De toekomst van onze Here Jezus Christus

Henk P. Medema • 77 - 2001/02 • Uitgave: 14
Miljoenen mensen hadden het al gezien, in de bioscoop of op video. Films als Towering Inferno, of Deep Impact, of Independence Day, hadden het publiek laten huiveren. New York staat in brand, wolkenkrabbers storten ineen, mensen rennen voor hun leven. Maar dan was de film voorbij, en je reed door de donkere straten naar huis, of je keek nog even naar het late journaal. Een goed glas wijn en een stukje Franse kaas. Het was toch niet echt gebeurd, en het werd tijd om te gaan slapen.

Maar nu is het wél gebeurd. Velen kunnen niet meer slapen. Hoe ziet de toekomst er nu uit? Wat voor lijn loopt er van 11 september 2001 naar de toekomst van onze Here Jezus Christus?

WAT WIJ WETEN
Er kwam dan een stem uit de hemel: Ik heb Hem verheerlijkt, en Ik zal Hem opnieuw verheerlijken. De menigte dan die daar stond en dit had gehoord, zei dat er een donderslag was geweest. Anderen zeiden: Een engel heeft tot Hem gesproken. Jezus antwoordde en zei: Niet om Mij is deze stem er geweest, maar om u. Johannes 12:28-30

Deze zomer, midden juli, stonden mijn vrouw en ik op de bovenste verdieping van het World Trade Center in New York. Dat zal nooit meer kunnen. Er is wat gebeurd, en het is niet niks. Een Russische krant had een kop op de voorpagina over "apocalyptische gebeurtenissen", een woord dat verwijst naar het laatste bijbelboek ("apocalyps" = Openbaring). Woordvoerders zeggen voor de media dat ze sprakeloos zijn, maar praten vervolgens heel veel, en wat ze zeggen blijkt uiteindelijk toch weer bijna niets te zijn. Hier zijn geen woorden voor. Maar het moet ons toch iets zeggen, en wat is dat dan? Wat is de boodschap van God in deze gebeurtenissen? "Geschiedt er een ramp in een stad, zonder dat de Here die bewerkt? De leeuw heeft gebruld, wie zou niet vrezen? De Here Here heeft gesproken, wie zou niet profeteren?" (Amos 3:6).

Een hele mensenmenigte kan een stem horen, zonder te verstaan wat er gezegd wordt. Sommigen denken dat het bovennatuurlijk is: een engel heeft tot Hem gesproken! Anderen houden het voor een gewoon natuurverschijnsel: een donderslag. Maar, zegt Jezus, die stem was er niet om Mij, maar om jullie. De hemel had een boodschap voor jullie. Waarover gaat het dan? Over de Zoon van God, Jezus. Over de Hoogste, die klein geworden is als een graankorreltje. Over Jezus, Mensenzoon, mens onder de mensen, bereikbaar zelfs voor de heidenen die Hem willen zien. En wat is de boodschap? Dat Hij groter is dan ooit iemand gedacht heeft, even heerlijk en verheven als de onuitsprekelijke Naam van God Zelf. Dat zelfs de diepste weg, die van Golgotha. Hem verhogen zal. Dat Hij via het kruis verhoogd zal worden op de hoogste troon. Natuurlijk blijven wij het nieuws uit New York en Washington volgen, en vooral ook uit Jeruzalem, want we kunnen alleen maar ontzettend nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal verder in de wereld gaat gebeuren. Maar laten we ons realiseren waarop de spits van de toekomstige wereldgebeurtenissen gericht is: op de Openbaring van Jezus Christus.

Zelden zijn we zo geconfronteerd met de bittere boosaardigheid van mensenharten, het wankelen van regeringen, de onveiligheid van de Westerse beschaving waarop we zo trots waren. Op z'n minst moeten de gebeurtenissen van deze dagen ons uitdrijven naar het Lam dat de zonde van de wereld wegneemt, de Koning der koningen, de Heer der heren. Het gaat om de toekomst van onze Here Jezus Christus.

WAT WIJ NIET WETEN
En toen de zeven donderslagen gesproken hadden, stond ik op het punt het op te schrijven, en ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Verzegel wat de zeven donderslagen gesproken hebben, en schrijf het niet op. En de engel (…) zwoer (…) dat er geen uitstel meer zal zijn, maar (…) dan zal ook de verborgenheid van God worden voleindigd (Openb. 10:4-7).

