De weegschaal van Gods genade

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 18
We leven in een overgangsperiode van het tijdperk van 'het herstel van Israël' naar de 'eindtijd'. Hoe lang deze overgangstijd duurt weten we niet. Wel zien we hoe profetische ontwikkelingen sinds de l1e september in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. De tijden zijn in Gods hand. Gelukkig maar, want Hij is een genadig en geduldig God. Als we even nadenken over de toestand van kerk en samenleving in ons land, kunnen we ons alleen maar verbazen over Gods grote geduld en Zijn geweldige genade over ons land. Intussen gaat de God van Israël door met Zijn herstelplan. Het Joods Nationaal Fonds is bezig de Negev bewoonbaar te maken. Dit gaat dus om het herstel van het land. Er komen visvijvers, boomgaarden en dorpen. Dan is er ook het herstel van het volk. Het ziet er naar uit dat er een nieuwe golf van oliem (immigranten) gaat komen. Eli Joseph is de oprichter van Na'ale Zion, een basisorganisatie die als enig doel heeft hele Joodse gemeenschappen uit Engeland, Frankrijk en de VS te bewegen om op aliya (terugkeer) te gaan. Joseph zegt: 'We worden geconfronteerd met een nieuwe, wereldwijde haatcampagne, die duidelijk tot doel heeft het Joodse volk buiten en in Israël te vernietigen'. Hij vreest dat een wereldwijde jihad het Joodse volk bedreigt. Joodse mensen, ook in ons land, voelen zich steeds minder veilig. Weer een groep 'jagers' zoals Jer. 16:16 die beschrijft. De komende 18 maanden wil Na'ale Zion 5 miljoen Joden naar Israël brengen. Het derde aspect van het herstel van Israël is het geestelijk herstel. Het begin is er, want de Heilige Geest werkt machtig onder het Joodse volk in Rusland en ook in de VS. We zien aan al deze ontwikkelingen dat de HERE haast heeft, zoals we in Jesaja 60:22 lezen: 'Ik, de HERE zal het te Zijner tijd met haast volvoeren'.

INDRUKWEKKENDE DEMONSTRATIE
Wat het geestelijk herstel betreft is er meer te melden. Eind oktober was er in Jeruzalem een demonstratie. Door de media doodgezwegen, maar van groot geestelijk belang. Bijna 100.000 mensen stroomden samen op het Sionplein. Rabbijnen en politieke leiders voerden het woord. Een hoogtepunt zorgde voor een golf van ontroering door de menigte. Rabbijn Shmuel Eliyahu stortte een paar vragen uit over de mensen:
- Zijn jullie bereid voor Israël te strijden?
- Hebben jullie het land Israël lief?
- Willen jullie de Heilige Tempel? - Willen jullie de Verlosser?
- Willen jullie de Messias?

Luid en helder klonken de bevestigende JA’s van de mensen. Daarna leidde de rabbijn de menigte in gebed. Ook deze ontwikkeling hoort bij het geestelijk herstel. De tijd komt dat Israël gaat roepen om de verlossing en de Verlosser. De Here Jezus Messias koppelt dit roepen aan Zijn komst: 'Gij zult Mij van nu aan niet zien totdat gij zegt: 'Gezegend Hij die komt in de Naam van de Here' (Matt. 23:39). Ook deze ontwikkeling hoort bij het geestelijk herstel van Israël. God gaat door met Zijn plan voor Zijn volk en voor de wereld. De weegschaal van Gods genade voor zijn volk blijft doorslaan naar de kant van de genade! Opvallend is ook hoe, aan de andere kant van het front, de tegenstanders zich verzamelen tegen de Here God en Zijn volk. Zij leggen zo steeds meer schuld op de schaal van het oordeel.

DE OORLOG
Dagelijks worden we nog geconfronteerd met de door de VS geleide 'oorlog tegen het terrorisme'. Er zijn heel wat analyses over wat nu eigenlijk de diepere oorzaak is van de terroristische aanval op het World Trade Center en op het Pentagon. Algemeen is de gedachte dat het een uitdrukking is van de frustratie van de Moslims over het feit dat zij eeuwenlang hebben moeten lijden onder de arrogante Westerse overheersing. Groeiend is de opvatting dat de 'onderdrukking van de Palestijnen' door Israël de schuld is van de ellende waarin de wereld terecht is gekomen. Het oude thema dus: de Joden hebben het gedaan. Een derde opvatting is dat de Amerikaanse en ook Westerse culturele en materiële arrogantie de diepere oorzaak zijn van de ramp in Washington en New York. Weer anderen denken dat de scheiding arm-rijk en de globalisering, schuldig zijn aan deze uitbarsting van geweld. Zo is er nog wel meer te verzinnen. Als je maar diep genoeg graaft en zoekt, vind je altijd wel een oorzaak. Voor ons is het van belang ook de geestelijke achtergrond van deze oorlog te onderkennen. Wij weten dat Allah, de god van de Islam uit is op de wereldheerschappij. Wij weten ook dat de god van het rijke Westen de Mammon is. In het vorige nummer van Het Zoeklicht hebben we uitgelegd dat het niet gaat om een oorlog tegen het terrorisme. Het is ten diepste een strijd tussen de god van het Westen en de god van de Islam en dat deze machten onderweg zijn zich samen tegen Israël te keren. Als deze tendens doorzet staan we vlak voor de eindtijd en slaat de weegschaal van Gods Toorn door naar de kant van de oordelen. Zodra de VS Israël laat vallen, zal de God van Israël de VS laten vallen en dan valt het doek voor de hele wereld. Gelukkig zijn er in de VS ook christelijke leiders die dit inzien en protesteren tegen de koers van president Bush en zijn regering.

