‘De wereld snakt naar Hem, maar ziet het niet’

Frits Boekhoff • 90 - 2014 • Uitgave: 23
Leven in de eindtijd, wat betekent dat eigenlijk. Zoeklicht-directeur Frits Boekhoff spreekt met een keur aan ‘bekende christenen’ over hun toekomstverwachting. Een verwachting die niet altijd gelijk is aan die van Het Zoeklicht, maar wel tot nadenken stemt.

‘De wereld snakt naar Hem, maar ziet het niet’

Gerhard Hobelman is een toegankelijke, aimabele en spontane man. Jannita, de wat stillere maar niet verlegen en stuwende kracht achter Gerhard. Al 31 jaar zijn ze samen beheerdersechtpaar van het bekende conferentie- en vakantieoord De Betteld, met sinds kort vier locaties.

Gerhard is tot geloof gekomen mede door het boek van Hal Lindsey ‘De planeet die aarde heette’. Gerhard: “Ik las dit boek soms met tranen in mijn ogen. Vergeet niet dat het begin van het boek puur het evangelie uitlegt. Dit landde in mijn hart.” Gerhard is opgegroeid in de Vergadering van Gelovigen. Mijn vader, aldus Gerhard, was een echte Vergaderingman. Zijn liefde voor de Here Jezus was heel groot. Altijd Bijbelstudie, ook dat was normaal. Zo is de Betteld begonnen.
Later is zijn vader Baptist geworden. In de Baptistengemeente van Doetinchem is Gerhard grotendeels geestelijk verder gevormd. Jannita was onderwijzeres in Doetinchem en kwam daar tot geloof door vrienden.

Wat komt er na dit aardse leven?
Gerhard: “Als we sterven, gaan we naar de hemel. Als Jezus Zijn bruid haalt, vieren we op een gegeven moment de bruiloft van het Lam. Je bent dan bij Jezus in de hemel. Het Goddelijke, hemelse leven is voor mij niet te bevatten, dat overstijgt ons verstand. Uiteindelijk gaan we naar de nieuwe aarde en Het nieuw Jeruzalem, ook daar is het straks volmaakt.” Jannita vult aan: “De liefde en glorie van Jezus zijn daar!!”

En Israël dan?
“Genesis 12:3 staat rechtovereind,” zegt Gerhard. ‘Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.’ Alle naties zullen in Abraham gezegend worden. Dat mogen de wereldleiders wel eens beter beseffen. Ook christenen zijn wel eens antisemitisch. De gemeente is op de bestaande stam geënt, en deze is onveranderd volgens de Romeinenbrief. Hoe heeft de Holocaust in Europa kunnen gebeuren? De vervangingsleer geeft een scheef beeld… met grote gevolgen.
De gemeente is een soort impasse, een geheimenis. God pakt Zijn draad met Israël weer op. Wij moeten achter de Joden staan. Israël maakt fouten, de politiek in Israël is niet altijd goed, maar wij staan wel principieel achter de Joden. De zegen van Genesis 12:3 geldt nog steeds. 1948, de terugkeer van de Joden naar Israël is natuurlijk profetisch van grote betekenis. Nu kunnen alle profetieën tot vervulling komen.”

Wat is jouw hoop?
“Onze hoop is onze toekomst met Christus. Daarom moeten we tot de tanden gemotiveerd zijn om het evangelie te verkondigen. We moeten niet alleen verwachten,” meent Gerhard, “maar ons hart moet schreeuwen om ons te houden aan het grote gebod en altijd bezig te zijn met de grote opdracht. Hoe erg is het om uiteindelijk niet behouden te zijn. Het Westen zit best veel in de comfortzone. De wereld staat in brand, we moeten er op uit. Helpen en het evangelie verkondigen.
Jannita: “Ik verkondig Jezus Christus en Die gekruisigd.”
Gerhard: “De satan bouwt zijn rijk in deze wereld. Christus ook met Zijn Gemeente en Hij is overwinnaar! Hij is de Vredevorst. De wereld snakt naar Hem, maar ziet het niet. Laten we bidden voor een actieve en relevante kerk.

Frits Boekhoff