De tijd die nog rest

Oscar Lohuis • 94 - 2018 • Uitgave: 6
‘U hebt al genoeg tijd verspild aan allerlei zaken waarin de ongelovigen plezier hebben’ (1 Petrus 4:3).

‘Maar een weduwe die losbandig leeft, is levend dood’ (1 Timoteüs 5:6).

‘Laten we dus, in de tijd die ons nog rest, voor iedereen het goede doen, vooral voor onze geloofsgenoten’ (Galaten 6:10).


Een vrouw die een onuitwisbare indruk op mijn leven heeft gemaakt was An Heijneker. Mijn moeder leerde haar kennen toen zij beiden begin twintig waren. Die vriendschap bleef een leven lang bestaan. Altijd was ‘tante An’ bij onze familiefeestjes omdat zij zelf nooit getrouwd was. Zij was diepgelovig en had een grote bewogenheid voor het Joodse volk en voor Israël. Nadat ik zelf tot geloof was gekomen kon ik steeds beter met haar praten over geestelijke zaken.

Ongeveer tien jaar voor haar overlijden ging haar televisie kapot. Ze heeft ‘m nooit laten repareren. “Ik geloof dat dit niet zomaar is gebeurd,” zei ze tegen mij. Ze besloot geen televisie meer te kijken en meer tijd door te brengen met lezen en bidden. Uren per dag nam ze, na haar pensionering, hier de tijd voor. Ik wist en ervoer dat ze ook voor onze familie bad en ook voor mijn bediening. Wat een zegen dat je met Paulus kan zeggen: ‘terwijl u ons ook mede te hulp komt door het gebed’ (2 Korintiërs 1:11). Ze nam de beslissing om geen televisie meer te kijken toen ze nog helemaal gezond en vitaal was. Wij dachten allemaal dat ze vast wel erg oud zou worden, zo’n uitstraling had ze. Maar een aantal jaren later bleek ze ziek te zijn. Ze stierf in 2005 en ik mis haar soms nog steeds.

Tijdverspilling
We worden zelf ook allemaal elk jaar een jaartje ouder. Er zit veel in het Latijnse gezegde memento mori: gedenk te sterven. Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen (Psalm 90:12). Denk eraan dat je op een dag gaat sterven en dat je voor het aangezicht van God zal verschijnen. Het is mogelijk om veel tijd in je leven te verspillen. Je kunt je hele leven bezig zijn schatten op aarde te verzamelen, die geen waarde hebben voor de eeuwigheid. Daarbij moeten wij niet alleen denken aan het verzamelen van geld of goederen. Je aardse schatten kunnen ook immaterieel van aard zijn. We leven in een entertainmentcultuur en velen zijn alleen maar bezig met werken en daarna zich (laten) vermaken. Wat zullen wij doen met ons leven? Hoe zullen wij dan leven? Hoe kun je op een goede manier ouder worden en hoe kan je goed eindigen?
De duivel heeft in onze tijd allerlei nieuwe tactieken verzonnen om ons van God vandaan te krijgen. Afleiding is een groot gevaar in onze tijd. De techniek neemt ons zo makkelijk te grazen. Communicatie en vervoer zijn makkelijker dan ooit, maar het maakt ons leven ook onrustig. Door de media en de mobiele telefoon kan het zo zijn dat er de hele dag door berichten naar ons toekomen. We zijn zo bereikbaar geworden dat je er moeite voor moet doen om ook eens niet bereikbaar te zijn. Hoe zullen wij omgaan met de tijd die nog rest?

1. God liefhebben met al je kracht
Het belangrijkste is een verlangen naar God. Het eerste gebod is Hem liefhebben boven alles en iedereen. Er staat ook: Heb de Heere uw God lief met geheel uw kracht. Dat impliceert dat we er moeite voor doen. Als het goed is doe je er moeite voor om je vrouw of je man lief te hebben. Liefde in relaties tussen mensen komt tot uiting door wat je doet. Je zet je in voor de ander, je luistert naar de ander en je deelt je eigen hart en gedachten met de ander. Zo mogen wij ook God liefhebben. Wat we doen, dat doen we in de eerste plaats voor Hem. Alles wat we doen. Ook willen we naar Hem luisteren en met Hem praten. We laten onze liefde voor Hem blijken door ons hart voor Hem uit te storten. Dat betekent dus ook dat we tijd voor God nemen. Veel verandert in ons leven als we bewust en regelmatig tijd nemen voor stilte en eenzaamheid, om alleen met God te kunnen zijn. Tijd om te bidden, bij Hem aan te kloppen, bewust in Zijn tegenwoordigheid te zijn.
Het volgende vers is veelzeggend: ‘Wij nu waren vooruitgegaan naar het schip en voeren weg naar Assus, waar wij Paulus aan boord zouden nemen, want zo had hij het ons opgedragen, omdat hijzelf te voet zou gaan’ (Handelingen 20:13). Paulus had een intensieve bediening en was veel onder de mensen. Nu koos hij ervoor om alleen te zijn. Hij wilde niet meevaren met het schip, maar wilde lopen langs het strand van Troas naar Assus. Dat was minstens 60 kilometer. Een paar dagen lang ging hij lopen. Misschien wel een hele week. Om met zijn Vader in de hemel te kunnen praten. Hij had God lief boven de mensen.

