De verhalenverteller

Martin Penning • 94 - 2018 • Uitgave: 9
Op zaterdag 14 april hield de zendingsorganisatie OMF (Overseas Missionary Fellowship) haar eerste ‘OMF Mission Event’ in Nederland. Het was een mooie gelegenheid om kennis te maken met het zendingswerk in Oost-Azië.

OMF heeft een rijke historie, die begon bij de oprichter James Hudson Taylor (1832-1905). Toen hij in China aankwam werd hem als snel duidelijk dat de Chinezen hem niet vertrouwden. Daarom ging hij deel uitmaken van de Chinese gemeenschap en kocht hij Chinese kleding, liet een haarvlecht groeien en leefde volgens de Chinese levensstijl. Hij werd een Chinees onder de Chinezen en heeft vele mensen bereikt met het verhaal van de Heere Jezus Christus.

Op de OMF-dag sprak een zendeling die in Thailand werkzaam is. Hij vertelde dat het in het begin best lastig was om contact met de mensen te krijgen. De mensen vroegen hem: “Wat kom je hier eigenlijk doen?” Hij antwoordde dan: “Ik ben een zendeling.” De mensen liepen dan direct door en wilden niet verder met hem praten. Hij leerde dat dit niet het goede antwoord was en veranderde van strategie. Als mensen bij hem kwamen en vroegen: “Wat kom je hier doen?” dan antwoordde hij nu: “Ik ben een religieus leraar.” De mensen reageerde met één zin terug: “Er zijn zo veel religies” en liepen weer verder. De zendeling kwam er achter dat ook dit niet werkte. Hij begreep dat hij in dit land toch nog een ander antwoord moest geven. Hij probeerde het opnieuw. “Wat kom je hier doen?”, hij antwoordde: “Ik ben een verhalenverteller.” De mensen bleven staan en vroegen hem: “Wat voor verhaal heb je te vertellen en zou je mij er één kunnen vertellen?”

De zendeling vervolgde zijn toespraak op het ‘Mission Event’ door te zeggen dat wij allemaal een ‘verhalenverteller’ zijn. Wij hebben het beste verhaal wat de wereld nodig heeft. Het verhaal van de Schepper die hemel en aarde gemaakt heeft. Het verhaal van verzoening, vervulling en verwachting. Het verhaal wat gehoord moet worden onder de Joden en de heidenen.

Martin Penning