De verborgen agenda van Paulus

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 23
Het heeft wel even geduurd voordat de Eerste Gemeente gehoorzaam werd aan de Grote Opdracht van de Here Jezus. Blijkbaar bleven ze liever in Jeruzalem wachten op de Wederkomst in plaats van te doen wat de Here Jezus had bevolen: 'Gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in heel Judéa en Samaria en tot het uiterste van de aarde (Hand. 1:8). Pas toen er een zware vervolging uitbrak (Hand. 8:1) trokken de gelovigen (behalve de apostelen) weg uit Jeruzalem en verkondigden het Evangelie in Judéa (Hand. 8:4). Filippus bracht het Evangelie in Samaria (Hand. 8:5-25) en zo kwam er toch nog heel wat van de zendingsopdracht terecht. De doorbraak van het Evangelie kwam pas na de bekering van Saulus, toen hij en Barnabas door de gemeente van Antiochië als zendelingen werden uitgezonden (Hand. 13:1-3). De 'eerste zendingsgolf' kwam toen op gang. Paulus was een echte pionierzendeling. Hij bracht het Evangelie op plaatsen waar het Woord van God nog niet gepredikt was (zie Rom. 15:20). Zijn doel was in een zo snel mogelijk tempo de hele wereld met het Evangelie te bereiken. Dat is hem ook voor een heel groot deel gelukt (zie CoL1:6 en 23). Wat dreef de Jood Paulus toch naar de heidenen? Hij wordt zelfs 'apostel en leraar van de heidenen' genoemd (zie GcI.2:8 en 1 Tim.2:7). Zijn hart ging toch in de eerste plaats uit naar zijn eigen Joodse volk? (Zie Rom.9:1-3). Waarom had hij zo'n koortsachtige haast bij die verkondiging van het Evangelie onder de volken? 'Bidt voor mij dat het Woord van de Here snelle voortgang hebbe…' (1Thess.3:1). Waarom stapte hij in Rome af van zijn gewoonte eerst in de synagoge het Evangelie te brengen en zei hij boos tegen de plaatselijke Joden: 'Het zij u dan bekend dat dit heil van God aan de heidenen is gezonden' (Hand.28:28)? Om zich daarna naar Spanje te haasten! Zou Paulus misschien ergens een 'verborgen agenda' hebben? Een geheim argument, waarom hij eerst en zo snel mogelijk de hele heidenwereld met het Evangelie in aanraking wilde brengen?

8 + 1 ARGUMENTEN
Er zijn heel wat bijbelse argumenten die ons duidelijk maken dat evangelisatie tot de allerbelangrijkste taken van de kerk van Christus behoort. Op deze punten zouden de meeste kerken en gemeenteleden hun prioriteiten en hun geefbudget best eens mogen bijstellen! Let u maar eens op de volgende 8 krachtige argumenten:

- Het is een opdracht van de Here Jezus Zelf! Het zendingsbevel is de Grote Opdracht. Gehoorzaamheid aan de geboden van God is het sterkste argument voor de prioriteit van zending en evangelisatie.

- Alleen door de Here Jezus kan een mens worden behouden.

- Het Evangelie is Goed Nieuws. Nieuws van verlossing van zonden en bevrijding van boze machten. Dit heerlijke nieuws mogen we niet voor ons houden.

- Door het geloof in de Here Jezus krijgt een mens toegang tot de Bron van kracht, vrede en Blijdschap.

- Het Evangelie verandert mensen en daardoor komt er ook hoop voor de samenleving.

- De Naam van de Here God wordt geëerd als mensen de Here Jezus Christus als Verlosser en Heer aannemen.

- Door de Evangelieverkondiging wordt het Koninkrijk van God dichterbij gebracht.

- Als alle volken het Evangelie hebben gehoord komt de Here Jezus terug en zal Zijn Rijk van vrede en gerechtigheid aanbreken.

Er zijn nog wel meer bijbelse argumenten aan te voeren. We hopen dat dit genoeg is voor veel lezers en voor kerken om weer eens ernstig te gaan nadenken over wat we voor zending en evangelisatie geven en wat doen met de Grote Opdracht. Maar de 'verborgen agenda' van Paulus komen we onder deze acht punten niet tegen. Er zijn zelfs nog meer vragen over Paulus' ijver om naar de heidenen te gaan met het Evangelie. Waarom zou Paulus toch zo boos geweest zijn op de Joodse leiders in Jeruzalem die 'ons verhinderen tot de heidenen te spreken, tot hun behoud…' (1 Thess.2:16). Wat heeft de evangelieverkondiging aan de heidenen te maken met het 'behoud van Israël'?

DE 'TWEEDE GOLF'
Voordat we ingaan op die voor onze tijd zo belangrijke vragen, eerst iets over de tweede golf van wereldevangelisatie. De eerste golf was dus de evangelieverkondiging van Paulus en zijn medewerkers. Het Evangelie verbreidde zich razend snel over het Romeinse rijk en daarbuiten. De kracht van het Evangelie veroorzaakte zelfs de val van dat grote wereldrijk. Daarna sukkelde de kerk al ruziënd en scheurend verder. Totdat tijdens de Grote Opwekkingen in Engeland en de V.S. van de 18e en de 19e eeuw een tweede golf van wereldevangelisatie over de aardbol spoelde. Alle grote zendingsorganisaties stammen uit die geweldige opwekkingen. William Carey (1761-1834) wordt de 'vader van de moderne zending' genoemd. Zijn motto was: 'Verwacht grote dingen van God en doe grote dingen voor God'. Ook evangelisch-christelijke sociale activiteiten zijn uit de Grote Opwekkingen voortgekomen. De beroemde evangelist Moody (18341899) zag de razend snelle voortgang van het Evangelie in die tijd in een 'eindtijdpersperctief: De Wederkomst van de Here Jezus. Hij riep uit: 'Het kan gedaan worden - het is onze plicht te doen - het moet worden gedaan'. Hij doelde op het bereiken van alle volken met het Evangelie. Deze 'tweede golf' eindigde omstreeks de Tweede Wereldoorlog. Maar alle volken waren nog niet bereikt met het Evangelie. Wel was de God van Israël al begonnen met een volgende fase van Zijn verlossingsplan: Het herstel van Israël. En… in 1948 kwam de staat Israël tot leven.