HET KWAAD SPITST ZICH TOE
Burgemeester Olmert van Jeruzalem was een paar dagen in ons land. Hij was zichtbaar blij dat hij een paar dagen 'onder vrienden' kon zijn. Dat gaf hem nieuwe moed en kracht voor de zware taak thuis. Zelfs orthodoxe Joden komen tot de conclusie dat de enige vrienden die Israël nog heeft in de wereld, de bijbelgetrouwe christenen zijn. Israël staat zo goed als alleen. Of met de woorden van een profeet: 'Zie een volk dat alleen woont en zich onder de volken niet rekent' (Num. 23:9). 'Want Ik zal u genezing schenken, u van uw wonden genezen, luidt het woord van de HERE, omdat men u, Sion, de verstotene noemt, degene naar wie niemand vraagt' Oer. 30:17). Het tweede deel van deze profetie krijgt steeds meer gestalte: Israël als 'verstotene' als paria onder de volken. Niemand vraagt naar de mening van Israël… De VS zeggen heel kort samengevat tegen Israël: 'Doe wat wij je zeggen en doe niet zoals wij doen (tegen de terroristen). Minister van Buitenlandse Zaken van Canada, John Manley, komt zijn collega's van de VS te hulp door een subtiel onderscheid te maken tussen het terrorisme waardoor het WTC is verwoest en het terrorisme dat al jaren Israëlische kinderen vermoordt.

Over deze zaken komt een oordeel van de Here God. 'Want nabij is de dag van de HERE over alle volken; zoals gij gedaan hebt zal u gedaan worden. Uw daad zal op uw eigen hoofd terugvallen' (Obadja:15). Zolang Israël door terrorisme geteisterd wordt zal het terrorisme over de hele wereld alleen maar toenemen. Zolang er geen vrede in Jeruzalem is en Israël niet in rust 'op hun eigen grond' (Ier. 23:8) kan wonen zal de aarde steeds onveiliger worden. Immers de houding tegenover Israël zal steeds meer de doorslag geven op de weegschaal van Gods geduld en genade voor de volken en ook voor ons volk.

VIER AANDACHTSPUNTEN
Op dit moment in de geschiedenis is het goed ons weer eens te realiseren hoe de God van hemel en aarde naar de volken kijkt. Welke aandachtspunten legt Hij op de weegschaal van zijn genade?

1. Het oordeel over de volken, de 'schapen en de bokken' zoals in Matt. 25:31-46 beschreven, gaat over sociale zaken. Het voeden van de hongerigen, kleden van de naakten, bezoeken van zieken en gevangenen. En dat aan twee categorieën van mensen: 'Eén van deze minsten', dus de armen en verdrukten in het algemeen. En: 'één van deze mijn minste broeders', dus aan het Joodse volk in druk. Hoe staan wij in Nederland er voor? We noemden deze arm-rijk situatie al in dit artikel.

2. Hoe ver is een volk op weg naar de toestand van Sodom en Gomorra? Regelmatig lezen we in de Bijbel hoe de Here God een volk dat Hij gaat oordelen, betitelt met 'volk van Sodom'. Hoe ver zijn wij op weg naar Sodom? Of zijn wij Sodom al gepasseerd?

3. De situatie van de kerk in een land. Immers de Here Jezus zegt: 'Gij zijt het zout der aarde' en 'gij zijt het licht der wereld' (Matt. 5:13 en 14). Zijn wij het 'zout van Nederland' voor de Heer of zijn we 'samen op weg naar nergens'? Eind oktober waren zo'n 100 christenen van 7 of 8 organisaties in het NEM-centrum in Voorthuizen bijeen om te bidden voor Israël. Moge dit zeer positieve signaal opgepakt worden door veel kerken en gebedsgroepen!

4. Het belangrijkste aandachtspunt voor de Here is onze houding tegenover Israël.
De weegschaal van Gods genade voor de volken staat op het punt door te slaan naar oordelen. De weeën zijn al begonnen op de l1e september. Op die dag ging iets in vervulling van wat de profeet zei: '…de dagen van de grote slachting, wanneer de torens vallen'. Deze dagen worden gevolgd door eind-tijdrampen. Leest u maar na in Jesaja 30:25 en 26.

De weegschaal van Gods Toom is nog niet doorgeslagen. De nacht waarin niemand werken kan is nog niet aangebroken. Wel leven we in de tijd die de Here Jezus noemt: 'het begin der weeën'. Maar de genade van God is nog aanwezig en wordt zichtbaar in de prediking van het Evangelie. Laten we de tijd die ons nog rest nuttig gebruiken!

drs. Jan van Barneveld