De wapenrusting van God (5)

Jeep van der Schoot • 97 - 2021 • Uitgave: 3
Deel 5: geef de duivel geen voet

Hoe we elk onderdeel van de wapenrusting zo effectief mogelijk kunnen toepassen is een belangrijke vraag. Niet minder belangrijk is: “Wat zijn de gevolgen als je de geestelijke wapenrusting niet gebruikt?” Met andere woorden: “Wat betekent het voor een christen als je de duivel wel voet geeft?”

De boze buiten de deur van je hart houden begint met een belangrijk Bijbels principe. De apostel Paulus zegt hierover in Efeze 4: Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, en geef de duivel geen plaats’ (vers 26-27).
Als iets onrechtvaardigs je ten diepste raakt, hoeft boosheid niet (direct) zondig te zijn. Maar als je boosheid te lang duurt kan je hart erdoor verduisterd worden. De Bijbel waarschuwt ons hiervoor.

Geef de boze geen ruimte
Wie de duivel ruimte geeft over zijn boosheid zal vroeg of laat naar anderen verbitterd worden. Wraakgevoelens en wrok kunnen je leven gaan beheersen. Dit komt voort uit het zondige vlees. Die koestert verontwaardiging en zelfmedelijden. Wie hieraan toegeeft zal zijn vreugde in Christus verliezen. De uitwerking hiervan in het Lichaam (de gemeente van Christus) is vernietigend. Daarom waarschuwt de Bijbel de gelovigen: ‘geeft de duivel geen voet’ (NBG). En zoals in Jakobus 4 staat: ‘Onderwerp u dan aan God. Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten’ (vers 7).

Geestelijke onvolwassenheid
“Des duivels” is een bekende uitdrukking. Dit wordt wel eens gezegd van iemand die zijn boosheid niet meer onder controle kon houden. Wie Christus heeft leren kennen behoort zich zo niet (meer) te gedragen. Want die zijn met Hem gekruisigd, met Hem gestorven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. Het oude leven afleggen en je bekleden met Christus is een opdracht. Dit heeft alles te maken met het aandoen van de wapenrusting van God.
Veelal kan men negatieve gevoelens en emoties niet in bedwang houden door gebrek aan empathie, naastenliefde en nederigheid (Efeze 4:30-32). Is dit een reden waarom veel kerken, huisgemeentes en Bijbelkringen te maken kregen met scheuringen? Gebeuren deze dingen veelal niet door geestelijke onvolwassenheid?

Word boos, maar zondig niet!
We moeten leren om goed met boosheid en teleurstellingen om te gaan. Zo is het beter om met elkaar te (blijven) praten, dan over elkaar te roddelen. Dit is een wilsbesluit en lukt alleen door je te bekleden met Gods wapens en dit in gebed en smeking toe te passen. In Efeze 6 lezen we: ‘Word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel’ (vers 10-11). Vervolgens, nadat Paulus de wapenrusting heeft behandeld, zegt hij: ‘terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest’ (vers 18).

De liefde van Christus
Het is een leugen als je denkt dat je niet boos mag worden (vgl. Mattheüs 21:12-13). Maar boosheid en irritaties mogen niet leiden tot onderlinge kilheid, afgunst en verdeeldheid. Gun de duivel dit plezier niet! In gebed mag je steeds weer opnieuw belijden: ‘Want de liefde van Christus dringt ons’ (2 Korinthe 5:14a). De apostel Petrus zegt in zijn eerste brief: ‘Wees allen eensgezind, vol medeleven, heb de broeders lief, wees barmhartig en vriendelijk’ (3:8).
Mocht iemand iets tegen een ander hebben dan is het raadzaam diegene te vergeven voordat je ’s avonds gaat slapen (of het met die ander in orde te maken). Dit is een Bijbels principe. Zo weersta je de boze en geef je hem geen voet in je leven!

Verdragen en vergeven
Als de zon in je hart is ondergegaan kan het je helpen om er met een betrouwbare mede-gelovige over te praten en er samen voor te bidden. Soms is daarbij professionele hulp nodig. Mogelijk moet er ook schuld beleden worden. Daarbij mag je weten dat je in die strijd en moeite niet alleen staat. Je hemelse Vader heeft je een Middelaar gegeven, Zijn Zoon, Die met al je zwakheden meevoelt en tot hulp is (Hebreeën 4:15). Door de kracht en liefde van Gods Geest kan de zon in ieders hart (opnieuw) opgaan. Paulus bemoedigt de christelijke gemeente in Kolosse en dringt hen er toe aan: ‘Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen. En kleedt u zich boven alles met de liefde, die de band van de volmaaktheid is. En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar’ (Kolossenzen 3:13-15).

Groeien naar volwassenheid
Wie kinderlijk blijft in zijn geloof is niet alleen vatbaar voor zinloze discussies en onderlinge verdeeldheid, maar ook voor allerlei wind van leer. Wie geestelijk onvolwassen blijft zal niet goed met zijn teleurstellingen en verdriet kunnen omgaan. De wapenrusting is nodig om de boze te weerstaan, om hem geen voet te geven.
Zo heeft de Heere Jezus gewaarschuwd dat er ,vlak voor Zijn wederkomst, valse profeten zullen opstaan. Hun optreden zal samengaan met grote wonderen en tekenen (Mattheüs 24:24; vgl. Mattheüs 7:15-17). Ook de apostel Johannes waarschuwt dat wij de geesten moeten beproeven, of zij uit God zijn of niet (1 Johannes 4:1-3). Paulus roept de gelovigen in Efeze op eensgezind in geloof en de kennis van Christus te zijn. En aan de waarheid houdende in liefde naar Hem toe te groeien, tot ‘de mannelijke rijpheid’ (Efeze 4:13-15, NBG). Wie in deze heilsperiode van genade blijft bij wat Paulus leert, zal de vrede van God in zijn leven ervaren. Wie blijft bij zijn leer zal ook niet snel een persoon, hype of complottheorie volgen (Filippenzen 4:8-9).
Christus ten diepste leren kennen in liefde en waarheid is onbetaalbare rijkdom! Een schat aan waarde waarmee je anderen in liefde en nederigheid kunt opbouwen, bemoedigen en vermanen.

Gespreksvragen:
• Heb jij je boosheid of negatieve gevoelens wel eens teveel ruimte gegeven? Wat waren daarvan de consequenties?
• Wat betekent Gods vergeving voor jou persoonlijk? En hoe heeft dit jouw leven veranderd?
• Heb jij weleens een ander vergeving geschonken? Hoe deed je dat? En wat betekende dit voor jou en voor die ander?
• Lees aandachtig met elkaar Filippenzen 2:1-16. Welke dingen vallen je hierbij op en wat kun je er zelf van leren?

Gebedspunten:
• Dank je hemelse Vader voor Zijn liefde Die Hij heeft bewezen door Zijn Zoon te geven.
• Vraag Hem om vergeving als je negatief over medegelovigen hebt gesproken, of naar een gelovige bitterheid ervaart in je hart.
• Vraag God dat Hij je helpt om vergevingsgezind te zijn en dat je geestelijk volwassen mag worden: “Heere Jezus, vervul mij met Uw Geest”.

Jeep van der Schoot