VERBORGEN AGENDA VAN PAULUS
Voordat we de lijnen van het Evangelie en van het herstel van Israël in onze tijd bij elkaar brengen, komen we even terug op die 'verborgen agenda' van Paulus. Hij had heel goed geluisterd naar de profetische woorden van Jacobus tijdens de vergadering van de gemeente in Jeruzalem. 'Eerst een volk voor de Naam van de Here uit de heidenen' was de uitleg van het profetische Woord door Jacobus. Dan pas komt het herstel van Israël.
(Zie Hand. 15:14-17). Dat is Gods volgorde. Dat dreef Paulus tot die grote haast. God zou pas tot Zijn doel komen met Israël als niet eerst het 'volk uit de heidenen verzameld' zou zijn. Tot zolang zou die 'geest van diepe slaap' op Israël zijn en zouden zij 'ogen om niet te zien en oren om niet te horen' hebben (Rom. 11:8). In die tussentijd zou 'hun verwerping, de verzoening van de wereld zijn' (Rom.11:15). Pas als dat 'programma' klaar was zou de tijd van 'hun aanneming' aanbreken. Pas als 'de volheid van de heidenen was binnengegaan zou gans Israël behouden worden' (Rom.11:25,26). Daar werkte Paulus keihard aan. Daarom wilde hij dat het 'evangelie snelle voortgang zou vinden'. Dat was de reden waarom hij zo boos was dat de leiders van zijn volk hun eigen behoud tegenwerkte door de verkondiging aan de heidenen tegen te werken. Hier komen de lijnen van het herstel van Israël en van de prioriteit van de zending onder de onbereikte volkeren bij elkaar!

DE DERDE GOLF
In de zestiger jaren is er in de Derde Wereld een derde golf van wereld-evangelisatie op gang gekomen. Weer een geweldige en machtige beweging van Gods Geest, waardoor vele miljoenen tot geloof in de Here Jezus Christus komen. Bij deze derde golf worden nationale evangeliewerkers in de arme landen door de Heer gebruikt. De Indiase evangelist, dr. K.P. Yohannan beschreef de opkomst van deze derde golf als volgt: 'Op Gods weg staan geen hinderpalen. Hij is bezig een Derde Golf van zending op te wekken. Deze bestaat uit nationale zendelingen en evangelisten over de hele wereld. Een machtig leger, dat de bolwerken van satan afbreekt en de onbereikten met het Evangelie bereikt.' Inderdaad worden er in Latijns Amerika hele steden aangeraakt door het Evangelie; komen er in Afrika tienduizenden tot geloof en gebeurt hetzelfde in Zuid Oost Azië. Nooit heeft het Evangelie zo snel voortgang gevonden. De Here Jezus zei in Zijn eind-tijdrede: 'Aan alle volken moet eerst het Evangelie gepredikt worden' (Marc.13:10). De eerste en de tweede golf van zending hebben blijkbaar niet aan deze voorwaarde voldaan. Zou dan deze Derde Golf dit doel van de Heer bereiken? Zou dan de voorwaarde van de verborgen agenda van Paulus (d.w.z. eerst het Evangelie aan de volken) vervuld zijn? Dat was een prioriteit van Paulus. Dit is één van de redenen waarom pionier-evangelisatie, het bereiken van de onbereikten, onze prioriteit moet zijn. Uiteraard naast ons gebed voor en onze steun aan Israël.

In ons land zijn er een paar organisaties die zich op dat doel richten. Bijvoorbeeld Wereld Wijde Zending in Den Haag ondersteunt veel van die pionier-evangelisten. Stg. De Barmhartige Samaritaan te Cothen geeft duizenden fietsen, motorfietsen en andere hulpmiddelen, waardoor de onbereikten met het Evangelie bereikt worden. Evangelist Nyarogo uit Kenia schreef: 'Mijn nieuwe fiets, die ik in aug. 2000 kreeg, heeft me echt geholpen het Evangelie op veel plaatsen te brengen… Ik heb in deze plaats nu een celgroep van 20 mensen'. Evangelist Okombo schreef: 'Door de fiets kon ik het dorp Kanyidoto op 30 km afstand bereiken. Nu is daar een kleine gemeente gesticht'. Zo zijn er duizenden kleine en grote verhalen van wat God doet. Aan de ene kant gaat Hij door met Zijn herstelplan voor Israël. Aan de andere kant worden door deze Derde Golf van wereldevangelisatie zeer velen bereikt met het Evangelie. Wij zijn bevoorrecht doordat we niet alleen getuige zijn van deze wonderlijke zaken, maar er door onze gebeden en gaven ook deel aan mogen hebben.

drs. Jan van Barneveld