De vader van de leugen

Ad Kooijmans • 92 - 2016 • Uitgave: 2
Niemand heeft ooit de duivel zo duidelijk gekarakteriseerd als de Heere Jezus Christus (Johannes 8:44). Hij noemt hem als het ware de verpersoonlijking van de leugen, zoals Jezus van Zichzelf kon zeggen: “Ik ben de Waarheid” (Johannes 14:6). Dat is de strijd waarin we staan.

De duivel gebruikt in die strijd al zijn invloed in de wereld om zijn leugen te propageren en zijn invloed op het menselijke hart te vergroten. Van dat hart zei de oude profeet al: ‘Arglistig is het hart, boven alles, ja ongeneeslijk is het, wie zal het kennen?’ (Jeremia 17:9). De Heere Jezus zelf zei: ‘Want uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen’ (Matteüs 15:19). Het is dat hart, waarin het verlangen gewekt werd om onafhankelijk van God te zijn en de eigen weg te kiezen. Het is de leugenachtige duivelse voorspiegeling van vrijheid: “Volg de verlangens van je hart.” Dat zien we weerspiegeld in regering en parlement. Het is aantrekkelijk je partij van de vrijheid te noemen. In de praktijk blijkt dat de duivelse interpretatie daarvan te zijn en die werkt precies uit wat de duivel bedoelt.

Vrije liefde
We zien dat in de seksuele revolutie. Wat vroeger ontucht heette, noemt men nu ‘vrije seks’. Men kent niet de ware vrijheid, waarmee de Zoon van God bevrijdt (Johannes 8:36). Volgens hen zijn de christelijke normen taboes, die ze steeds meer uit onze samenleving willen verwijderen en daarin reeds vergevorderd zijn. Ongetrouwd samenwonen is gelegaliseerd en echtscheiding wordt steeds gemakkelijker gemaakt. Het gezin, dat altijd de basis vormde van de maatschappij, komt steeds meer op losse schroeven te staan.
De natuurlijke samenbinding van man en vrouw is Gods instelling voor de voortplanting, maar onze overheid herkent en bevestigt tegenwoordig niet alleen het onnatuurlijke homohuwelijk. Die overheid vereist ook nog dat homo-onderwijzers hetzelfde recht hebben op het opvoeden van onze jeugd als ieder ander, ook in het christelijk onderwijs. Dit wil zeggen dat de vrijheid van de leugen wordt gebruikt om de christelijke vrijheid teniet te doen.
Is dat democratie? Neen, het is satanische tirannie! De zogeheten ‘vrije liefde’ produceert ook veel ongewenste zwangerschappen. De duivelse vrijheid heeft haar oplossing daarvoor met de zegen van de overheid: vermoord het nieuwe ongeboren leven. Dat geldt ook voor foetussen met fysieke gebreken. Deze massamoord op het zwakste en onschuldige leven schreit ten hemel.

Slaaf
De duivel heeft veel meer pijlen op zijn boog, die we met het schild van het geloof moeten opvangen (Efeziërs 6:16). De strijd tussen leugen en waarheid woedt op alle fronten (Efeziërs 6:14). Een belangrijk onderdeel daarvan is het geld. In deze wereld geldt: als je geld hebt, ben je vrij, want dan kun je alles doen wat je wilt. Paulus schreef: ‘Geldzucht is de wortel van alle kwaad’ (1 Timoteüs 6:10). De Heere Jezus zelf zei: “U kunt niet God dienen en de mammon.” Mammon is het Aramees voor ‘rijkdom’.
De Here heeft het over ‘dienen’. Dat geeft verslaving aan. We zijn immers slaven van de Here (Johannes 15:15) of van de zonde (Johannes 8:34). Het zijn niet alleen de rijken die aan deze verslaving kunnen lijden. Ook vele minderbedeelden zijn ermee besmet. Hoewel ze mogelijk zelfs in armoede leven. blijkt dit door de offers die ze brengen aan de loterij. De Here noemt Zijn slaven: gekochten door Zijn bloed, vrienden, en Hij gebruikt ze om zegen te verspreiden. De duivel zet zijn slaven juist aan tot elke vorm van corruptie.

Leed
Naarmate de vreze des Heeren verdwijnt uit onze samenleving, neemt die corruptie toe. Immers, of het nu verduistering betreft van banksaldo’s, misleidende reclame of kwaliteitsvervalsing, de drijfkracht is altijd het geld, dat toegang geeft tot macht, eer, invloed en bevrediging van alle lusten en uitspattingen.
De satanische drang die daarachter zit komt niet alleen uit in het verlies van rechtmatig bezit, maar ook steeds meer in de gewelddadige vorm waarin het misdrijf wordt uitgevoerd in overvallen en aanslagen, waarbij veel menselijk leed en rouw worden veroorzaakt. Tel daarbij op de praktische slavernij, waarin mannen, vrouwen en kinderen vastgehouden worden door de rijken die de economische omstandigheden misbruiken, zodat hun slaven geen keuze hebben.

Regel voor onze samenleving
Over economie gesproken, dat is de basis van materiële welvaart. De menselijke economie is volkomen ingesteld op het egocentrische leven. Economie komt van het Griekse woord ‘oikonomia’. Dat betekent ‘de wet van het huis’, we kunnen zeggen ‘de regel voor onze samenleving’. We vinden dat woord ook in de Bijbel. Vooral in de HSV is er diversiteit van vertalingen: rentmeesterschap (Lucas 16:2-4), beheer (1 Korintiërs 9:17), bedeling (Efeziërs 1:10), uitdeling (Efeziërs 3:2), gemeenschap (Efeziërs 3:9) en beheerstaak (Kolossenzen 1:25).
Het is duidelijk dat het een goddelijke opdracht is, die beheerst moet worden door de goddelijke wet der liefde. Zo zien we weer de absolute tegenstelling met de economie van de huidige wereld, die satanisch geïnspireerd is en zich overduidelijk doet gelden. De geldzucht van het Westen heeft in de 19de eeuw in twee oorlogen China gedwongen de winstgevende opiumhandel niet te verbieden, waardoor velen eraan verslaafd raakten. Nu treft de plaag van drugsverslaving het Westen zelf, gevoed door waarschijnlijk de grootste omzet in de illegale handel.

Bied weerstand
We hebben nu iets gezien van de zedelijke en maatschappelijke ontaarding van Gods schepping, waar we in leven. Als kinderen van God kunnen we de strijd niet ontlopen, maar wel ons ervoor toerusten, zoals we lezen in 1 Petrus 5: ‘Wees nuchter en waakzaam; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden. Bied weerstand aan hem, vast in het geloof, in de wetenschap dat hetzelfde lijden ook aan uw broeders in de wereld opgelegd wordt’ (vers 8-9).

Ad Kooijmans