De zaligsprekingen Het zoeklicht op ons gericht

Martin Penning • 95 - 2019 • Uitgave: 3
Serie over de zaligsprekingen
Binnen de gemeente leeft de gedachte dat, als we ons samenvoegen en ons organiseren, dat dat effect zal hebben in onze strijd. Maar… zalig zijn de zachtmoedigen. Niet diegenen die op hun organisatietalent vertrouwen.

Ook hier blijkt weer dat de zaligsprekingen voor een verrassing zorgen, omdat de boodschap zo in strijd is met het wereldse denken. In de wereld draait het om macht, kracht, kennis en zelfverzekerdheid. Dat is de manier om bezit te veroveren, om succes te hebben. Niet alleen deze Bijbeltekst spreekt daarover, maar het is een boodschap die door de hele Bijbel klinkt. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het verhaal van Gideon. Ons leger moet kleiner gemaakt worden, dat is de geestelijke methode. Vertrouw niet op paarden of naar deze tijd vertaald op Pk’s.

De volgorde
Laten we eens kijken naar de volgorde van de zaligsprekingen:
1. Arm van geest zijn is de basisvoorwaarde, een geesteshouding die tot gevolg heeft dat we treuren.
2. Als we onze zonden gaan beseffen, leidt dat tot een zachtmoedige houding.
3. Als we verder gaan wordt de lat hoger gelegd, want dit is het punt waarop we te maken krijgen met andere mensen.

Als je Gods heiligheid ziet, ben je je meteen bewust van het kwade dat in je zit en hierdoor treur je. We kunnen onszelf veroordelen, maar de volgende stap is dat een ander dat ook doet en dat is lastiger. Kun je het verdragen wanneer anderen je confronteren met Bijbelse waarheden? Dit is het principe wat met deze zaligspreking geleerd wordt. Dit is meer vernederend en verootmoedigend dan alles wat hiervoor kwam, want het betekent dat je anderen toelaat het zoeklicht op jou te zetten.
De Heere Jezus zegt: “Kom naar Mij toe allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven….leer van Mij, dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart.” Zijn houding tegenover de vijanden en Zijn onderworpenheid aan de Vader, tonen Zijn zachtmoedigheid. Zachtmoedigheid is niet een aangeboren karaktertrek. Sommige mensen lijken makkelijk in de omgang en zij worden dan zachtmoedig genoemd. Dat is niet wat hier bedoeld wordt. Zachtmoedigheid toont eerder grote kracht. Martelaren gaven een goed voorbeeld van zachtmoedigheid, maar ze waren zeker wel sterk in Gods kracht. We mogen dit nooit zien als een natuurlijk aangeboren eigenschap.

Zachtmoedigheid bestaat uit 2 onderdelen:
• Het is een goede kijk op onszelf.
• Het komt tot uitdrukking in onze houding tegenover anderen.

De grootste vloek
Als wij arm van geest zijn en treuren om onze zonden, dan gaan we verder in de leerschool. De zachtmoedige is niet trots op zichzelf, Hij laat zich niet gelden, Hij verheerlijkt zichzelf niet. Hij is bescheiden en eist niets voor zichzelf. Hij verandert zijn rechten niet in eisen. Hij stelt geen eisen aan zijn positie, zijn voorrechten, zijn bezittingen, zijn status in het leven. Christus liet Zijn recht aan God gelijk te zijn niet gelden (Filippenzen 2:6). De zachtmoedige mens is niet gevoelig als het hemzelf betreft. Hij kijkt niet naar zichzelf en zijn eigen belangen. Dit lijkt wel de grootste vloek sinds de zondeval, dat we altijd met onszelf bezig zijn. De nieuwe mens heeft dit achter zich gelaten. We moeten ervan doordrongen zijn dat we onszelf niet hoeven te beschermen, omdat we het niet waard zijn beschermd te worden.
John Bunyan zegt het zo: “Hij die al terneerligt hoeft geen val te vrezen. Als je werkelijk jezelf ziet zoals je bent, dan weet je dat niemand dingen kan zeggen die te erg zijn. De zachtmoedige mens is diegene die verbaasd is dat God en mensen nog zo goed over hem kunnen denken en hem nog zo goed behandelen”.

In 1 Petrus 2:11-25 leren we lijden zachtmoedig te ondergaan, te luisteren naar anderen, geleid te worden door de Heere Jezus en onderwezen te worden door de Heilige Geest. Ben je bereid Gods licht op je leven te laten schijnen, door de woordverkondiging of in een gesprek met een goede vriend? Kun je zachtmoedig terechtwijzing aanvaarden en dankbaar zijn voor de raad van God, voor het feit dat Zijn oog op je is (Psalm 32:8)? Kunnen we de voetsporen van Christus navolgen, die voor ons geleden heeft en Zelf ten onrechte lijden heeft aanvaard?

Gespreksvragen:
• In hoeverre is het mogelijk om elkaar met Gods Woord terecht te wijzen? Kan dit in een open sfeer of gaat het gepaard met veel emotie?
• Herken je in elkaar deze nieuwe mens?
• Heb je alle aspecten van je leven (doel, toekomst, rechten) in handen van God gelegd? Of zijn er nog dingen die je graag zelf organiseert en in handen houdt?
• In hoeverre word je stil voor God en kan God jouw plannen leiden?
• Noteer de stappen die je wilt nemen om te groeien in zachtmoedigheid (1 Petrus 2: 11-25).

Gebedspunten:
• Dank God ervoor wat Hij in Zijn heiligheid laat zien en dat we van Jezus Christus en de Heilige Geest vernieuwing mogen ontvangen.
• Dank God ervoor dat Hij ons kent en doorziet en dat Hij ondanks al onze tekortkomingen Zijn Zoon heeft gegeven.
• Dank de Heere voor het volbrachte werk, waardoor we een nieuwe schepping zijn.
• Bid om kracht en wijsheid om te komen tot een zachtmoedige houding.
• Leg opnieuw je leven in Gods handen en vraag of Hij je wil leiden op de eeuwige weg, zodat je de aarde mag beërven.
• Vraag om hulp bij de gemaakte plannen en veranderpunten.

Martin Penning

Praktische Bijbelstudies over de Bergrede (Mattheüs 5:3-10)

• Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
• Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.
Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.
• Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
• Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden.
• Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.
• Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden.
• Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.