De wapenrusting van God (2)

Jeep van der Schoot • 96 - 2020 • Uitgave: 12
Deel 2: Doe de Heere Jezus Christus aan

In Paulus’ uitleg over de wapenrusting Gods gebruikt hij beelden van de bewapening van een Romeins soldaat. Met als doel standhouden. Standhouden is een militaire uitdrukking. Dit vraagt van alle gelovigen om een actieve houding. Daarbij moeten we dapper zijn in de strijd met de Heere, tegen de listige aanvallen van de boze.

Satan is aanvoerder van al de kwade heersers in de hemelse gewesten. Hij smeedt vreselijke plannen om Gods gemeente om te brengen. Onze strijd is daarom niet tegen mensen, maar tegen boze geesten uit het rijk der duisternis: ‘Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke [machten] van het kwaad in de hemelse gewesten’ (Efeze 6:12). Deze strijd wordt gevoerd op die plaats waar wij met Christus zijn gezet. Met Hem zijn wij in de hemelse gewesten gezet, boven alle macht en kracht van de boze (1:3, 20-23 en 2:6). Gods wapens zijn nodig om weerstand te kunnen bieden, om alle valse redeneringen (barrières tussen God en de mensen) af te breken (2 Korinthe 10:4-6).

Een geestelijke wandel
Aan Paulus is het geheimenis geopenbaard, dat wij het lichaam van Christus en burgers van een rijk in de hemelen zijn (Filippenzen 3:20 en Kolossenzen 1:18). Een hemelburger behoort zijn oude zondige gewoonten af te leggen. Immers, met Christus zijn wij gekruisigd. Niet mijn wil, maar Uw wil geschiedde. In Galaten 5 zegt Paulus: ‘Wandel door de Geest en u zult zeker de begeerte van het vlees niet volbrengen’ (vers 16). Vervulling met Gods Geest is dagelijks nodig om ‘gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht’, te wandelen (Efeze 6:10). In eigen kracht kun je dit niet volbrengen. Vervuld worden met de Geest is een opdracht voor alle gelovigen (Efeze 5:17-20). Leven tot Zijn eer is Gods plan met ieder opnieuw geboren christen.

Satans aanvalstactieken
Gods tegenstander doet er alles aan om het leven van de christen te beïnvloeden. De duivel gebruikt drie belangrijke aanvalstactieken. Zo valt hij hen aan door middel van 1. vervolgingen, 2. dwaalleringen en 3. verleidingen tot zonde. De eerste christenen kregen (al) te maken met zware vervolgingen (1 Thessalonicenzen 3:3-5), met dwaalleringen (Galaten 1:6-9) en werden opgeroepen om sterk te zijn in de strijd tegen de zonde (Efeze 4:30-32). Gelovigen moeten niet weglopen voor deze dingen, maar juist moedig en strijdbaar zijn, want: ’allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden’ (2 Timotheüs 3:12).
We leven in de eindtijd, en Paulus waarschuwt dat het dan voor christenen nog moeilijker zal worden (2 Timotheüs 3:1). Des te meer worden we er bij bepaald de wapenrusting Gods aan te doen.

De wapens van het licht aandoen
Diverse onderdelen van de wapenrusting vinden we ook in het Oude Testament, in Jesaja 11:5 en 59:17. Deze teksten verwijzen naar de Messias en Zijn toekomstige heerschappij. Het aandoen van de wapenrusting van God is in feite het aandoen van ‘de wapens van het licht’. Hier wordt het afleggen van de werken van de duisternis en het aandoen van Jezus Christus mee bedoeld. In Romeinen 13 zegt Paulus: ‘bekleed u met de Heere Jezus Christus’ (zie vers 11-14). Voor alle gelovigen is dit een serieuze opdracht, want dan alleen zijn wij klaar voor de strijd.
Dan zijn wij nu toegekomen aan de eerste twee onderdelen van de geestelijke wapenrusting. Opmerkelijk is dat Paulus als eerste bevelend zegt: ‘Houd dan stand’. Dus, maak je gereed! Sta klaar!

De gordel van waarheid

‘Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid’ (vers 14a)
Waarheid is het eerste wapen. Als we de waarheid niet zien, of hiervan afwijken, dan kunnen we de overige onderdelen van Gods wapens niet (meer) goed toepassen. De Heere Jezus heeft van Zichzelf gezegd in Johannes 17: ‘Heilig hen door Uw waarheid; Uw woord is de waarheid’ (vers 17). Een christen behoort Gods Woord te geloven, te onderzoeken en dit toe te passen in zijn leven. Hierbij is leiding en openbaring van de Heilige Geest nodig. Die doet ons de volle waarheid zien en getuigt van de Heere. In Johannes 14 zegt Jezus van Zichzelf: ‘Ik ben de Waarheid' (vers 6). God de Vader heeft van Hem getuigd: ‘Dit is Mijn geliefde Zoon, in Wie ik Mijn welbehagen heb; luister naar Hem!’ (Mattheüs 17:5). Elke leer die afwijkt van Johannes 3:16 is in wezen een dwaalleer: ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’
Bij de gordel van waarheid moeten we ook denken aan eerlijkheid en oprechtheid naar onze medemens (Efeze 4:25 en 5:9).

Het borstpantser van gerechtigheid

‘en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid’ (vers 14b)
Ook bij dit onderdeel staat Christus centraal. Van Abraham wordt getuigd dat hij God geloofde en dat het hem tot gerechtigheid werd gerekend. Allen die Christus als hun persoonlijke Verlosser hebben aangenomen, zijn uit Zijn genade behouden en door het geloof gerechtvaardigd (Efeze 2:8). In Romeinen 3 zegt Paulus: ‘Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God, en worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus’ (vers 23-24). Bij een oprecht geloof hoort ook een rechtvaardige levenswandel. Dit lukt alleen door ons oog op Jezus gericht te houden, door één met Hem te blijven. Dan komt er een leven in de volheid van Zijn Geest: ‘De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing’ (Galaten 5:22).

Gespreksvragen:
• Ervaar jij ook geestelijke strijd in je leven? Waaruit blijkt dit? En hoe ga jij als christen hiermee om?
• Waarom is Johannes 3:16 de belangrijkste toetssteen bij het ontmaskeren van dwaalleringen?
• Als je angst ervaart in je geestelijke strijd, weet dat je niet alleen bent. Bespreek de volgende teksten met elkaar: Mattheüs 28:18 en Johannes 14:15-18. Wat betekent dit voor jou?

Gebedspunten:
• Dank God voor Zijn bescherming en leiding in jouw leven (Psalm 91:4).
• Vraag Hem om Zijn hulp om de waarheid te zien en eerlijk en oprecht te leven.
• Vraag God of er nog slechte dingen in je leven opgeruimd moeten worden. En dank Hem voor het verzoenende bloed van Jezus Christus (1 Johannes 1:6-10).

In het volgende Zoeklicht gaan we verder. Lees je weer mee?

Jeep van der Schoot