddank nog niet. Maar als er een escalatie komt, een uitbarsting van een van de vele spanningen, kan alles zeer snel gaan.
Welke escalatie? De wereldgemeenschap barst momenteel bijna uit elkaar van spanningen. Overal opstanden, oorlogen, economische crash, stromen vluchtelingen, toenemend antisemitisme en vervolgingen en sommigen denken aan een tsunami van moslims. Uit zo’n crisissituatie kan de ‘ruiter op het witte paard’ uit Openbaring 6:1,2 opeens tevoorschijn komen. Deze ruiter is mijns inziens de antichrist, die de voorzegde valse vrede op aarde brengt. Zijn witte paard is misleidend, omdat de antichrist ook wel weet dat de Here Jezus Messias op een wit paard uit de hemel zal komen (Openbaring 19:11-16). Hij, de Koning van de koningen en de Heer van de heren, zal met het Beest en zijn rijk afrekenen en het Duizendjarig Vrederijk brengen. Maar voor die tijd moet er nog een en ander gebeuren. We noemen:
1. De bevrijding van Judea en Samaria
2. De terugkeer van Efraïm en de stammen die daarbij horen
3. Een begin gemaakt worden met de herbouw van de Tempel in Jeruzalem
4. Dreigingen van de islam die uitlopen op de Gog-oorlog
5. Eindtijdoorlog om Jeruzalem
6. De rol van Turkije

1. Judea en Samaria
De HERE heeft een eeuwig verbond met Abraham gesloten: de landbelofte. Het hele land Kanaän zal voor Israël een ‘altoosdurende bezitting’ zijn (Genesis 17:7,8). Een deel van dit ‘beloofde land’ wordt nu bezet door Palestijnse vijanden. Israël noemt dat gebied Judea en Samaria. De wereld spreekt over Palestijns gebied of over de Westbank. De Paus en 135 landen hebben, nog voor de goedkeuring van de Veiligheidsraad van de VN, die Palestijnse Autoriteit al als staat erkend. Maar de profeet Obadja zegt: ‘…het huis van Jakob zal zijn bezittingen weer in bezit nemen.’
In de eerste helft van de vorige eeuw was het toenmalige mandaatgebied Palestina door internationale verdragen en besluiten voor het Joodse volk bestemd. Na de Onafhankelijkheidsoorlog (1947/1948) veroverde Jordanië (let wel, niet de Palestijnen) Judea en Samaria plus de Oude stad en het oostelijk deel van Jeruzalem. Door de grote overwinning van Israël in de Zesdaagse oorlog (1967) kwamen Jeruzalem en die gebieden weer waar ze hoorden: bij Israël. Maar door de Oslo-Akkoorden (1973-1975) verspeelde Israël die gebieden aan Palestijnse terroristen. Zij willen daar nu een staat. Ook ‘de wereld’ wil daar een Palestijnse staat. Maar het gebied hoort integraal bij Israël. Ik kan hier een enkel vers noemen:
‘God heeft gesproken in Zijn heiligdom. Ik wil juichen, ik wil Sichem (= Nabloes) verdelen… Mij behoort Gilead en mij behoort Manasse (Golan en een stuk ‘Palestijns’ gebied). Efraïm is de schutse van mijn hoofd en Juda is mijn herdersstaf (waar nu de Palestijnse Autoriteit zetelt). Moab is mijn wasbekken op Edom werp ik mijn schoen (in Jordanië). Over Filistea (Hamas in Gaza) juich ik’ (Psalm 60:8-10). Verder: ‘Wek Uw sterke op vóór Efraïm, Benjamin en Manasse (waar bijna iedereen, behalve de HERE, een Palestijnse staat wil) en kom tot onze verlossing’ (Psalm 80:3). ‘Mijn knechten zullen daar wonen’ (Jesaja 65:9). Dus die gebieden zullen, hoe dan ook, weer bij Israël gaan horen. Dat is volgens de Bijbel juist, want de stamgebieden van o.a. Efraïm en Juda liggen daar.

2. De terugkeer van Efraïm en andere stammen
De profeet Ezechiël (37:15-22) moet van de HERE twee stukken hout nemen en daarop schrijven: ‘Voor Juda en de stammen die daarbij horen.’ Op het andere: ‘Voor Jozef (Efraïm) en het hele huis van Israël dat daarbij hoort.’ Dan moet hij het hout van Efraïm voegen bij dat van Juda. Dus… Efraïm komt nog. ‘IK zal hen tot één volk maken in het land, op de bergen van Israël.’ Efraïm wordt dus bij Juda gevoegd. Dat gaat nog gebeuren. Er komt een dag waarop ‘Wachters op de bergen van Efraïm (nu door Palestijnen bezet) zullen roepen: Kom, laten we opgaan naar Sion, tot de HERE onze God’ (Jeremia 31:6).

3. De herbouw van de tempel
In de komende chaos is het heel goed mogelijk dat er een opening komt voor het begin van de herbouw van de tempel. De profeet Haggaï voorzegt de heerlijkheid van de nieuwe tempel (2:10). Paulus legt uit dat die tempel eerst verontreinigd wordt door de antichrist (2 Tessalonicenzen 2:3,4). Dan wordt de Tempel uit Ezechiël 40-43 gebouwd, ingericht en ingewijd. Als Israël maar niet toegeeft aan de druk van Rome en de islam om ook deel te hebben aan die nieuwe tempel.

Jan van Barneveld

Over de eindtijdoorlogen om Jeruzalem (5), de gevaarlijke, verraderlijke rol van Turkije (6), de Gog-oorlog en de rol van de wrede jihad-groepen die zich rond Israël samentrekken (4), een volgende keer.