De staat Israël: mensenwerk of vervulling van Gods beloften?

ds. Theo Niemeijer • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
Onlangs hoorde ik in een preek dat het volk Israël niet het alleenrecht heeft op het land Israël. De landbelofte die God aan Abraham deed, gold niet voor het volk Israël, maar voor de Messias. De predikant baseerde dit op Galaten 3:16, waar Paulus schrijft dat de belofte niet aan Zijn zaden (meervoud) maar aan Zijn Zaad (enkelvoud) en dat is Christus gedaan werd. De hele vorming van de staat Israël is dus mensenwerk geweest en heeft dus niets te maken met de vervulling van Gods beloften. Wat vindt u van deze uitleg? (H.T. te U.)

Antwoord:
In de Hebreeuwse exegese hebben we hier met een zogenaamd ‘collectivum’ te maken, waarmee bedoeld wordt dat deze belofte inderdaad voor Christus geldt, maar daarmee ook voor het gehele volk Israël waaruit Christus geboren is.
De landbelofte zal voor de Here Jezus in vervulling gaan, wanneer Hij op de wolken wederkomt om de koningstroon van David te bestijgen, waarop Hij tijdens het Messiaanse rijk over Israël, maar daarbuiten ook over de gehele wereld, zal regeren. Daarmee zal ook het volk Israël het land in bezit nemen om vanuit dit land een wereldwijde zegen te worden.
Wanneer we de landbeloften op een rijtje zetten, dan kunnen we er niet omheen dat de Here God het land ook aan het volk Israël beloofd heeft! Leest u ze maar eens door: Genesis 12:7; 13:15; 17:8; 28:13; Deuteronomium 6:10-11; 30:20; Jozua 1:2; 21:43; 24:13 en Handelingen 7:5.
In Genesis 15:18 staat letterlijk: ‘Aan uw nageslacht heb Ik dit land gegeven’ (Statenvertaling), alsof het al gebeurd is!
In Genesis 28:13 wordt de landbelofte aan Jakob herhaald en dan niet aan zijn zaad (enkelvoud) maar aan zijn nageslacht dat zal zijn als het stof der aarde (vers.14)!
In Deuteronomium 6:10 staat: ‘Wanneer nu de Here, uw God, u in het land gebracht zal hebben, waarvan Hij uw vaderen, Abraham, Isaäk en Jakob gezworen heeft het u te zullen geven...’ Wordt nu met ‘u’ de Here Jezus bedoeld, of het volk dat Mozes door de woestijn leidde naar het beloofde land? Het lijkt me duidelijk dat het hier om de landbelofte voor het volk Israël gaat! In Deuteronomium 30:20 wordt zelfs gesproken ‘over het land, waarvan de Here uw vaderen Abraham, Isaäk en Jakob gezworen heeft, dat Hij het hun geven zou.’ Ook hier hebben we weer te maken met een belofte aan het volk Israël.
In Jozua 21:43 staat: ‘Zo heeft de Here aan Israël het gehele land gegeven, dat Hij gezworen had hun vaderen te zullen geven…’ Duidelijker kan het toch niet dat de landbelofte voor Israël geldt, ja voor altijd (Genesis 13:15 en 17:8).
In Joël 3:2 komt de Here in de eindtijd met Zijn oordeel over de volkeren die Israël, Gods erfdeel, onder de volkeren verstrooid hebben en het beloofde land onder elkaar verdeeld hebben!
In Psalm 132:13-14 staat: ‘Want de Here heeft Sion verkoren, Hij heeft het Zich ter woning begeerd: Dit is mijn rustplaats voor immer, hier zal Ik wonen, want haar heb ik begeerd.’ Hier zien we dat de Here de stad Jeruzalem uitgekozen heeft als Zijn woonplaats. Hoewel de moslims deze stad claimen als hun derde heilige stad, leert de Bijbel ons dat eens op het tempelplein het huis van de God van Israël zal verreizen, de tempel waarin de Here Jezus, de Zoon van David, op de troon van David zal zitten om als enige koning over de gehele wereld te regeren.

