De vergevende Vader

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 24
Is het mogelijk dat de Vader in de hemel geen zin heeft om Zijn kind te vergeven? Ondenkbaar! Indien je je zonde belijdt, is Hij rechtvaardig en trouw om je te vergeven en te reinigen van alle ongerechtigheid (1 Johannes 1:9). God is goed en vergeeft graag (Psalm 86:5). Hij doet dat vanzelfsprekend, zoals jij hen vergeeft die jou iets schuldig zijn.
Stelt de Vader dan aan Zijn kind een voorwaarde aan vergeving: eerst een ander vergeven? Helemaal niet! Het hart van de Vader vergeeft van nature. Vergeving ligt in Zijn aard. Een kind dat het hart van de Vader heeft, vergeeft eveneens van harte.
Het karakter van de Heere Jezus, de gezindheid van de Vader, woont door de Heilige Geest in wie uit God geboren is (Johannes 3). Een kind van de Vader is door het Woord van de Waarheid tot leven gewekt (Jakobus 1:18). Zo iemand is vergeven en wil ook graag vergeven. Een ander vergeven is geen voorwaarde om vergeving te ontvangen. Het is het echtheidscertificaat van de wedergeboorte. Wedergeboorte wekt een vergevend hart. Vergeving is er het bewijsstuk van een kind van de vergevende Vader te zijn.
In de binnenkamer van het gebed neem je altijd mee wat in je hart is, dus ook vriend en vijand. Je bent daar alleen met de Vader, maar nooit afgesneden van je relaties. Je kunt dus best komen met een vergevend hart, want dat is het enige hart waar de vergevende Vader Zich in openbaart en waar Hij intimiteit mee kan hebben.

Jef De Vriese