De vermolming van Europa

Feike ter Velde • 92 - 2016 • Uitgave: 17
Na het Verdrag van Maastricht en de invoering van de euro was er een algemeen heersende euforie over Europa en de groeiende eenwording van ons continent. Na honderden jaren van oorlogen eindelijk vrede en vriendschap.
Nu lijkt dat allemaal te vermolmen onder de vluchtelingencrisis en onder de toenemende terreur van extreme en doorgedraaide islamieten.


Europa heeft al laten blijken de eigen politieke situatie niet het hoofd te kunnen bieden. Leiderschap ontbreekt, ook in Nederland. We hebben kennelijk geen politieke leiders van gezag meer. Leiders die er in ons volksleven toe doen. We zakken weg in de bagger van immoraliteit. Kort geleden kwam een groepje fascistische jongeren in het noorden van het land in het nieuws. Ze maken deel uit van een zogenaamde burgerwacht uit Scandinavië met de naam Soldiers of Odin die ook vaste voet heeft gekregen in Nederland. De aanhang is nog niet zo groot, maar ze zijn wel herkenbaar. Kaalgeschoren hoofden, zwarte kleding met enge partijmotieven die naar eigen zeggen, jacht maken op asielzoekers die criminele feiten plegen. Het zijn mensen met hele ongure nazi-ideeën, die sterk doen denken aan de NSB’ers – pro-Hitler – in de jaren ’30 van de vorige eeuw. De leider van de Nederlandse afdeling heet Ronald Kiewiet uit Winschoten. Op zijn Facebook-pagina plaatst hij een afbeelding met de tekst ‘Nationaal-Socialisme is zorg voor het volk en zijn toekomst.’ En dan ontkennen ze altijd dat ze nazisympathieën hebben. Duidelijker kan het toch niet? Nederlanders die wat ophebben met asielzoekers moeten, aldus Kiewiet, met de rug tegen de muur en worden neergeknald als landverraders.
Soldiers of Odin is in verschillende Europese landen actief, maar heeft ook al een afdeling in de Verenigde Staten opgericht. De Noorse massamoordenaar Anders Breivik ging op soortgelijke wijze gekleed als de Soldiers of Odin en wees in de rechtbank ook naar deze groep. Odin is een wrede Noordse god uit de oude en duistere Europese mythologie. De naam van Wodan komt er ook vandaan. Onze Woensdag – Wodansdag – houdt de naam van de god nog levend onder ons.

Allerlei neonazi-groepen
Een andere soortgelijke groepering heeft 1-8 in zijn naam. Bij nader onderzoek blijkt dat te slaan op de eerste en de achtste letter van het alfabet: de A en de H, die staan voor Adolf Hitler. De Nederlandse Volksunie is ook een neonazi-club die vooral onder jongeren aanhang vindt. Zij eren de leiders van Hitler-Duitsland. Maar er zijn er meer. Wat deze groepen gemeenschappelijk hebben, is de haat tegen buitenlanders en de enorme hetze tegen asielzoekers. Het internet gonst er elke dag van. Eerder schreef ik over de onfrisse taal van deze mensen als het om asielzoekers gaat.
Wat mij opvalt is dat er ook tal van (evangelische) christenen onder zitten. Ook zij schromen niet zich aan te sluiten bij de meest verschrikkelijke beschuldigingen tegen asielzoekers en het Nederlandse beleid om vluchtelingen een plek te geven in ons land. Soms doe ik wel eens een poging te manen tot nuchterheid en christelijke verdraagzaamheid. Niet zelden worden mij dan tal van wonderlijke beschuldigingen en aantijgingen toegevoegd, met name ook dat ik naïef zou zijn als het om vluchtelingen uit het Midden-Oosten gaat. Dat zijn immers moslims?

