Dit is het!

Wim Embregs • 88 - 2012 • Uitgave: 11
Grote consternatie in Jeruzalem. Daar waren in een vergaderzaal ineens allerlei mensen gaan spreken in talen die ze geacht werden niet te kennen en er waren merkwaardige verschijnselen van wind en vuur geweest. De mensen stroomden toe. De een vroeg zich hardop af wat dat te betekenen had en anderen begonnen ermee te spotten: “Het lijkt wel of ze dronken zijn.” Dan staat Petrus op en vraagt luidkeels de aandacht: “Mannen van Jeruzalem, dit is het. Dit is het wat onze profeet Joël voorspeld heeft.”

Dit is het! De toegestroomde mensen, allemaal mensen van het Joodse geloof, waren ineens een en al aandacht. Want al die Joodse mensen kenden hun Bijbel. Dat was toen alleen het Oude Testament, want het Nieuwe moest nog geschreven worden. Petrus citeert dan voor hen Joël 2:28-32. Het was een bekende profetie voor hen, uit dit boek Joël. Maar voor hen klonk het toch nog een beetje anders dan voor ons. Want het gaat daar over de berg Sion en Jeruzalem en úw zonen en úw dochters die zullen profeteren en úw ouden die dromen zullen dromen en úw jongelingen die gezichten zullen zien. En het was wel duidelijk dat deze 120 discipelen van Jezus daar dachten dat die ‘laatste dagen’ al bezig waren aan te breken. En dat legt een enorme spanning op heel dat gebeuren daar in Jeruzalem.

De gloednieuwe gemeente
Want intussen wisten ze toen al meer dan Joël. Zíj hadden een opdracht ontvangen van Jezus en ineens blijkt, dat de opdracht van Jezus verder strekt dan die van Joël. Want Joël kon eigenlijk in zijn tijd niet verder kijken dan tot de berg Sion en tot Jeruzalem. Jezus gaat verder: tot Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde. Het merkwaardige en opvallende bij de uitstorting van de Heilige Geest, die eerste keer in Jeruzalem, was dat daar ook zo veel volken vertegenwoordigd waren. En die konden allemaal in hun eigen taal het evangelie horen, doordat de discipelen door de Heilige Geest plotseling in staat bleken in al die talen te spreken!
De Heilige Geest, die op die dag zo plotseling en onverwacht doorbrak, werkte in hun harten een geloof op dat zo krachtig was, dat even later ‘ongeveer 3000 zielen werden toegevoegd’ aan de gloednieuwe gemeente van Jeruzalem. Want in de harten van al die Joodse mensen was de tijd van de Messias op die dag aangebroken. En dat was een overweldigende ervaring.

Vol enthousiasme
Er had ook een duidelijke verandering bij Petrus en zijn mede-discipelen plaatsgevonden. Dat bleek al uit de vrijmoedige manier waarop Petrus heel die volksmenigte toesprak en hen overtuigde. Daarom kon de Geest van God met hen doorgaan en stopte het niet na deze Pinksterdag in Jeruzalem. We lezen dat binnen korte tijd nog vele duizenden meer tot geloof in Jezus Christus kwamen en dat velen van die duizenden even later de wereld zijn ingegaan en hun geloof en enthousiasme spatte er zo van af dat Petrus en Paulus de grootste moeite hadden om alle nieuwe gemeenten die toen in allerlei landen als paddenstoelen uit de grond spoten goede sturing te kunnen geven.
Petrus had duidelijk gemaakt dat ‘de laatste dagen’ nu aangebroken waren. De profetie van Joël gaf ook aan tot wanneer die periode zou duren: tot de ‘grote en doorluchtige dag des Heren’. Waarschijnlijk hebben de Joodse gelovigen toen gedacht dat de tijd spoedig zou verstrijken en dat het duizendjarig vrederijk onder hun Messias, onze Christus, aan zou breken. We weten inderdaad niet hoe de geschiedenis zou zijn verlopen als het hele Joodse volk toen Jezus als Messias zou hebben aangenomen. We weten uit de geschiedenis dat maar een deel van het volk dat heeft gedaan. De meesten wezen Hem af.
Het werk van de Heilige Geest liet Zich echter niet tegenhouden na Pinksteren. Waar het Joodse volk de draad liet liggen, pakten de christenen uit de heidenen hem op en trokken verder de wereld in om het heerlijke evangelie overal te laten horen. En overal gingen de mensen ontdekken: dit is het! En binnen korte tijd had was in bijna de hele toenmalige wereld het evangelie doorgebroken.

Troostrijke woorden
Nu moeten we niet vergeten dat de profetie van Joël ook nog een donkere kant heeft. God zegt daar ook: ‘Ik zal wonderen geven in de hemel en op de aarde, bloed en vuur en rookzuilen. De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag des HEREN komt.’ Ook daar weten wij nu veel meer van dan Joël, want het boek Openbaring staat er vol van. We weten dat er nog een heel moeilijke tijd komt voor het Israël dat de Messias heeft afgewezen. Maar hun verlossing komt ook, als ze ontdekken bedrogen te zijn door de antichrist, zich tot hun Messias zullen wenden en alsnog de draad weer oppakken en de evangelisten van de wereld gaan worden. Joël spreekt dan de troostrijke woorden: ‘En het zal geschieden, dat ieder die de naam des HEREN aanroept, behouden zal worden.’
Die woorden zijn altijd van kracht gebleven. Daarom is het niet goed om alleen maar terug te kijken op geschiedenis: de uitstorting van de Heilige Geest, toen en daar in Jeruzalem. Het werk van de Geest gaat door en wij mogen daar deel aan hebben als wij, net als die discipelen daar in Jeruzalem, ook weer die spanning gaan voelen van: het is de tijd dat de Here krachtige dingen wil gaan doen en dat Hij ons, nu, in deze tijd, daarvoor gebruiken wil. Door de Heilige Geest.

Wim Embregts