Deal van de eeuw: Wat zegt Gods Woord?

Dirk van Genderen • 96 - 2020 • Uitgave: 4
Onlangs presenteerde president Trump zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten. Hij kondigde het aan als de ‘Deal van de eeuw’. Op het eerste gezicht lijkt het plan zeer positief voor Israël uit te pakken. Maar is het ook een goed plan en kunnen wij dit plan steunen, als we het naast de Bijbel leggen?

Het vredesplan van Trump heeft de titel ‘Peace to Prosperity, A Vision to Improve the Lives of the Palestinian and Israeli people’ meegekregen. Het pretentieuze plan werd aanvankelijk door een brede meerderheid van de Israëlische politiek gesteund, hoewel er ondertussen wel hier en daar kritiek wordt geuit op de voorstellen. Ook verscheidene Arabische staten steunen het plan: Egypte, Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Vanuit Europa klinkt er kritiek op de Palestijnen, die weigeren met Israël te gaan onderhandelen, maar ook kritiek op Trump en op Israël omdat dit plan wel erg pro-Israël is.

Palestijnen woedend
De Palestijnse leiders zijn woedend en voelen zich verraden. Ze liegen echter glashard als ze stellen dat de totstandkoming van dit plan buiten hen om is gegaan. Telkens opnieuw zijn ze de afgelopen maanden uitgenodigd om mee te praten, maar elk verzoek werd geweigerd.
Maar ook in Israël is er kritiek, voornamelijk vanuit rechts Israël. Veel kolonisten op de Westbank zijn tegen een Palestijnse staat in hun nabijheid en willen dat Israël het gehele gebied annexeert. Er is zelfs ook weerstand vanuit Arabische steden die nu in Israël liggen en volgens het plan straks onder de Palestijnse staat vallen, zoals die in het plan van Trump wordt voorgesteld. Dat willen ze niet. Ze maken liever deel uit van Israël, een veelzeggend signaal.

Wellicht hebt u over het plan gehoord en erover gelezen. Alle Joodse steden en nederzettingen in Judea en Samaria worden bij Israël gevoegd. Israël krijgt ook de zeggenschap over de westelijke oever van de Jordaan, de Jordaanvallei, wat essentieel is voor de verdediging van het land. Volgens recente cijfers wonen er op dit moment ruim 460.000 Joden in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, te midden van ongeveer 2,5 miljoen Arabieren.
Ook klinkt de boodschap dat de Tempelberg vrij toegankelijk moet zijn voor mensen van elk geloof om er te bidden, dus ook voor Joden, die nu niet mogen bidden op de Tempelberg.

De nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen, die voor een belangrijk deel in Palestijnse vluchtelingenkampen verblijven, moeten volgens de voorstellen worden opgenomen in de Arabische landen en in de Palestijnse staat, als die er komt, en mogen zich niet in Israël vestigen.

Scheidingsmuur tussen Egypte en Gaza
Team Trump stelt een Palestijnse staat voor, die ongeveer 70 procent van Judea en Samaria zal beslaan, Gaza en enkele gebieden ten zuidoosten van Gaza, in de Negev, grenzend aan Egypte. De Palestijnse Autoriteit moet volgens het plan het bewind in Gaza overnemen van Hamas en de strook moet ook gedemilitariseerd worden.
Maar ook Egypte is niet gecharmeerd van de Palestijnen in dat gebied, met name van Hamas, zo dicht in zijn nabijheid. Dat blijkt wel uit de metershoge en –diepe scheidingsmuur die Egypte momenteel bouwt tussen Gaza en Egypte. Als Israël een muur of een hek bouwt, schreeuwt de wereld moord en brand, maar als Egypte het doet, hoor je er niemand over.

Als hoofdstad van deze nieuwe Palestijnse staat zijn enkele wijken aangewezen van de Oude Stad van Jeruzalem, maar wel Arabische wijken die aan de Palestijnse kant van de scheidingsmuur liggen, zoals Kafr Aqab, Abu Dis en het oostelijke deel van Shuafat.
Deze Palestijnse staat moet het bestaansrecht van Israël erkennen, mag geen leger hebben, terwijl het luchtruim van Israël blijft. Er wordt ook een verbindingstunnel voorgesteld tussen Gaza en het Palestijnse gebied in Judea en Samaria.

Vijftig miljard
Vier jaar krijgen de Palestijnen om in onderhandelingen op grond van dit voorstel tot een akkoord te komen met Israël. Als ze die stap zetten, krijgen ze van Amerika financiële steun ter waarde van maar liefst 50 miljard dollar. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal het nooit zover komen.
Verwacht wordt dat Israël al eerder zal overgaan tot het realiseren van de plannen in het voorstel van Trump. Ook Trump lijkt daarop aan te sturen.

Dit voorstel van Amerika kunnen we zeker historisch noemen. Nooit is er nog een voorstel geweest dat zo Israël kan bekoren. Maar het is tegelijk zeer controversieel. En onzeker.

