De wereld als zinkend schip

Joël Oosterhagen • 94 - 2018 • Uitgave: 20
Wat wij christenen vaak lastig vinden? Onze levensstijl aanpassen. De wereld trekt aan ons en staande blijven als volgeling van de Heere Jezus is zwaar. Maar toch laten we ons beïnvloeden door een wereld die niets te bieden heeft. Het is een zinkend schip!

Dat is ook wat Johannes in zijn eerste brief duidelijk maakt. Hij waarschuwt ons dat we de wereld niet moeten liefhebben en ook niet wat in de wereld is. Want als we dat doen, is de liefde van de Vader niet in ons (1 Johannes 2:15). Kiezen wij voor werelds genot of willen we daadwerkelijk leven naar Zijn wil?

Wereldsysteem
Het betekent niet dat we de wereld moeten verwerpen, want deze heeft God immers Zelf gemaakt. Maar wees bewust dat het huidige wereldsysteem zich tegen God richt. Politieke leiders ontwrichten steeds meer de maatschappij omdat ze zich niet (meer) willen laten leiden door het Woord en de Heilige Geest. Er wordt van alles geprobeerd om Gods bestaan te onderdrukken. Wat de wereld vindt, wordt al snel normaal gevonden als we het maar vaak genoeg horen of zien.

Een christen loopt niet met de massa mee, maar onderzoekt eerst alles in de Schrift. Het is belangrijk om te weten of je daadwerkelijk een christen bent. Dat begint door te geloven in de Naam van de Zoon van God, de Heere Jezus (1 Johannes 5:13) en het feit dat Hij als plaatsvervanger is gestorven voor jouw zonden. De verzekering van je behoud in Christus is volgens de brief als er een veranderend leven zichtbaar is. Is ons leven werkelijk veranderd? Johannes geeft ons christenen drie instructies:

1. Kies een kant
Het niet kiezen van de wereld, maar het kiezen voor de Heere kost je iets. Je kunt geen twee heren dienen. Tijdens een voetbalwedstrijd is het ook gek als je twee teams aanmoedigt. Je bent je geloofwaardigheid kwijt wanneer het ene team scoort en je begint te juichen, terwijl je hetzelfde doet als je ook het andere team support. Als christen moet je kleur bekennen, een kant kiezen. Hiermee laat je aan de buitenwereld duidelijk zien dat jij anders bent en de weg wil gaan die God van jou vraagt. En dat is niet altijd gemakkelijk. We leven dan wel in deze wereld, maar we zijn tijdens onze bekering en wedergeboorte overgezet vanuit de duisternis tot Zijn wonderbaar licht. Onze hulp, onze kracht en onze hoop vinden we alleen bij de Heere.

2. De wereld helpt ons niet
De dingen in de wereld helpen ons niet op weg naar de hemel en in de relatie met God. Het zijn onze vrienden niet (vers 15) en het houdt ons van God af. Het houden van de wereld heeft niet zozeer te maken met het soort mensen waarmee je omgaat, de plaatsen waar jij komt of de activiteiten waaraan je deelneemt, maar het begint allereerst in ons hart. Onderzoek je eigen hart en kom tot de ontdekking in hoeverre je je bezighoudt met het bevredigen van lichamelijke verlangens, het bevredigingen van materiële zaken of dat je je leven laat beheersen door hoogmoed of trots.

Alles wat de wereld te bieden heeft noemt Johannes ‘de begeerte van het vlees’, ‘de begeerte van de ogen’ en ‘de hoogmoed van het leven’ (vers 16). Hierin wordt God buitengesloten en leven we niet tot Zijn eer. Door de zondeval richt satan zich op deze gebieden in ons leven en dan is de vraag in hoeverre wij ons wapenen tegen de verleidingen. Wanneer we toegeven aan de begeerten, dan geeft dat misschien tijdelijk een fijne bevrediging… maar we hebben nooit genoeg.

3. De wereld is een zinkend schip
Wanneer iemand erg gehecht is aan aardse dingen, dan is het moeilijk te beseffen dat dit op een dag verdwenen zal zijn. Uiteindelijk zal de wereld voorbijgaan. Het is een aflopende zaak, een zinkend schip. Wie zich alleen richt op wereldse zaken, zal inzien dat het vasthouden aan de begeerte uiteindelijk tot de dood zal leiden. We hebben de Heere Jezus nodig om te leven naar de wil van God. Want wie de wil van de Vader doet, die blijft tot in eeuwigheid (vers 17). De liefde van de Vader wekt bij ons het verlangen op om te breken met het verafgoden van de wereld. Ons bestaan gaat verder dan deze tijd dat we hier op aarde leven. Door de wil van de Vader te doen betekent dat we geestelijk groeien. We willen handelen naar Zijn Woord en we laten ons leiden door de Heilige Geest.

Richten op eeuwigheid
Wij mensen hebben een eeuwige ziel en het is belangrijk dat we daar ernst mee maken en ons richten op de eeuwigheid. Wij leven voor God in deze wereld. Voor alles wat je van Hem krijgt, zoals werk, school, ontspanning, dank God daarvoor. Maar laat je niet verleiden tot zonde in de wereldse zaken.

We hebben de Heilige Geest ontvangen toen we tot geloof kwamen en kennen deze waarheid die hierboven staat (vers 20). Hopelijk is dit niet weggeëbd. Maar mocht het toch zo zijn, laat dit dan weer een aansporing zijn zoals Johannes met zijn brief wilde bereiken. Blijf standvastig broeders en zusters, juist in deze eindtijd. Laat Christus centraal staan in ons leven! “Houd u aan Christus. Hij is voor u tijdelijk geworden, opdat u deel zou krijgen aan de eeuwigheid!” (Augustinus in zijn preek over de eerste Johannesbrief).

Joël Oosterhagen