De zaligsprekingen Zalig zijn de reinen van hart

Martin Penning • 95 - 2019 • Uitgave: 6
Onze hoop is om God te zien. Dit geweldige vooruitzicht mag ons bemoedigen om te werken aan onze reinheid en daar alles voor over te hebben. Een ieder die deze hoop op Hem heeft, reinigt zich, zoals Hij rein is (1 Johannes 3:3). Voelen we ons beschaamd dat we zoveel tijd verspillen met zaken die op het moment dat we voor God verschijnen van geen enkel belang zullen zijn en ons alleen maar beschaamd zullen doen staan?

Ons vertrouwen mag zijn dat God ons daarop voorbereidt, maar laten we ook zelf daaraan werken, onszelf reinigen zoals Hij rein is. Wie zijn er rein van hart? Dat zijn zij die treuren om hun zonden. De enige manier om een rein hart te krijgen, is door te beseffen dat je een onrein hart hebt. Als we daarover treuren zullen we precies dat doen wat leidt tot een rein hart. Het hart is de kern van het Evangelie. Jezus sprak tot de harten van mensen en wees op de hardheid van de harten (Mattheüs 15:1-20; Lukas 11:37e.v.).

De Schrift ontmaskert ons
Jezus prijst niet degenen die intelligent en verstandig zijn. Hij is geïnteresseerd in het hart. Het christelijke geloof gaat niet om dogma’s, om verstand van zaken of begrip, het gaat om de toestand van het hart. De Farizeeën reduceerden het leven tot een zaak van gedrag, moraal, fatsoen. De Schrift ontmaskert ons allemaal. Het hart is de kern van onze persoon. Het is de bron waar al het andere uit voortkomt. ‘Zalig zijn zij die rein van hart zijn’ gaat heel diep. Het gaat tot aan de bron van waar ons handelen vandaan komt.

Zie wat de Here Jezus benoemt wat er uit ons hart voortkomt (Mattheüs 15:19). De wereld probeert ons te doen geloven, dat de moeilijkheden die er zijn, voortkomen uit onze omgeving. Als onze omgeving maar goed was konden wij ook goed zijn, maar het paradijs was goed en toch deed de mens zijn eerste misstap in deze volmaakte omgeving. Nee, het is niet de omgeving. Zonden komen voort uit ons hart.

Vrij van huichelarij
Wat is rein van hart? ’Maak mijn hart één om Uw naam te vrezen’ (Psalm 86:11). Het probleem is dat ons hart verdeeld is. Een deel wil God aanbidden en behagen, maar een deel wil ook iets heel anders. De Psalm lijkt te bidden om een hart, wat niet verdeeld is. Geef dat mijn hart onverdeeld oprecht mag zijn, geef dat mijn hart volkomen vrij van huichelarij mag zijn. De andere betekenis van rein is ‘gezuiverd’, ‘onbevlekt’. Het betekent het onderhouden van het eerste gebod: ‘Gij zult de Here uw God liefhebben, met geheel uw hart, ziel en verstand’. Het leven tot Gods eer moet ons grootste verlangen zijn. En de Heere Jezus zegt hier dat alleen zij die zich zo voelen God zullen zien. Wat is er dan nodig om God te zien? Een rein hart, onverdeeld en heilig.

Wat wordt er bedoeld als er staat dat we God zullen zien? In het Oude Testament zien we meerdere malen dat het onmogelijk is om God te zien. Net als in de andere zaligsprekingen is er een belofte voor de toekomst, die op een geestelijke manier nu al vervuld wordt. Christenen kunnen God zien, zoals niemand anders dat kan. Een christen ziet God in de schepping, in de gebeurtenissen in de wereld. Ook is er het kennen van God, in de wetenschap dat Hij nabij is. Ook zien we Hem in de genadige manier waarop Hij in ons werkt. We zijn gemaakt om eens in de troonzaal van God te verschijnen, daar worden we nu voor klaargemaakt. Op het moment dat we ons dat gaan beseffen, zal al het andere onbelangrijk voor ons worden. Dan zijn we niet meer verdeeld in ons hart, maar kunnen we ons geheel richten op God.

Grootste behoefte
De zaligheid is onvoorstelbaar, ze stijgt uit boven alle verbeelding. En dat is onze bestemming. De reinen van hart zullen God zien en niets minder dan dat. Wat dom om ons steeds die heerlijkheid te laten wegnemen door allerlei beslommeringen van de wereld. Heb je God al op die manier ontmoet? Besef je dat je voor de heerlijkheid gemaakt bent? Richt je hart dan daarop. Bedenk de dingen die boven zijn, niet die op de aarde zijn. Breng tijd door met het overdenken van wat je te wachten staat. Als je dat doet, weet je dat je grootste behoefte is het hebben van een rein hart.

Een ieder die deze hoop heeft, reinigt zichzelf gelijk Hij rein is. Voelen we ons beschaamd dat we zoveel tijd verspillen met zaken die op het moment dat we voor God verschijnen van geen enkel belang zullen zijn en ons alleen maar beschaamd zullen doen staan? Ons vertrouwen mag zijn dat God ons daarop voorbereidt, maar laten we ook zelf daaraan werken. Onszelf reinigen gelijk Hij rein is!

Gespreksvragen:
• Breng jij je tijd door met het overdenken van je eindbestemming, het doel waarvoor God je gemaakt heeft?
• Wat verandert dit aan je levensstijl ten opzichte van vroeger?
• Hoe ben je een vriend van de wereld en een vijand van God in de manier waarop je je tijd besteedt?
• Hoe kun je in de toekomst meer gericht zijn op het moment dat we voor God zullen verschijnen?

Gebedspunten:
• Dank God dat Hij in ons werkt en ons nu al hoop en zicht geeft op een toekomst met Hem.
• Dank God voor het werk van de Heilige Geest in onze harten.
• Bid zoals David Psalm 51:12-14.
• Bid voor een hartsgesteldheid die ons richt op onze hemelse toekomst en die daardoor alle aardse bezigheden laat verbleken.
Martin Penning


Praktische Bijbelstudies over de Bergrede (Mattheüs 5:3-10)

• Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
• Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.
• Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.
• Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
• Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden.
Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.
• Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden.
• Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.