Democratie: een schrikwekkend, gruwelijk systeem

Armand Gimbrère • 96 - 2020 • Uitgave: 8
Het is verbazend en verbijsterend tegelijk met welk tempo de laatste jaren het ene na het andere ideologische thema onze aandacht opeist. Er is geen expliciet aanwijsbaar politiek heerschappijsysteem dat dit zichtbaar in gang zet, toch zijn er wel degelijk wereldwijde netwerken actief die een gemeenschappelijke agenda nastreven.

Op verborgen wijze worden ideologieën via de ‘eigen mening’ van de mens op alle niveaus in de samenleving verkondigd. Verpakt in hapklare en niet te weigeren brokken krijgt de maatschappij thema’s te slikken als lhbt, klimaat, stikstof, CO2, covid-19 en de laatste brok (althans bij het schrijven van dit artikel) de Black Lives Matter (BLM) beweging.

Grote belangstelling
Europa en grote delen van de wereld kennen een democratisch systeem, waarbij het volk via een gekozen vertegenwoordiging een regering vormt. Maar in werkelijkheid zijn het oncontroleerbare machten die de werkelijke macht uitoefenen over de kiezers en de gekozen politici. Hoe kan het anders dat de dood van één zwarte man zo snel en zo georganiseerd omslaat in een wereldwijde beweging? Hoewel de reactie spontaan lijkt te zijn ontstaan, is de werkelijkheid iets anders. ‘De BLM beweging heeft het neomarxistisch gedachtegoed als ideologisch kader’, aldus medeoprichtster Patrisse Cullors, ‘we zijn getrainde marxisten.’ Dat de beweging uitermate goed georganiseerd is en dat het ideologische gedachtegoed aanslaat, bleek wel toen onlangs onder grote belangstelling een nieuw standbeeld werd onthuld van Lenin, in de stad Berlijn nog wel. Het marxistisch denken en het daaruit ontstane communisme dat verantwoordelijk is voor honderden miljoenen doden in de afgelopen eeuw, steekt opnieuw de kop op. Verscholen achter de bekende corona-mondkapjes juichte een menigte bij de onthulling van het beeld. Ook vandaag is deze beweging uit op destructie van gedachten en van mensen die niet binnen de leer passen en men schuwt daarbij het gebruik van geweld niet.

Laat er geen misverstand over bestaan, het zijn andere machten die aan de touwtjes trekken. Het zijn de media en de rijken der aarde, die volledige controle hebben over geld- goederen- en communicatiestromen en zij zijn het die bepalen wat er op de wereldagenda komt. In januari komt men weer samen in Davos in Zwitserland en daar worden de volgende thema’s op de agenda gezet. Dit alles met slechts één doel: heersen over de aarde.

Van tactiek veranderd
De greep naar de wereldmacht is van tactiek veranderd en verschijnt vandaag onder het mom van vrijheid, tolerantie, rechtvaardigheid, iedereen gelijk, antidiscriminatie en -racisme en diversiteit. Zoals we zien bij de BLM-beweging wordt de vrijheid van meningsuiting vermengd met een ideologie. Machtspolitieke belangen en ideologieën bundelen de krachten. Zij misbruiken de werkelijkheid en verschuilen zich achter goede bedoelingen. Het doel heiligt elk middel: leugens, nieuwsvervalsing, manipulatie en zelfs geweld wordt niet geschuwd. Het was Karl Marx zelf die verkondigde: het intellectuele misbruik van de waarheid loopt uit in geweld tegen mensen. Hij zelf doodde niemand, maar voor het gedachtegoed waar zijn naam aan verbonden is, lieten honderden miljoenen mensen het leven, wat uiteindelijk niets anders bleek te zijn dan een dekmantel voor het willen hebben van de absolute macht van een kleine groep. De huidige, ideologische thema’s als lhbt, klimaat of de BLM-beweging eisen helemaal niet de verbetering van een grote onderdrukte groep mensen of een aarde in nood, maar streeft naar een fundamentele omwenteling van de maatschappij uit naam van gelijkheid, wereldverbetering of een nieuw mensbeeld, en dat allemaal omdat een kleine minderheid de macht wil hebben.

Ten tijde van de Verlichting ontdekte men dat de begeerte van de mens een instrument van politieke controle kon zijn. Wat twee eeuwen geleden slechts een gedachte was, is in de afgelopen 200 jaar verfijnd tot een gedrag voorspellende wetenschap, waarbij mensen gemanipuleerd worden zonder dat zij het door hebben. De neef van de God-hatende psycholoog Sigmund Freud, Edward Bernays, was geobsedeerd door de mogelijkheden van massamanipulatie. Hij schreef in 1928 al in zijn boek Propaganda: “De bewuste en intelligente manipulatie van de georganiseerde gewoonten en opinies van de massa is een belangrijk element in de democratische samenleving. Wie de ongeziene mechanismen van de maatschappij manipuleert, vormt een onzichtbare regering die de ware macht is van ons land. Als we het mechanisme en de motieven van het groepsdenken begrijpen, dan is het mogelijk om de massa zonder dat zij daarvan kennis heeft, naar onze wil te beheersen en te sturen.”

