De weg naar volledige en blijvende vreugde

Joël Oosterhagen • 97 - 2021 • Uitgave: 4
Waarom kon de Heere Jezus Zijn lijdensweg gaan?
Lees Psalm 16

Pasen is de kern van ons christenleven. Wanneer we wedergeboren zijn, kunnen we deze unieke gebeurtenis niet vergeten. Hier draait het Evangelie om: een heilig God Die ons genadig is geweest door Zijn Zoon als Lam ter slachting te brengen. Dit allemaal zodat wij ons kunnen verzoenen, omdat wij schuldig staan tegenover God. Dit wetende maakt mij nederig en klein. Maar het geeft mij ook een volledige en blijvende vreugde… wat er ook gebeurt!

We kunnen als volgeling van de Heere Jezus in situaties terechtkomen waarin we geen uitkomst zien. Situaties waarin we denken dat we het niet aankunnen, omdat we denken dat we er helemaal alleen voor staan. Toch zijn er veel gelovigen die kunnen getuigen dat God hen heeft gedragen door moeilijke perioden heen. Om dit uit te leggen wil ik u vragen om Psalm 16 te lezen en open te houden.

Deze psalm verwijst eigenlijk naar de Heere Jezus. In Psalm 16 vers 9-11 gaat het om de opstanding van Jezus. Het lijden, het sterven en uiteindelijk de opstanding van de Heere Jezus geven ons kracht. Zowel Petrus als Paulus getuigen hiervan in hun toespraak door een gedeelte van Psalm 16 aan te halen (lees Handelingen 2:25-31 en 13:35-37).

Verblijd en verheugd in God
Voordat ik inga op de Messiaanse boodschap, wil ik allereerst de psalm behandelen vanuit Davids perspectief. De hele psalm gaat over het verlangen naar God toe. David verklaart waarom hij verblijd en verheugd is in God (vers 9).

1. ‘Bewaar mij, o God, want ik heb tot U de toevlucht genomen’ (vers 1)
Er is iets in het leven waar David van bewaard wil worden. Maar wanneer hij dit zegt, zegt hij tegelijk dat hij zijn toevlucht neemt bij God. De Heere God is zijn veilig toevluchtsoord. Dit wetende en zeggende, versterkt zijn hoop en zekerheid dat God hem zal bewaren.

2. ‘Ik heb tot de Heere gezegd: Gij zijt mijn Heere, ik heb geen goed buiten U’ (vers 2, NBG)
Hij juicht hier Gods soevereine heerschappij over zijn leven toe. God regeert in Davids leven en buiten God is er niks dat hem geluk kan geven. Er is niets goeds voor David boven God of los van God.

3. ‘Ik loof de Heere, Die mij raad heeft gegeven’ (vers 7)
Hier gaat David nog een stap verder wat God voor hem is. Naast dat God een toevluchtsoord is en God soeverein heerst over zijn leven, zegt David dat God zijn Raadgever is. God is onze toevlucht, want Hij leidt ons en geeft raad om in Zijn veiligheid te leven. Wanneer we zondig zijn, geeft God ons raad hoe we kunnen ontsnappen aan de zonde. God spreekt door Zijn geopenbaarde Woord en Hij maakt ons het pad van leven bekend dat we moeten bewandelen.

God is soeverein in wat er met ons gebeurt, maar ook in wat er door ons heen gebeurt omdat we naar zijn raad luisteren. Met andere woorden: Gods soevereiniteit wordt uitgeoefend door middel van het luisteren naar en gehoorzamen van Zijn raad.

‘Niet Mijn wil, maar de Uwe’
Deze bevindingen van David zien we terug in de lijdensweg van de Heere Jezus. Tijdens Zijn gebed in Gethsémané zien we hoe Jezus omgaat met de strijd van Zijn ziel die steeds zwaarder wordt. Hij zoekt een rustig plekje op, knielt en bidt: ‘Vader, als U wilt, neem deze drinkbeker van Mij weg; maar laat niet Mijn wil, maar de Uwe geschieden’ (Lukas 22:42). Eenmaal aan het kruis kon de Heere Jezus ook in alle rust zeggen: ‘Vader, in Uw handen beveel Ik Mijn geest’ (Lukas 23:46b). Niemand anders dan de Heere Jezus is Zijn weg gegaan zonder een moment Zijn oog van God, Zijn Vader, af te houden. Gemeenschap met God gaf Hem blijdschap, vrede en rust in Zijn hart.

