De wereld één grote komedie

Joh. de Heer / Frits Boekhoff • 93 - 2017 • Uitgave: 8
Eens kreeg Johannes de Heer de volgende vraag: kan christen-zijn en theaterbezoek samengaan? Johannes antwoordde als volgt.

Laten wij bij het bespreken van de theater-vraag niet vergeten dat eigenlijk de gehele wereld één grote komedie is. Wat wordt er een toneel gespeeld in het officiële leven! Hoeveel beleefdheidsvormen zijn niets dan een masker, waarachter minachting, na-ijver, haat en spot zich verbergen?

Wat een komedie
Hoeveel toneel wordt er opgevoerd in het gezinsleven, van kinderen tegenover hun ouders en omgekeerd, van man en vrouw tegenover elkaar, van vrienden en vriendinnen onderling.
Hoeveel toneel in het zakenleven, waarin reclame de plaats van kwaliteit inneemt. Hoeveel mooie namen en etiketten zijn er voor minderwaardige zaken.
Wat een komedie ook in de politiek. Als wij alle beloften van politici serieus zouden nemen, wat moesten de volken er dan goed aan toe zijn. Maar o wee, als we eens achter de schermen zouden kunnen kijken. Wat zouden we dan achter dat vaderlandse en volkslievende masker een eerzucht, eigenbelang en partijzucht ontdekken.
En tenslotte ook: wat een komedie op godsdienstig gebied! Wat een vroom zondagsmasker in de kerkbank, dat op maandag, tegelijk met het zondagskostuum, weer netjes wordt opgeborgen. ’s Morgens in de kerk “Lof zij de Heer” gezongen en dan vlug naar huis voor het WK schaatsen. “Ach ja,” zegt pa en met een goedmoedig lachje: “je kunt je kinderen niet alles ontzeggen.” Maar zelf zit hij er het meest van te genieten. En de christelijke moeders die zich net zo zedeloos kleden als hun dochters. Voor de mode moeten het Woord en de wil van God wijken. Laten zulke moeders en dochters eens lezen wat er staat in Jesaja 3:24 en 1 Timoteüs 2:9!

Alle aktes op het wereldtoneel
Als het gordijn bij het sterven valt, is de komedie uit: dan begint de werkelijkheid en komt de mens te staan tegenover Hem, Wiens ogen zijn als een vuurvlam. Er is een gedenkboek voor Zijn aangezicht, waarin alle aktes van het wereldtoneel nauwkeurig zijn vastgelegd.
Dit gedenkboek zal worden geopend wanneer God als Rechter zit op de grote witte troon. Dan zullen de doden, klein en groot, staan voor God en dan zullen zij hun leven zien, niet zoals zij zelf het beschouwd hebben, maar zoals God het gezien heeft vanuit Zijn ontoegankelijk licht. Vreselijk zal het zijn te vallen in de handen van de levende God.

Schouwspel zonder applaus
Er zal nog een boek worden geopend, het Boek van het Leven. Dat Levensboek ontvouwt een ander schouwspel; het schouwspel van Golgotha. Dit is niet gespeeld door een acteur, maar dit is de werkelijkheid. Iedereen zal Hem zien, Die daar stief voor de zonde van de wereld, met doorboorde handen en voeten. Een schouwspel voor mensen en engelen. Dan zal er geen applaus zijn, maar het Loflied van het Lam zal gezongen worden door allen die met hun zonden gevlucht zijn onder de bedekking van dat offerbloed en wier namen staan in het Boek des Levens van het Lam.

Johannes de Heer
bewerking door Frits Boekhoff