Alle landen (ook de VS en Nederland!) zijn het er momenteel over eens dat Oost-Jeruzalem aan de Palestijnen toebehoort en daarbij behoort ook het tempelplein!
We hebben hier dus te maken met een wereldwijd probleem, alle volkeren tegen God! Vandaar dat we kunnen lezen dat alle volkeren tegen Jeruzalem op zullen trekken. Het begint met de volkeren rondom Jeruzalem, maar al gauw voegen ook de overige volken zich bij hen en komen naar Jeruzalem om tegen Gods volk te strijden (Zacharia 12:2-3). Dit zal echter het moment zijn waarop de Here Zelf uit zal trekken om voor Zijn volk te strijden en een einde zal maken aan het wereldrijk van de antichrist (Openbaring 19:19-21).
Het is jammer dat predikanten de Bijbel zo uitleggen, dat Israël geen recht op het beloofde land heeft. Zelfs de bekende Maarten Luther bezweek uiteindelijk voor de anti-Joodse propaganda in zijn tijd! Op latere leeftijd schreef hij in 1543 een traktaat dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat!
‘Wat moeten wij christenen dus doen met dit vervloekte, verworpen Joodse ras? Laat mij u mijn oprechte advies geven:
• Steek hun synagogen in brand en bedek alles met zand.
• Maak hun huizen met de grond gelijk.
• Neem hen al hun gebedsboeken en Talmudische geschriften af.
• Verbiedt de rabbijnen les te geven, op straffe des doods.
• Joden mogen zich niet in het openbare leven vertonen.
• Verbied hen het woekeren en neem hen hun bezittingen af.
• Geef elke Jood een dorsvlegel, spade, spinrok of spinklos in de hand en laat ze in het zweet des aanschijns hun brood verdienen met handwerk.

Bovenstaande adviezen zijn kort samengevat en verwoord in het boek ‘Een nieuwe holocaust?’ van Hal Lindsey.
Nu kunt u zich misschien ook wel voorstellen dat de oorlogsmisdadigers, die na de Tweede Wereldoorlog in Neurenberg berecht werden, zich op deze uitspraken van Luther beriepen!
Het is toch vreselijk op welke manier theologen zich toen, maar ook nu laten beïnvloeden en zich overgeven aan een anti-Joodse theologie! In een toenemende mate zien we de anti-Joodse theologie zich verspreiden en dat niet alleen in gevestigde kerken, maar ook in de zogenoemde evangelische bewegingen. Laten we waakzaam zijn, want de Bijbel leert ons dat, wanneer deze dingen gebeuren, de komst van de Here Jezus nabij is!


Kunt u mij vertellen welke rol China in de eindtijd zal spelen? (A.B. te C.)

Antwoord:
Oud-commandant van de Nederlandse Strijdkrachten Peter van Uhm waarschuwde ons kortgeleden dat we te veel onze ogen sluiten voor de wapenwedloop in Azië: “Waarom kocht China een vliegdekschip? En waarom bouwt China langeafstandsbommenwerpers? En omdat China het doet, doen India, Japan, Zuid-Korea en Pakistan het ook. De geschiedenis leert dat er in tijden van opkomende nieuwe staten en afzwakkende oude staten en sociale onrust in landen, nog maar één ingrediënt nodig is: een charismatische leider met een slecht kompas. Hij zoekt een extern excuus om de sociale cohesie in eigen land te verzekeren: oorlog. Dan schaart het volk zich achter de leider. In onze economische crisis zie je de machtsbalansen verschuiven; nu alleen nog de charismatische leider en de binnenlandse onrust en je hebt de ingrediënten voor een oorlog.”
In Openbaring 16:12 lezen we over ‘de koningen van de opgang der zon’, waar we ook China bij mogen rekenen, die op zullen trekken naar Jeruzalem om zich te mengen in de eindstrijd. In genoemd vers wordt gesproken over het opdrogen van de grote rivier de Eufraat, die een natuurlijke barricade vormt voor een conventionele legermacht. In tien jaar tijd is de hoeveelheid water dat door de Eufraat stroomt tot nog maar een kwart afgenomen. De landbouwgronden aan de oevers van de Eufraat zijn gehalveerd en de vissers zijn weggetrokken omdat er niets meer te vissen valt.
Alles lijkt er op dat de komst van de Aziatische volkeren voorbereid wordt en de wederkomst van de Here Jezus heel dichtbij is!

Theo Niemeijer