Vanaf vers 9 in Psalm 16 zien we dat het over de Heere Jezus gaat. Deze profetie is vervuld en we weten dat Jezus, de langverwachte Messias, het toeliet dat de dood Hem ‘opslokte’ omwille van ons zondaars. Maar voor de dood Hem kon verteren en Hem in stof kon veranderen, versloeg Hij de dood. Hij versloeg de dood voor Zichzelf en voor iedereen die Hem toebehoort. ‘En als de Geest van Hem Die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont, zal Hij Die Christus uit de doden opgewekt heeft, ook uw sterfelijke lichamen levend maken door Zijn Geest, Die in u woont’ (Romeinen 8:11).

Waarom is er vreugde?
Wat zijn de kenmerken van mensen die de Geest van God hebben? De kenmerken zijn precies hetzelfde zoals David opsomt. Zij zijn namelijk:
- Verheugd in God als toevluchtsoord
- Verheugd in God als soevereine Heer
- Verheugd in God als Raadgever

Waarom is er vreugde en rust in ons leven? Omdat we tot God de toevlucht hebben genomen. We weten en zeggen: “U bent mijn God, er is niets of niemand beter dan U” (vers 2). Waarom zouden we het dan ergens anders zoeken? Door veel en dagelijks bij Hem te zijn, weten we wat Zijn wil is. De Heere geeft ons raad en onderwijst ons. Hierdoor hoeven we niet te wankelen, want God is aan onze rechterhand.

We moeten goed beseffen dat ‘geluk’ en ‘vreugde’ totaal verschillend zijn. Bij ‘geluk’ gaat het om uiterlijke omstandigheden en is daarom tijdelijk. ‘Vreugde’ daarentegen is blijvend, omdat het gebaseerd is op Gods aanwezigheid in ons. Wanneer we ons verdiepen in Zijn dagelijkse aanwezigheid, zullen we tevreden zijn. Het geeft ons ook vreugde als we begrijpen dat Hij onze toekomst kent. Ons leven moet niet gebaseerd zijn op omstandigheden, maar op God!

Verlangen van ons hart
Gelooft u samen met David in het feit dat al deze vreugde in God alleen mogelijk is, omdat Jezus de Messias de dood heeft overwonnen? Verblijd u dan hierin! Deze psalm is een hoop op eeuwig leven. Althans, een hoop op eeuwig leven voor hen die Christus’ offer aan het kruis hebben aangenomen. De opstanding van de Heere Jezus geeft ons zekerheid van deze hoop!

Wanneer we eenmaal het aangezicht van onze Heere zien, zullen we de vervulling zien van alles wat goed, rechtvaardig en begerenswaardig is in het universum. We zullen meer dan ooit beseffen dat ‘overvloed van blijdschap bij Uw aangezicht is’ en ‘lieflijkheden in Uw rechterhand zijn, voor altijd’ (vers 11). Het verlangen van ons hart zal uiteindelijk vervuld zijn met deze woorden:

‘Eén ding heb ik van de HEERE verlangd, dát zal ik zoeken: dat ik wonen mag in het huis van de HEERE, al de dagen van mijn leven, om de lieflijkheid van de HEERE te aanschouwen en te onderzoeken in Zijn tempel’ (Psalm 27:4).

Deze Messiaanse psalm is voor mij en mijn vrouw heel waardevol. Naast dat het onze trouwpsalm is (vers 11) lazen we dit Bijbelgedeelte eind januari ook bij het graf van onze dochter Joy.

Joël Oosterhagen


Geïnspireerd door het artikel ‘The path to full and lasting pleasure’ https://www.desiringgod.org/messages/the-path-to-full-and-lasting-pleasure