2. De uitnodiging van Jezus aannemen
Jezus Christus nodigt ons aan Zijn tafel en wil ons voeden met het Hemelse Brood, dat Hijzelf is. Hij is de gastheer van Psalm 23: ‘U richt voor mij een maaltijd aan voor het oog van wie mij benauwen. U zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.’ Alles wat ons benauwt komt in een ander perspectief te staan als we weten wat het is om maaltijd met Jezus te houden. ‘Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij’ (Openbaring 3:20). Ook dit kost tijd. Het is een goed idee om minder tv te kijken en meer tijd met de Heer door te brengen. Alleen bij Hem komen we werkelijk thuis. Het zal onze nachtrust goed doen, tot verkwikking van onze ziel en zelfs tot verkwikking van ons lichaam leiden.

3. Verdergaande bekering van zonde
Wat is verder een goede manier om oud te worden? De zonde helemaal uit onze levens weg doen. U hebt al genoeg tijd verspild aan allerlei zaken waarin de ongelovigen plezier hebben: losbandigheid, wellust, dronkenschap, bras- en slemppartijen en verwerpelijke afgodendienst (1 Petrus 4:3). Hopelijk geeft u zich niet aan dronkenschap en immoraliteit. Je kunt echter je tijd ook verspillen aan meer onschuldige zaken, die toch niet goed zijn. Is er nog een afgod in ons leven? Wat berooft mij van kostbare tijd, zodat ik niet toekom aan wat werkelijk mijn roeping is? Vaak is het goede de vijand van het beste. Zijn er gewoonten die ik moet afleren omdat ze mij afhouden van het toegroeien naar het beeld van Christus. Niemand van ons is gearriveerd, ook niet als je al in de tachtig of negentig bent. Het gaat niet om een zondeloos leven, maar om een verlangen om te blijven groeien. De bekering blijft doorgaan. Worden wij nog geheiligd of niet? Door Gods Geest wordt ons elke keer een weg gewezen die steeds verder omhoog voert.

4. Leren strijden in gebed
Naarmate ik ouder word – wat overigens een heel relatief begrip is – wordt de Heere Jezus steeds meer werkelijkheid voor mij. Ik kwam een broeder tegen in een gemeente en vroeg “Hoe gaat het met je?” “Goed,” zei hij. “Steeds beter. Hoe ouder hoe beter.” Wat hij bedoelde is dat hij merkte dat hij steeds dichter bij God kwam. Dat is Gods wil voor iedere gelovige. Maar als dat zo gebeurt, dan word je je ook steeds meer bewust van de geestelijke strijd waar wij ons in bevinden. Hoe meer liefde van God uitgestort wordt in ons hart, hoe meer bewogenheid voor mensen die in duisternis zitten.
Satan gaat rond als een brullende leeuw en hij verslindt velen. Hij is een moordenaar van mensen en veel mensen gaan kapot in dit leven. Miljoenen mensen zijn onbekeerd en zijn op de brede weg naar het verderf. Dicht bij Jezus leven zal ertoe leiden dat wij de ontferming – waarmee Hij nog steeds bewogen is – ook zullen voelen. Zovelen zijn als schapen zonder herder, voortgejaagd en afgemat. Satan drijft mensen tot talloze vormen van waanzin en de goddelozen hebben geen vrede.
Hoe kan je goed oud worden? Wat is een goed ‘einde van hun wandel’? Strijdbaar worden in gebed! Als je niet meer hoeft te werken, word je misschien snel voor van alles en nog wat gevraagd door mensen. Maar God roept u om te bidden.
Er speelt zich een titanische strijd af in de hemelse gewesten. Zoveel mensen raken verstrikt in zonden en gebonden door de boze. Bid voor uw man, uw vrouw, uw kinderen en uw kleinkinderen! Bid voor uw kerk, uw voorgangers en bid voor Israël en de vrede van Jeruzalem. Bestorm de hemel totdat er antwoord komt. Roep tot God en Hij zal U nieuwe dingen laten zien. Strijd in het gebed. Kijk naar de film ‘War Room’ en laat u erdoor inspireren om de tijd die nog rest niet meer gebedsloos te leven. Weest sterk in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Doe de wapenrusting aan en blijf strijdbaar tot het eind.

Oscar Lohuis