Het valt ons op hoe kennelijk de hele wereld de connectie aanvoelt met Israël, en hoe de correspondenten in Jeruzalem overuren maken, terwijl de andere grote steden in de wereld tijdelijk buiten beeld lijken te zijn. Het moet iets te maken hebben met Gods plan, met zijn volk, met zijn regering, Sion. Jeruzalem, de stad van de Grote Koning. Maar we kunnen het niet gemakkelijk even uitrekenen hoe het verder zal gaan. Zal nu de Gemeente worden opgenomen, de Heer tegemoet in de lucht? Worden we nu rechtstreeks naar de eindtijd gevoerd — of liggen er opnieuw bladzijden in Gods boek tussen? We weten het niet. En laten we alsjeblieft wel spreken over wat we zeker weten uit de Schrift, maar niet gaan speculeren over wat we niet met zekerheid uit Gods Woord kunnen vaststellen. Er is een geheim in de wereldgeschiedenis, dat niet zomaar ineens geopenbaard kan worden, maar dat wacht op de ontvouwing door de Here God Zelf.

Zeker, Gods hand is in het wereldgebeuren. Maar de tragedie van duizenden mensen, die zomaar in de eeuwigheid geslingerd werden, kunnen wij niet eventjes narekenen en begrijpelijk maken. Ook nu is het lijden van de wereld een bitter raadsel, een donker geheim, dat pas zal wijken als Jezus komt met de wolken van de hemel.

DE GEEST, DE BRUID ZEGGEN: KOM!
Verzegel de woorden van de profetie van dit boek niet, want de tijd is nabij. Laat hij die onrecht doet, nog meer onrecht doen (…). Zie, Ik kom spoedig. (…) En de Geest en de bruid zeggen: Kom! En laat hij die het hoort, zeggen: Kom! (Openb. 22:10-17).

Het laatste bijbelboek is een ingewikkeld boek, vinden de meeste mensen. Daar hebben ze ook wel een beetje gelijk in. Deels komt dat omdat er zoveel verwijzingen naar alle vijfenzestig voorafgaande boeken van de Bijbel in staan, en veel mensen zijn te lui geweest om die zorgvuldig te lezen, en klagen nu wel dat ze het laatste bijbelboek zo moeilijk kunnen begrijpen.

Maar het begin en het einde (en ook heel veel stukken tussendoor!) zijn heel helder. Het is een openbaring, geen versluiering. En het is duidelijk Wie er onthuld wordt: Jezus Christus. Aan het begin verschijnt Hij aan Johannes, en ook aan ons. En aan het slot meldt Hij zich, aan Johannes en ook aan ons: Ik, Jezus…" (Openb. 22:16).

Als de Bruidegom verschijnt, komt de bruid in beweging. De Gemeente is de bruid van het Lam, en het is de Heilige Geest die haar in vuur en vlam zet voor Hem. "En de Geest en de bruid zeggen: Kom!"

We zijn allemaal gespannen, en misschien wel gewoon bang, voor wat er nog verder zou kunnen komen. Een chaos van terroristische aanslagen, een derde wereldoorlog, de Grote Verdrukking? We realiseren ons opeens dat onze wereld onveiliger is dan we dachten, en de toekomst ziet er ineens beangstigend uit. Er is niemand die daarnaar verlangt.

Maar achter de donkere lijnen van de horizon is iets zichtbaar waarnaar we graag willen uitkijken: we vangen in deze gebeurtenissen een verre glimp op van de Komende: "Ik, Jezus". Misschien hebben wij, veel te comfortabel genietend van onze schijnveiligheid, aan Hem al een hele tijd niet meer gedacht. Mag de Heilige Geest ons dan opnieuw wakker schudden, en onze liefde tot Hem en onze hoop op zijn komst weer levendig maken? Misschien gaat dan de lamp van ons getuigenis voor Hem nog helder branden, in de laatste dagen voor Christus' komst.

Henk P. Medema

Br. H.P. Medema schreef het boek:
De toekomst van onze Here Jezus
Christus dat in de huidige tijd uiterst actueel is, actueler dan ooit!