Wereldverbeteraars
Joseph Goebbels baseerde de systematische uitroeiing van de Joden in de Tweede Wereldoorlog op dit boek. Vandaag lobbyen organisaties als de Rockfeller Foundation, de Ford Foundation en de Bill en Melinda Gates Foundation met dezelfde mechanismen binnen democratische regeringen en pompen miljarden dollars rond om de controle over de politiek, media en de samenleving te verkrijgen en te behouden. Nee, het kwaad komt dit keer niet marcherend met stampende laarzen, maar vermomt als een beweging van wereldverbeteraars die in staat is razendsnel in te spelen op de waarden en normen waar men zo hoog van opgeeft. Het heeft vrijheid hoog in het vaandel staan, terwijl het stap voor stap de voorwaarden voor vrijheid vernietigt. Men is als nooit tevoren in staat om de communicatie en media te controleren en te gebruiken voor een systeem van totale controle. Elke waarheid wordt vermengd met leugens en iedere leugen met een snufje waarheid, zodat we niet langer in staat zijn om te bepalen wat nou waar of niet waar is, zelfs tot het punt dat de waarheid zodanig verdacht wordt dat ze niet langer in vrijheid verkondigd mag worden.

Daarom is het als christen zo belangrijk om de huidige ontwikkelingen vanuit een hemels perspectief te blijven bekijken. Paulus leert ons immers in de brief aan de Efeziërs dat wij geen strijd hebben tegen vlees en bloed, maar tegen overheden, tegen de machten, tegen de wereldheersers van de duisternis van dit tijdperk, die hun macht ontlenen aan de geestelijke machten van het kwaad. Deze machten van het kwaad hebben de echte touwtjes in handen. Zij gebruiken het democratisch heerschappijsysteem om chaos te creëren. Deze chaos komt tot een climax met de wereldwijde verdwijning van miljoenen christenen. De mensen die achterblijven, zullen schreeuwen om een oplossing voor de enorme puinhoop waarin de wereld zich bevindt. Dat is het moment dat de satan zich via de antichrist zal openbaren als de grote verlosser van alle problematiek.

Vanuit Gods perspectief
De profeet Daniël geeft ons met de uitleg over het beeld van Nebukadnezar en visioenen over de beesten in hoofdstuk 2 en 7 een unieke blik op de geschiedenis en toekomst van de mensheid. Hier worden vijf wereldrijken beschouwd vanuit respectievelijk het perspectief van de mens en vanuit Gods perspectief. Overigens zijn er meer grote rijken geweest, maar deze wereldrijken staan allemaal direct in relatie tot Israël. Het beeld van Nebukadnezar is ontzagwekkend en laat zien hoe de mens kijkt naar de eigen prestaties. Daniël legt uit dat het gouden hoofd het Babylonische rijk is. Via de armen van zilver (het rijk van de Meden en Perzen), het bronzen middel (het Griekse rijk) en de ijzeren benen (het Romeinse Rijk) eindigt de wereldheerschappij van de mens in voeten en tenen van ijzer en pottenbakkersleem. Dit ijzer en leem gaan niet samen. Het is hard en broos tegelijk. Het harde van het ijzer komt voort uit het Romeinse handelen uit die tijd. Niet alleen waren in die tijd de wapens van ijzer, maar de Romeinen hielden er ook ijzeren regels op na, zij regeerden met ijzeren vuist. Onder dit regime werd Jezus gekruisigd. Ook vandaag staat het ijzer voor de ijzeren greep en macht die de regeringen willen uitoefenen op hun bevolking. Het pottenbakkersleem staat voor de mening en de wil van het volk. Dit alles is een beeld van onze democratisch samenleving en is het toneel waar de satan via de antichrist zijn entree zal maken.

In Daniël 7 kunnen we lezen hoe God naar de menselijke wereldheerschappij kijkt. Daar worden de rijken vergeleken met dieren. God wil ons laten inzien dat als wijzelf de heerschappij over de wereld willen, we worden als beesten. Over het laatste dier zegt de Bijbel in Daniël 7: ’Daarna keek ik toe in de nachtvisioenen, en zie, het vierde dier was schrikwekkend, gruwelijk, en uitzonderlijk sterk. Het had grote ijzeren tanden. Het at en verbrijzelde, en de rest vertrapte het met zijn poten. Het verschilde van al de dieren die ervóór geweest waren. En het had tien horens’ (vers 7).
We moeten goed beseffen dat de Bijbel ons huidig democratisch stelsel als een schrikwekkend, gruwelijk beest beschouwt. Iets waar de mens ontzettend trots op is, is in Gods ogen een beestachtig gedrocht.

Echte bevrijding
Dit rijk zal echter niet het laatste wereldrijk op aarde zijn. Er komt een rijk waar geen mensenhand aan te pas komt. Dan zal de wereld de echte bevrijding vieren. Dat wat de mens niet lukt, niet via autocratie, oligarchie, aristocratie, imperialisme en democratie, gaat Jezus recht zetten. Hij zal Zijn Koninkrijk op aarde vestigen. De theocratie, een koninkrijk geregeerd door Jezus Christus Zelf, zal in eeuwigheid op aarde blijven! Wij zullen met Hem regeren.

Jezus komt ons spoedig halen. Blijf tot die tijd nuchter en waakzaam!

Armand Gimbrère