De zaligsprekingen (slot) Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid

Martin Penning • 95 - 2019 • Uitgave: 8
Serie over de zaligsprekingen
Rechtvaardig zijn, betekent dat we op de Heere Jezus gaan lijken. Daarom zijn zij die vervolgd worden zalig, omdat ze op Hem lijken (2 Korinthe 3:18). Het is zo dat zij die op Hem lijken altijd vervolgd zullen worden (Johannes 15:18-20; 2 Timotheüs 3:12).

Word je vervolgd? De voorbeelden uit het Oude Testament die gaan over rechtvaardige mensen laten allemaal zien dat zij met vervolging te maken hadden: David, Abel, Elia, Jeremia, Daniël. In het Nieuwe Testament zien we hetzelfde bij de apostelen. Heeft er iemand meer geleden dan Paulus, ondanks zijn zachtmoedigheid, vriendelijkheid en gerechtigheid? En het beste voorbeeld is de Heere Jezus zelf. Er is niemand geweest die zo goed en zachtmoedig was, maar kijk wat ze met Hem gedaan hebben. In de kerkgeschiedenis zie je zelfs dat de christenen niet zozeer leden onder de wereld, maar dat de vervolging en verdrukking kwam vanuit de kerk zelf. De Heere Jezus werd al vervolgd door de Schriftgeleerden, die het eigenlijk zouden moeten weten. Het uiterlijke christendom is vaak de grootste vijand van het geloof. Zij die de smalle weg proberen te bewandelen worden daarin tegengewerkt.

Schijnbare christenen
Waarom worden rechtvaardigen vervolgd en goede edele mensen niet? Men haatte de Heere Jezus niet omdat Hij goed was, maar omdat Hij anders was. Hij had iets dat hen veroordeelde. Ze voelden dat door Hem al hun goedheid en rechtvaardigheid niets meer waard was. De rechtvaardigen hoeven niets te zeggen, ze veroordelen niet met woorden, maar om wie ze zijn. Door de houding van de rechtvaardigen zien anderen wat ze tekort komen. Daarom vallen vriendelijke, aardige, goede mensen in handen van schijnbare christenen.

‘Wee u, wanneer alle mensen goed van u spreken’ (Lukas 6:26)! Over de Heere Jezus spraken ze niet goed. Men ergerde zich aan Hem. Van valse profeten wordt goed gesproken, zij geven geen aanstoot. Wanneer we wedergeboren zijn en op Christus gaan lijken kunnen we er dus vanuit gaan dat de mensen ons gaan vervolgen. Als we aan de Heere Jezus gelijk worden, worden we als het licht. De duisternis haat het licht, want het brengt zonde openbaar. We moeten niet onverstandig zijn, niet met ons geloof te koop lopen, niet beledigend of dwaas zijn, we moeten niet iets doen wat vervolging kan veroorzaken. Maar alleen door Christus gelijkvormig te worden, zullen we vervolgd worden.

Blijdschap in verdrukking
Hier volgen nog enkele uitgangspunten van het leven van een christen:

1. Een christen verschilt totaal van een niet-christen (Mattheüs 10:34 e.v.). Het Evangelie schept een duidelijk onderscheid en zal zelfs strijd geven tussen vader en zoon. De niet-christen voelt automatisch vijandschap met een christen. Het is niet omdat de christen anders doet en zich anders gedraagt, maar het is omdat een christen een andere natuur heeft. Een nieuwe schepping is aan Christus gelijk. Waar Christus aanstoot gaf, zullen wij dat ook doen.
2. Het leven van een christen wordt beheerst en geregeerd door Christus. Het bijzondere van de vervolging die hier genoemd wordt, is dat het is om Christus’ wil. Het leven van een christen zal altijd moeten worden geregeerd en bestuurd door de Heere Jezus. Een christen hoort dagelijks te zeggen: “Ik behoor niet meer mezelf toe, ik ben voor een dure prijs gekocht”.
Daarom wil een christen leven tot eer van Hem. Hij Die ons gekocht heeft en voor ons gestorven én opgewekt is (2 Korinthe 5:15).
3. Het leven van een christen moet beheerst worden door gedachten aan de hemel en de toekomende wereld. ‘Verblijd en verheug u; want uw loon is groot in de hemelen, want zo hebben zij de profeten vervolgd, die er vóór u geweest zijn’ (Mattheüs 5:12). In Hebreeën 11 hebben we de voorbeelden van de geloofsgetuigen. Wat was hun geheim? Zij wisten: wij hebben hier geen blijvende stad, maar we zoeken de toekomende (Hebr. 13:14). Dat is weer een groot verschil tussen de christen en de niet-christen. De christen kijkt uit naar de toekomende tijd en de niet-christen doet er alles aan om daar niet aan te denken.

Verdrukking kan ons neerslachtig maken. We kunnen ons afvragen waarom moet het zo gaan? Waarom word ik zo behandeld? Maar dit wordt in de Bijbel afgekeurd. Er staat ‘verblijd u’. We hoeven ons niet te verheugen over de vervolging op zich, maar waarom moeten we ons dan verblijden? Omdat de vervolging om Christus’ wil een bewijs is van wie Hij is en van het feit dat wij naar Zijn beeld veranderd zijn. Op die manier verandert de verdrukking in een overwinning.

Gespreksvragen:
• Verblijd je je als je nadenkt over je toekomst in de hemel? Kun je met Paulus zeggen: “Het leven is mij Christus en het sterven winst”?
• In hoeverre houdt de wereld je af van het nadenken over je eeuwige toekomst?
• Waarin zie je de vervolging door het feit dat je een nieuwe schepping bent?
• Vanuit welke hoek ervaar je de meeste vervolging?
• Denk je dat je na deze studies nog meer vervolging te wachten zal staan? Ben je meer gevormd naar het beeld van Christus?
• Hoe bereid je je daarop voor?

Gebedspunten:
• Dank de Heere Jezus voor het volbrachte werk, voor het feit dat we duur gekocht en betaald zijn.
• Bid dat je gevormd mag worden naar Zijn beeld.
• Belijd de keren dat je je leven weer in eigen hand hebt genomen in plaats van het door de Heere te laten besturen. Leg je leven af en leg het in Zijn hand.
• Dank voor de geweldige toekomst waar we op gericht mogen zijn.
• Bid om een standvastige geest, zodat we de zaligsprekingen ook in de praktijk van het dagelijks leven als leidraad kunnen nemen.

Martin Penning

Praktische Bijbelstudies over de Bergrede (Mattheüs 5:3-10)

• Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
• Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.
• Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.
• Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
• Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden.
• Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.
• Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden.
Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.