De lidstaten
De houding van tal van andere Europese lidstaten met betrekking tot de vluchtelingen uit het Midden-Oosten laat zien dat Europa moreel diep is weggezonken. De oude goden van Scandinavië, die tot herleving komen in de neonazi-groepen, lijken ook verder in Europa de samenhang te doen vermolmen, zoals houtworm de sterkste constructie kan verwoesten. Men sluit de grenzen en overal komen ultrarechtse groepen op om langs ‘democratische’ weg het beleid te veranderen. In ons land is dat volstrekt duidelijk (herinnert u zich nog Steenbergen of Geldermalsen?), maar ook in Duitsland en Frankrijk zijn partijen, die vreemdelingenhaat hoog in het vaandel hebben, de hoogste in de peilingen.

Het komende uittreden van Engeland uit de Europese Unie na een succesvol referendum spreekt natuurlijk boekdelen als het gaat om de vermolming van Europa. Ook daar was de grootste drijfveer om vóór het uittreden te stemmen: de komst van vluchtelingen. Ik zal niet ontkennen dat dit voor het Verenigd Koninkrijk een groot probleem is geworden, maar de uittreding zal, naar men vreest, nog tot grotere problemen leiden.
Het is natuurlijk waar dat de EU een rare club is geworden met een veel te groot en te duur parlement en ambtenarenapparaat waarvan de leden weinig of niets hebben te doen. De ambtenaren vervelen zich soms en dan komt men met buitengewoon rare wetsvoorstellen en regeltjes waar iedereen óf om moet lachen óf boos wordt. De Nederlandse EU-topman, Frans Timmermans, die wij grote bestuurskwaliteiten moeten toeschrijven, zou hier paal en perk aan gaan stellen nu hij de tweede man is geworden in de top van de EU, naast de Luxemburgse voorzitter, Jean-Claude Juncker. Maar daar heeft niemand nog iets van gemerkt.
Velen hebben in hun denken Europa de rug al toegekeerd. De opkomst bij EU verkiezingen is uiterst laag, in alle zevenentwintig landen van de EU, waaruit veel valt af te lezen. Het Verenigd Europa wordt niet meer gedragen door haar eigen burgers en lijkt slechts een hobby te worden van een aantal goedbetaalde ambtenaren in Brussel.

Falend beleid
Het is duidelijk dat het beleid, zeker het buitenlands beleid, van de EU faalt of zelfs geheel ontbreekt. Intern faalt het vluchtelingenbeleid. Er is in al die jaren geen gemeenschappelijk vluchtelingenbeleid ontwikkeld. Sommige Oost-Europese lidstaten willen helemaal geen asielzoekers opvangen, omdat men geen beleid heeft ontwikkeld ten aanzien van de islam en daar ook bang voor is. Op het gebied van terreurbestrijding ontbreekt de samenwerking van de verschillende inlichtingendiensten binnen de EU, omdat men elkaar het licht in de ogen niet gunt. En ook daar zien we een falend beleid. Onze politieke leiders en de hoge ambtenaren daaronder lijken in de media soms net kleine kinderen. Schaamteloos, zoals men zich gedraagt en om het feit dat men maar gewoon op de stoel blijft zitten ook als klip en klaar is geworden dat er vernietigende rapporten liggen juist over dat falende beleid.

Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan vermolming van Europa. Ondertussen kan het NAVO-lid Turkije doorgaan met het oppakken van de eigen burgers in tal van geledingen van de maatschappij als men ook maar enigszins vermoedt dat deze burgers niet achter president Erdogan staan. Grote groepen rechters, onderwijzers, advocaten en militairen zijn opgepakt zonder enige vorm van aanklacht. Zij zullen zeker hun baan verliezen, kinderen moeten op school worden geïndoctrineerd met pro-Erdogan propaganda. En de andere NAVO-landen moeten deze verdorven dictator beschermen in een gevaarlijke wereld. En onze Europese leiders? Zij zeggen niets, zijn onvindbaar en onhoorbaar.
In deze uiterst gevaarlijke wereld, want dat is het aan het worden(!), blijven we bij het Profetische Woord dat zegt dat er radeloze angst komt onder de volkeren, maar dat de gelovigen juist dán hun hoofd moeten opheffen, want Zijn komst en Zijn verlossing staan voor de deur! Jezus komt!

Feike ter Velde