De videoscheidsrechter beoordeelt je leven

Paul Prijt • 94 - 2018 • Uitgave: 18
De afgelopen tijd hoorde ik op de werkvloer nogal eens de uitdrukking: zullen we even een VAR(retje) doen? En dan werd er een handgebaar bij gemaakt van een in de lucht getekend vierkant. De VAR kennen we vooral sinds het wereldkampioenschap voetbal.

Als een bepaalde spelsituatie onduidelijk is kan de hulp worden gevraagd van een scheidsrechter, de VAR (Video Assistant Referee), die ergens ver weg van het stadion, een paar beeldschermen voor zich heeft waarmee hij samen met een paar assistenten de situatie nog eens vanuit een aantal posities kan beoordelen. Hij kan tot in het kleinste detail inzoomen en zou door de afstand van spelers en publiek emotielozer en onpartijdiger zijn. Overigens zijn daarmee de discussies nog helemaal niet van de baan. Immers ook in de sport is niet alles objectief en vierkant en blijft er (gelukkig) altijd nog ruimte voor een eigen beoordeling van de scheidsrechter.

De VAR beoordeelt je
Het is natuurlijk goed om af en toe je handelen te evalueren en vanuit meerdere standpunten te bekijken. In het arbeidsproces kennen we de functioneringsgesprekken. Ook Het Zoeklicht heeft een soort VAR-functie om vanuit profetisch perspectief in te zoomen op de actuele gebeurtenissen in de wereld en de samenleving. Maar stel je voor dat iemand bij bepaalde situaties in je leven ook de hulp van een soort VAR zou inroepen om nog eens even precies terug te kijken naar dat ene moment waarop je een belangrijke beslissing nam. En een groepje deskundigen zou inzoomen op dat ene moment en het met elkaar bespreken om tot een objectief oordeel te komen. Stel je voor dat er daarbij geen rekening gehouden zou worden met omstandigheden maar gewoon met dat vierkante gebaar het ‘beeldscherm’ (dus dat wat voor ogen is) laten beoordelen op een onbewogen stoïcijnse manier. Eerlijk gezegd zou ik een beetje huiveren bij zo’n idee.

Vierkant beoordelen
Natuurlijk is het goed af en toe ook zelf je eigen handelen te plaatsen in het licht van het Evangelie en de Bijbelse normen. Soms zou het heel goed zijn even bepaalde belangrijke beslissingen al of niet achteraf eens uit verschillende hoeken te bekijken en hulp van anderen kan daar zeker ook bij helpen. Maar alleen een beoordeling in het ‘vierkant’ is bijbels gezien niet voldoende. De Bijbel kent gelukkig geen vierkant gebaar van een VAR, maar veel meer het gebaar dat ik ook wel eens zie: het met beide handen maken van een hartje… Mijn gedachten gingen naar dat mooie indringende gesprek tussen de Here Jezus en die Samaritaanse vrouw. Jezus vroeg haar naar haar man waarop ze antwoordde dat ze geen man had. Jezus kende haar situatie en zei: “je hebt gelijk maar laten we elkaar niet voor de gek houden je hebt vijf mannen gehad!” Als er toen met dat vierkante gebaar de VAR was ingeroepen was het oordeel duidelijk geweest.

De ‘Jezus VAR’
Maar Jezus’ houding was gelukkig anders. Er komt een indringend gesprek dat tegelijk ook barmhartig en open is. Jezus wijst haar een nieuwe weg waar vergeving en toekomst in doorklinken ook bij deze vrouw waar de gebrokenheid en zonde diepe wonden hebben geslagen. Jezus is niet op grote afstand zomaar objectief en onpartijdig en kijkt zeker ook niet stoïcijns en onbewogen de andere kant op! Hij kijkt haar juist met bewogenheid en ontferming aan en ziet haar hart. Hij wijst op de bron van Gods Geest en Waarheid die haar door genade en geloof geschonken wordt en waaruit ze voortaan mag putten. Ze mag beelddrager van Jezus worden in alle momenten van haar leven. Waarbij ze te allen tijde de hulp van Jezus mag inroepen en dan niet een ‘emotieloze stille vierkante VAR’ maar Iemand die ons aanspreekt met het gebaar van het kruis van vergeving en herstel. Zo’n VAR met Jezus wens ik u regelmatig toe…!

Paul Prijt