De sleutel van David

Jef de Vriese • 93 - 2017 • Uitgave: 12
Jezus Christus heeft de sleutel van David. David staat hier als type van Gods Messiaanse koning. Hier moet dan ook aan de sleutel van Jeruzalem, de hoofdstad van Gods koninkrijk gedacht worden, en met name van Sion, het versterkte stadsdeel van Jeruzalem, dat als onneembaar gold. In 2 Samuel 5:6-10 enz. heet de burcht Sion ‘de stad van David’. Zie ook Psalm 48:3 en Matteüs 5:35, waar Jeruzalem ‘de Stad van de grote koning’ heet. In het Oude Testament wordt de naam David meermaals gebruikt om er de Messias mee aan te duiden, de afstammeling van David bij uitstek.
Wanneer Jezus opent, zal niemand sluiten. Wanneer Hij sluit, zal niemand openen. Wie de sleutel heeft, bezit de volledige controle over het koninkrijk en alles wat zich daarin afspeelt. Jezus is diegene die je tot het nieuwe Jeruzalem kan toelaten, of kan uitsluiten. De achtergrond van deze uitdrukking is de profetie over Sebna en Eljakim in Jesaja 22:15-22. Sebna was de hofmaarschalk van Hezekia. Sebna moest uit zijn positie verwijderd worden, en Eljakim moest in zijn plaats komen. Over de nieuwe hofmaarschalk wordt gezegd: ‘En ik zal de sleutel van het huis van David op zijn schouder leggen; opent hij, niemand sluit; sluit hij, niemand opent.’ Je komt er niet in, of je moet via hem!
Voor de gemeenteleden te Sardes, die uitgesloten werden uit de joodse synagoge, is dit een bemoediging. Zo ook voor jou, wanneer jij wordt uitgesloten omdat je de Heere Jezus dient.

Jef De Vriese