De zaligsprekingen Wat is het verlangen van je hart?

Martin Penning • 95 - 2019 • Uitgave: 4
Serie over de zaligsprekingen
De vorige zaligsprekingen zorgden ervoor dat we onszelf onderzochten. Nu gaan we voor het eerst zoeken naar een oplossing voor datgene wat we gevonden hebben. We gaan op zoek naar de verlossing van ons eigen ik. Hier volgt dan het centrale thema van het Evangelie: Verlossing is uitsluitend door genade!

Er staat in Mattheüs 5:6 niet dat we moeten hongeren en dorsten naar geluk. Geluk is volgens de Bijbel niet iets dat direct gezocht moet worden. We moeten zoeken naar iets anders en dan zullen we zaligheid (geluk) ontvangen. Alleen zij die naar de gerechtigheid zoeken, zijn echt gelukkig. We kunnen daar niets voor in de plaats zetten. Bijvoorbeeld: Een patiënt die pijn heeft, wil zo snel mogelijk van de pijn af. Maar wanneer een dokter alleen de pijn bestrijdt, is hij een slechte dokter. De pijn vertelt ons juist dat er iets aan de hand is en door de pijn kunnen we het dieperliggende probleem achterhalen. Dus de behandeling van de pijn zal moeten bestaan uit het behandelen van de ziekte. Wanneer je alleen de pijn bestrijdt, dan bestaat de oorzaak van het probleem nog steeds. De wereld zegt dan ook: “Ik wil van mijn pijn af, dus ik ga leuke dingen doen, een kick zoeken, veel drinken, etc.” Maar alleen in het zoeken naar de gerechtigheid zal je je verzadiging vinden.

Goede verhouding
Gerechtigheid is niet zoiets als een moraal systeem, een algemene fatsoenlijkheid of zedenleer. Gerechtigheid volgens de Bijbel leert ons dat het gaat om rechtvaardigmaking en heiliging. Het is het verlangen om vrij te zijn van alle vormen en uitingen van zonde in ons leven, omdat dit ons van God scheidt. Alle problemen van de wereld zijn een gevolg van het feit dat we niet in een goede verhouding tot God staan. Dus verlangen naar gerechtigheid is het verlangen om recht voor God te kunnen staan. Het is het verlangen naar de omgang met God, zoals bijvoorbeeld Adam en Eva in het paradijs met God omgingen en hoe hun relatie met Hem was.

In de eerste zaligsprekingen hebben we ontdekt dat we allemaal slaaf zijn van de zonde. Toen we overdachten wat het is om zachtmoedig te zijn, kwamen we tot de conclusie dat een zachtmoedig mens, los gekomen is van zijn eigen ik (hoogmoed, eigenbelang, zelfbescherming, gevoeligheid). Een persoon die hongert en dorst naar de gerechtigheid wil van dit alles verlost worden en heeft de wens om samen met God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest te wandelen in het licht. Uiteindelijk zal het ons verlangen zijn om als Christus te zijn en aan Zijn Beeld gelijk te worden (2 Korinthe 3:18).

Evangelie in een notendop
We moeten niet het idee hebben dat we gerechtigheid op eigen kracht kunnen vinden. Dat is een werelds beeld. Geloven in het eigen ik achten we als schade (Filippenzen 3:7), maar deze hartstocht beheerst je leven; je kunt niet afwachten, je denkt en droomt er zelfs over, zoals het verlangen naar een geliefde. Het grootste verlangen van iemand die liefheeft, is om bij zijn geliefde te zijn. Psalm 42 zegt dat zo mooi: ‘Als een hert dat verlangt naar water’.

Wat wij verlangen, zal ons gegeven worden. Dat is het Evangelie in een notendop. De gerechtigheid wordt vanuit God gegeven. We kunnen onszelf er niet mee vullen. Om dit te krijgen, moeten we onze armoede beseffen. Dat is de voorwaarde. Wanneer je op de Heere Jezus vertrouwt, als je gelooft dat Hij aan het kruis is gestorven voor je zonden, dan is de vergeving aan jou geschonken. We worden dan meteen verzadigd met gerechtigheid. De gerechtigheid van Christus wordt ons toegerekend (Romeinen 5:19) en God ziet niet langer de zonde aan. Wij zijn dan niet langer onder de wet, maar onder de genade (Romeinen 6:14). Dit gebeurt onmiddellijk, maar het is ook een proces dat voortduurt. Dat betekent dat het werk van de Heilige Geest in ons begint met het grote werk om ons te verlossen van de macht van de zonde. De Heilige Geest zal in ons komen en in ons het willen en het werken bewerken. Het is een voortdurend ontvangen gedurende onze wandeling met God, maar deze belofte zal pas volkomen vervuld worden in de eeuwigheid. Daar zullen we een nieuwe mens zijn in een volmaakt lichaam. De christen is volmaakt, maar zal dan pas vervolmaakt worden. Net zoals Paulus mogen we ernaar jagen om het ook te grijpen (Filippenzen 3:12).


Gespreksvragen:
We doen een test in hoeverre we hongeren en dorsten naar de gerechtigheid:
1. Zie je je eigen gerechtigheid net als Paulus in Filippenzen 3 als schade, of werk je nog steeds aan je eigen gerechtigheid?
2. Is er iedere dag in je agenda tijd om bezig te zijn met dit zoeken naar de gerechtigheid en om je gerechtigheid te overdenken? Of zijn er bijzaken die je honger stillen en je hiervan afleiden?
3. Zoek je de tijd om bezig te zijn met Gods Woord, gebed en het ontmoeten van broeders en zusters om opgebouwd te worden?
4. Is het te merken dat de Heilige Geest in jou het willen en het werken bewerkt (Galaten 5:22)?
5. Verlang je ernaar om aan het beeld van Christus gelijk te worden en om je leven te leven tot eer van God? Welke zaken staan dit nog in de weg?

Gebedspunten:
• Dank Christus voor het volbrachte werk, voor de genade en voor het werk van de Heilige Geest in ons.
• Belijd dat je vaak met andere dingen bezig bent dan naar het zoeken van Gods koninkrijk.
• Vraag om een hernieuwde vervulling met de Heilige Geest, waardoor de vrucht van de Geest zichtbaar mag worden in je leven.
• Lees biddend Psalm 23 en besef hoeveel vormen van verzadiging ons geschonken worden.

Martin Penning

Praktische Bijbelstudies over de Bergrede (Mattheüs 5:3-10)

• Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
• Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.
• Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.
Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
• Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden.
• Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.
• Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden.
• Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.