Deze wereld is Gods wereld

Feike ter Velde • 93 - 2017 • Uitgave: 3
De wereld is een nieuwe fase ingegaan. Er is veel bezorgdheid te bespeuren in de media. Veel mensen weten niet hoe de toekomst eruit zal gaan zien. Met Donald Trump aan het hoofd van de machtigste staat ter wereld en de verdediger van ons vrije Westen is de politieke wereld al evenzeer in zorg.
Christenen weten echter dat deze wereld Gods wereld is en dienen zich daarom des te meer af te vragen wat de profetieën ons zeggen over Gods plan.


De indringende woorden van de scheidende president van de Verenigde Staten, Barack Obama, in zijn afscheidsrede tot de natie, klinken nog na: “Zet u allen in voor onze vrijheid en de democratie.” Aan de horizon verschijnen namelijk steeds meer donkere wolken die ons spreken van donkere tijden die aanstaande zijn. Daar doelde Obama op! Deze geluiden worden in televisiegesprekken en in politieke beschouwingen van allerlei politieke kleur ook steeds gehoord. Men is bang en men weet geen oplossing.

Zorgelijke verdeeldheid
Met de verkiezing van Donald Trump als president is Amerika opgesplitst in twee scherp tegenover elkaar staande groepen. De natie is verdeeld en zal verder verdeeld raken. Overigens, op ongeveer dezelfde wijze als bij ons in Nederland. Wij zien ook steeds meer mensen in groepen tegenover elkaar staan. Etnische groepen, rijk tegenover arm, links tegenover rechts, vóór vluchtelingen en tégen vluchtelingen, etc.
Het is bijna een wereldwijd verschijnsel, maar de ernst ervan voelen we in eigen land en in de internationale verhoudingen. En dat in toenemende mate. Hoe gaat iemand als de nieuwe Amerikaanse president om met de grote politieke vraagstukken die vanaf dag één op zijn bordje terecht komen. We moeten daarbij denken aan de groeiende politieke en militaire spanningen in de Zuid-Chinese zee; aan Rusland dat invloed zoekt in Oost- en Noord-Europa en dat militair onderstreept in Oekraïne en de Baltische Staten; aan de groeiende wapenwedloop vooral nucleair; aan de groeiende greep van Rusland op de situatie in het Midden-Oosten, om maar enkele punten te noemen. We zien dat de invloed en de macht van Amerika juist op die punten snel aan het afnemen is. Voor het vacuüm dat daardoor ontstaat, biedt Europa in al haar verdeeldheid nog niet het begin van een oplossing.

Europa
De verzwakking van het leiderschap van Amerika is een belangrijk gegeven in de wereld van de eindtijd. Want het leiderschap in de wereld zal uiteindelijk komen te liggen in Europa, dat dan ook het rijk van de antichrist gaat worden. Dat Europa van de eindtijd is van groot belang, maar wordt, met name door de Kerk, over het hoofd gezien.
De Franse geograaf en historicus Fernand Braudel (1902-1985) maakte er ons al op attent dat de zuidelijk grens van het toekomstige Europa niet zal liggen bij de Middellandse Zee, maar bij de Sahara. Met andere woorden: Noord-Afrika hoort straks bij Europa, zo verklaarde hij, evenals het hele Midden-Oosten. En daar liggen ook precies de grenzen van het oude Romeinse Rijk.
Dat rijk, hoezeer ook met vallen en opstaan, is bezig zich op te richten, precies zoals ons is gezegd in het profetische Woord. Daniël 2 beschrijft ons de vier relevante wereldrijken, die heel de geschiedenis omspannen. Het vierde (het Romeinse) wereldrijk valt in twee delen uiteen: het tweede deel is als een herrijzenis uit de dood. Het moet voortdurend zoeken naar eenheid door onderhandelingen en gesprekken, zoals we dat zich vandaag zien voltrekken. Maar daaruit ontstaat dat wereldrijk van de eindtijd: het rijk van de antichrist. Die ontwikkelingen raken de hele maatschappij van vandaag en maken de toekomst onzeker.

Politieke islam
Zoals het nu lijkt te gaan, betekent het een verzwakking van Amerika op het wereldtoneel. Dat is militair en politiek een bedreigende situatie. Het kan leiden tot een nieuwe koude oorlog. Vooral voor Europa is er een grote dreiging vanuit de politieke islam. Het politieke doel van Islamitische Staat is om hun zwarte doodsvlag te planten op het dak van de Sint Pieter in Rome. De islam zal de alles overheersende wereldreligie worden, zo dromen zij. Daarom moet het christendom worden vernietigd, vindt men daar. We zien hoe zich dat in sommige gebieden al aan het voltrekken is, in het Midden-Oosten, maar ook in Azië.
Dat Rusland ook een duidelijke dreiging voor Europa is moet worden onderkend. Maar Europa heeft nauwelijks middelen om daar tegen op te treden. Nederland, heeft samen met Duitsland een kleine troepenmacht naar de Baltische Staten gestuurd, maar afgezet tegen de enorme hoeveelheid militair potentieel van Rusland aan de andere kant van de grens stelt het niet veel voor.
Tot nog toe heeft men in Europa, vaak stilzwijgend, betoogd dat Amerika het moet doen. Maar Donald Trump heeft al enkele malen geroepen dat nu de tijd is gekomen dat Europa zelf de prijs betaalt voor haar eigen veiligheid. Juist nu wij in Europa, Nederland voorop, het leger al bijna hadden afgeschaft.

Overal dreiging
Maar hoe de ontwikkelingen met Poetin ook zullen lopen, we zullen hem nodig hebben in de strijd tegen de bloeddorstige politieke islam. Immers, met die islam is niet te onderhandelen. Die dreiging, met herhaalde terreur en met veel burger slachtoffers, wordt steeds nieuw leven ingeblazen. Mensen kijken met grote zorg naar die dingen, al is het alleen maar om te kijken waar men nog veilig op vakantie kan gaan. De dreiging is straks overal. De toenemende angst onder de volken is een profetisch gegeven (Lucas 21:26). We helpen elkaar niet met een oppeppende babbel, zoals we zo af en toe op de televisie voorbij zien komen. Dat zullen we ook horen van politici in de komende verkiezingsstrijd.

Het goede nieuws
Maar laten we luisteren naar de Here Jezus, die deze spanningen in de wereld beschrijft en dan zegt dat we ons hoofd mogen opheffen, want de verlossing komt eraan. Dat is het goede nieuws bij alle onzekerheid, politiek geharrewar, gebrek aan vertrouwen en geloofwaardigheid en toenemende immoraliteit, ook van hen die in hoogheid zijn gezeten.
We kijken vooruit, een nieuw jaar in, met de open Bijbel in onze handen. Want de Bijbel bevat de profetie over de wereld en over de toekomst. In grote lijnen: de Gemeente gaat naar haar heerlijke hemelse bestemming, Israël wordt bevrijd uit de macht van de volkeren, Jezus komt terug en zal Zijn Koninkrijk oprichten. Hij zal regeren vanuit Jeruzalem. Dat is Gods heilsplan!

Feike ter Velde