De zekerheid van het geloof

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 9
Al heel jong stelde ik mezelf de vraag "Wat houdt het christelijk geloof nu precies in?" Weliswaar kon ik de vraag niet precies verwoorden en ik vroeg er derhalve dan ook niemand naar. Toen twaalf jaar oud werd mocht ik met mijn oudere broer mee naar catechisatie. Ik herinner mij dat ik die eerste keer dacht: "Nu kom je dicht bij de dominee en dan zul je horen wat het precies inhoudt". Ik ging die avond teleurgesteld naar huis. Ik durfde het mijn ouders niet te zeggen. Ik zou het ook niet hebben kunnen verwoorden. Maar ik had de diepe innerlijke overtuiging, dat de dominee het ook niet wist. Net zo min als ik.

Het zou nog twaalf jaar duren, voordat ik hoorde over bekering, wedergeboorte, overgave aan de Here Jezus, geloofsvertrouwen en het ontvangen van de Heilige Geest. Ik was vierentwintig jaar oud, een jaar getrouwd, toen mijn vrouw en ik daarover hoorden en we die stap mochten doen. Grote vreugde werd mijn deel en een diepe innerlijke zekerheid, die mij nooit meer heeft verlaten. Zekerheid over _Wijn eeuwig behoud, zekerheid over de vergeving van mijn zonden, zekerheid over de liefde en de trouw van God. Onmiddellijk begon ik met het lezen van mijn Bijbel. Ik wilde alles weten over de Here Jezus. Want ik wist heel zeker: het gaat om Hem! Ik was als een droge spons die in water werd gelegd. Ik kon niet stoppen met het lezen van Gods Woord. Ik heb dat Woord ingedronken, opgegeten. Ik was onverzadigbaar.

Door Gods genade mochten we direct al in contact komen met andere christenen, die ons vertelden van de bijbelstudieweekends van Ds. W. Glashouwer in Driebergen. Ik weet nog precies die eerste bijeenkomst en de eerste woorden die hij sprak. "We zijn hier als mensen vanuit allerlei kerken en kringen, maar we hebben één ding gemeenschappelijk, we willen meer leren kennen van de Here Jezus Christus". Dat was precies in de roos! Ik heb geen woord, geen letter en geen punt of komma gemist. Ik schreef alles op. Het was "spijze te rechter tijd". We kwamen ook in contact met een bijbelleraar in Baarn, broeder Braaksma. We leerde nog meer kennen van de diepten van Gods Woord, van de heilsgeheimenissen van Christus. Ik leerde het leven van de Here Jezus kennen in Zijn ongelofelijke rijkdom. Nu ik deze dingen opschrijf voel ik diezelfde diepe blijdschap die in het begin ons deel werd. De liefde voor Gods Woord, voor mijn Bijbel, die hier voor me ligt, is als maar groter geworden.

Wat is het geweldig om een kind van God te mogen zijn. Om die diepe innerlijke zekerheid te mogen kennen van een eeuwig behoud.

Zoekt u naar die zekerheid? Het is alleen te vinden in de Here Jezus Zelf.

Waarom neemt u niet uw Bijbel en zegt u tegen de Here: "Dit is Uw Woord en ik geloof het onvoorwaardelijk". Dan mag u de beloften die de Here geeft aan elke zoekende zondaar, aannemen. Kniel dan eenvoudig neer in uw binnenkamer en spreek uw vertrouwen uit tot de Here Jezus. Hij stierf voor u en wil ook u voor eeuwig behouden. Belijd uw zonden en falen. Noem ze bij de naam. Ontvang in het geloof vergeving. Aanvaard in het geloof en op grond van de Bijbel, Gods genade, die Zijn hand op u wil leggen en zegt: "Van nu af aan ben je Mijn kind. Ik zorg voor je". Hij wil Zijn Geest met kracht in je hart uitstorten en je vol maken van Hem.
Er is misschien veel in je leven gebeurd. Er kan veel bitterheid zijn, innerlijke woede of een diep verdriet. De Heiland is je Heelmeester. In Zijn kracht is er genezing en overwinning, want: "Wie in Christus is, is een nieuwe schepping!" (2 Cor. 5:17).

Feike ter Velde