De troost van de Heilige Geest

Wim Pols • 88 - 2012 • Uitgave: 11
“Veel jonge mensen dragen pijn met zich mee. Ze komen vaak uit gezinnen waar een scheiding heeft plaatsgevonden. Daarnaast leven ze in een individualistische maatschappij waarin er veel druk op hen wordt gelegd om te presteren. Er wordt gezegd dat vooral jongeren individualistisch zijn, maar dat geldt ook voor de generatie van hun ouders die vooral keihard heeft gewerkt. Jongeren vragen zich af: waar leidt dat harde werken toe? Ze nemen er soms bewust afstand van, wat hen dan niet altijd in dank wordt afgenomen. Ook worstelen jongeren met het opbouwen van relaties. Op dat vlak gaat er veel mis. Er is zoveel gebrokenheid onder jongeren. Zij hebben de troostende werking van de Heilige Geest nodig.”

Marjolein de Lege (24) volgde een basisjaar aan de Evangelische Hogeschool. Daarna ging ze geschiedenis studeren. Tijdens haar studie heeft ze een discipelschaptraining gedaan in Spanje. Na het afronden van haar master volgt ze nu een lerarenopleiding. In Utrecht ontmoet ze veel psychologiestudenten en ziet hoe de aanpak van problemen in de psychologie er vaak op is gericht dat mensen hun problemen onder ogen gaan zien en er vervolgens mee leren om te gaan. “God gaat veel verder. Hij zegt: ‘Geef je pijn aan Mij en Ik zal die van je wegnemen.’ De troostende werking van de Heilige Geest is zo krachtig, dat je wonden volkomen genezen en dat de littekens zelfs een bron van trots kunnen worden door wat God in je leven heeft gedaan.”
Moeten we eerst een keuze voor de Here Jezus maken voordat we de werking van Gods Geest in ons leven kunnen ervaren? “Onze bekering is een proces waarin de Heilige Geest al aanwezig is”, antwoordt Marjolein. “Hij beweegt mensen ertoe om hun leven aan de Here Jezus te geven.”

Band met God
Marjolein heeft heel veel studie gedaan over de Heilige Geest. Ze is daar als tiener al mee begonnen. “Mijn vader is van oorsprong katholiek en mijn moeder kwam uit de Gereformeerde Kerk in Nederland (nu PKN). Na hun trouwen gingen ze op zoek naar een kerk en kwamen uit in een Vrij Evangelische Gemeente in Gorinchem. Ik heb daar later op heel jonge leeftijd de keuze gemaakt om de Here te volgen. Ik merkte al snel dat ik een band met God had die veel volwassen christenen niet kenden. Ik vond het heel normaal dat God tot mij sprak als ik bad, maar veel mensen vonden dat maar raar. Zij zeiden: “Ik bid wel en ik hoop maar dat het helpt.” Ik vroeg me af hoe het kwam dat volwassen mensen die ik zeer respecteerde, deze band met God niet kenden. Daarom ben ik veel gaan lezen en onderzoeken over de werking van Heilige Geest.”

Communicatie via de Heilige Geest
Marjolein wijst op de tekst van Johannes 14 waarin de Here Jezus spreekt: ‘En ik zal de Vader bidden en Hij zal U een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet; maar gij kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn’ (vers 16,17).
“Dat is zo mooi”, zegt Marjolein. “De Here Jezus wist dat Hij terug zou gaan naar de Vader. Hij beloofde de Heilige Geest om Hem te vertegenwoordigen en ons nabij te zijn. Later in het boek Openbaringen ziet Johannes de Here Jezus als Koning op de troon. Wij denken vooral aan hoe de Here Jezus mensen liefdevol tegemoet trad en hoe Hij stierf voor onze zonden aan het kruis. Ik geloof dat wij de Here Jezus meer als Koning moeten zien. Hij heeft de Heilige Geest gezonden om met ons te communiceren.”

Bereid gehoorzaam te zijn
De Here God, de Here Jezus en de Heilige Geest zijn één. Volgens Marjolein is het voor veel mensen verwarrend tot Wie je moet bidden. “De werking van de Heilige Geest is zichtbaar via de gaven van de Geest zoals die beschreven staan in 1 Korintiërs 12: spreken met wijsheid of kennis, geloof, genezing, werking van krachten, profetie, onderscheiden van geesten, spreken in tongen en vertolking daarvan.
Marjolein vertelt dat ze aanvankelijk dacht dat je ernaar moest streven om de gaven van de Geest te hebben. “Maar ik heb geleerd dat het er in de eerste plaats om gaat dat je bereid bent gehoorzaam te zijn aan God. Als dat je bent, kan God met Zijn Heilige Geest door je heen werken.”
Hoewel de discipelen na de hemelvaart van de Here Jezus de Heilige Geest ontvingen, zijn er volgens Marjolein in het Oude Testament veel prachtige voorbeelden die laten zien wie God is en hoe Zijn Geest door mensen werkt. “In Ezechiël 36:26 staat: ‘een nieuw hart zal Ik u geven en een nieuwe geest in uw binnenste; het hart van steen zal Ik uit uw lichaam verwijderen en Ik zal u een hart van vlees geven. Mijn Geest zal Ik in uw binnenste geven en maken, dat gij naar mijn inzettingen wandelt en naarstig mijn verordeningen onderhoudt.’ God zegt dit tegen Israël, maar in deze tekst leer je het hart van God kennen. Daarom geloof ik dat God dit ook tegen ons zegt. Gods Geest wil in ons wonen, wil ons inspireren en troosten en ons laten weten dat we er mogen zijn. Dat is een geweldige bemoediging.”

Wim Pols