• Want wat gebeurt er met dit plan wanneer Trump niet wordt herkozen als president van Amerika? De Democraten hebben immers al laten weten zeker niet achter dit voorstel te staan.
• En wat gebeurt er wanneer de Palestijnse leiders blijven weigeren om Israël te erkennen en met Israël in gesprek te gaan? De kans is dan aanwezig dat Israël op termijn heel Judea en Samaria annexeert en dat de Palestijnen alleen Gaza overhouden waar ze nog zeggenschap hebben.

Palestijnse staat in Jordanië?
Een beter alternatief lijkt mij een Palestijnse staat te creëren in het aan de overkant van de Jordaan gelegen Jordanië. Ooit was heel Jordanië en heel het huidige Israël bestemd om het nieuwe thuisland voor het Joodse volk te worden, maar daar bleef uiteindelijk maar een klein deel van over voor Israël. Echter, zowel Jordanië als de Palestijnen zijn fel tegen deze ‘Jordaanse optie’.
Toch acht ik dit het meest reële alternatief. Verander de naam Jordanië in Palestina en alle Palestijnen kunnen er een nieuw bestaan opbouwen.

Momenteel circuleert er ook nog een ander plan, een plan waar ook Amerika serieus naar kijkt. Namelijk de vestiging van een nieuwe Palestijnse staat ergens in het westen van Irak. Dat zou hun nieuwe thuisland moeten worden. Dat zou ook een prima alternatief zijn voor een Palestijnse staat in Judea en Samaria en tegelijk ook wat verder bij Israël vandaan.

Landbelofte in Genesis 15
Hoe moeten we al de huidige ontwikkelingen bekijken, vanuit Bijbels oogpunt gezien? Ik ben ervan overtuigd dat de Heere het hele gebied van Judea en Samaria aan Zijn volk zal geven. En uiteindelijk nog aanzienlijk meer, zoals de landbelofte van God aan Abraham duidelijk maakt: ‘Aan uw nageslacht heb Ik dit land gegeven, van de rivier van Egypte af tot aan de grote rivier, de rivier de Eufraat’ (Genesis 15:18).
Het is Zijn land. Daarom blijf ik tegen een Palestijnse staat op dit grondgebied van de Heere, met een deel van Jeruzalem als hoofdstad.

Ben ik dan ook tegen dit plan van Trump? Ja, maar ik acht het wel mogelijk dat God dit plan gebruikt om uiteindelijk heel Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan aan Zijn volk te geven. Het lijkt erop dat Hij de harten van de Palestijnse leiders verhardt, nu weer en al tientallen jaren, om ieder mogelijk akkoord met Israël af te wijzen, hoe gunstig het ook voor hen is. Een soortgelijke verharding als in vroeger tijden zichtbaar was in de opstelling van de Farao naar Israël toe. Daar mogen we Gods hand in zien. Hij waakt over Zijn land en over Zijn volk.

Gods Woord laat zien dat niemand Gods land mag verdelen. De profeet Joël is daar heel duidelijk over. Joël 3:1 zegt:
’Want zie, in die dagen en in die tijd,
als Ik een omkeer zal brengen in de gevangenschap van Juda en Jeruzalem,
zal Ik alle heidenvolken bijeenbrengen
en hen doen afdalen naar het dal van Josafat.
Daar zal Ik met hen een rechtszaak voeren,
vanwege Mijn volk en Mijn eigendom Israël,
dat zij onder de heidenvolken verstrooid hebben.
Mijn land hebben zij verdeeld.’


Plan Trump gaat in tegen Gods Woord
Gods oordeel komt over de volken die Zijn land verdelen. Aansturen op de stichting van een Palestijnse staat op grondgebied van Israël, is het verdelen van het land dat van God Zelf is. Daarom gaat dit plan van Trump, hoe positief ook richting Israël, in tegen het Woord van God en moeten we dit plan afwijzen.

Laten we in deze spannende tijden blijven bidden voor het Joodse volk, voor de Joden die de Messias belijden en voor de leiders van Israël, om wijsheid, dat ze inzicht hebben in de tijd en weten wat ze moeten doen (1 Kronieken 12:32). En laten we de Heere ook vragen om een daadkrachtige regering, die Hij kan gebruiken om Zijn plannen met het land en met het volk werkelijkheid te laten worden.

Sommigen zien bidden als een zwaktebod, maar in de huidige situatie is dit het allerbelangrijkste. Omdat er een geestelijke strijd woedt om Israël en om het Joodse volk. Het is immers Gods volk, en de satan wil dat volk en dat land vernietigen om te voorkomen dat Gods toekomstplannen werkelijkheid worden.
Maar de Heere regeert. Hij zit op de troon, in de hemel, laat Openbaring 4 zien. En het Lam, staande als geslacht, heeft de boekrol genomen uit de rechterhand van Hem Die op de troon zit (Openbaring 5:7).

Dirk van Genderen