De slaap uit je ogen

Nol & Helene Esmeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 3
Onder jongelui is een groot gemak ontstaan ten aanzien van de dingen van God. Als je niet meer "in' bent kun je in de jonge generatie wel inpakken. Wanneer je de zaken, die God bedoelt niet in hapklare brokken aan hen opdient, ben je te moeilijk en dus ga je aan de kant. Iedereen is erg gauw weg omdat weer een ander zich aandient. Er moet geen enkele moeite voor worden gedaan om verder te komen met de Here.

Dit komt ondermeer omdat alles zo immens snel gaat. Ons netwerk verbindt ons met de hele wereld, à la minute. Wij e-mailen dat het een lieve lust is. Alles moet gauw en gemakkelijk. Ook geloofszaken moeten er even tussendoor en daarover moet je niet ingewikkeld doen. Zo is het toch??

Slapen!
Er staat in het oude Woord, dat lui die slapen, 's nachts slapen. De hele kerkgeschiedenis door zijn er mensen geweest, die dachten dat zij alles van God zomaar kregen. Maar God zegt, dat slapen bij de nacht behoort en dat het in de nacht als regel donker is. Bij slapen behoort de duisternis; daarom zei Hij aan het prille begin al: er zij licht! Je slaapt niet meer als je tot God gaat in gebed. Want dan kom jezelf in Zijn Licht, dan komen jouw daden in het Licht en jouw gedachten. En misschien ga je in jouw persoonlijk gebed misschien eerst nog wel een aantal dingen verdedigen die je nu ziet. God echter gaat in deze gebedshouding, Zijn overtuiging aan je geven. Er is zo ontzaglijk veel wat onze jongeren tot een gebedsloze generatie maakt. Opwekking gaat o.a. om jouzelf en God wil dat jij, dat wij tot Hem komen in gebed. "Neemt tijd om te knielen, spreekt dikwijls met God."

Jouw kamer
Als wij in jouw schoenen stonden, zouden wij in de stilte van jouw eigen kamer willen bidden. Daar zoek je God. Daar komt Hij bij je, heel persoonlijk. Kan Hij wel in jouw kamer zijn? Of heb je allerlei dingen aan de muur hangen wat niet bij God past? Heb jij verschillende dingen verborgen op jouw kamer, zodat jouw ouders ze niet zullen zien? En .... God dan? Kan God er wel zijn? Wij denken dat jij je dat eerst moet afvragen. Voordat je gaat bidden. Het is waar dat ons lichaam "tempel van de Heilige Geest" moet zijn, maar is onze omgeving ook zo'n "tempel"? Wil jij straks eens inspectie houden in jouw kamer?

Jouw houding
Wil jij je wel voor de heilige God vernederen? Nee … dat moet je niet zeggen! Dat moet je doen! Gaan jullie nog wel op de knieën? Of doen we gauw onze ogen even dicht en zeggen vlug een paar woorden aan God? Als je voor God op je knieën ligt is dat mede een bewijs dat je voor jouw gebed de tijd neemt. Je raffelt het niet af. Je denkt erover na en je brengt dat wat in jouw hart is voor Hem. Onze houding is niet alleen bepalend, natuurlijk komt het op ons hart aan. Maar … als vanuit ons hart de uitgangen van ons leven zijn, mag als ons hart nederig is voor God dat ook wel uitkomen in onze houding. In welke houding bid jij?

Voor wat bid je
Natuurlijk mogen we voor onszelf bidden. Wij mogen ook bidden voor anderen, hun ziekte, hun zonden, hun niet accepteren van God. Bidden wij ook voor een persoonlijke opwekking? God begint bij de enkeling, bij jou, bij ons. Wil je naar jezelf kijken met de ogen van God? Hij wil dat je weer teruggaat naar je eerste liefde voor Hem. Hij wil je weer zien huilen over allerlei dat niet bij Hem past. Echt, intens verdriet over wat Hij niet wil dat jij doet; en echt, intens verdriet over wat Hij wil dat jij zult doen, en dat doe je niet. Zijn wij daarmee bezig, met God aan ons leven? Heeft Hij een kans bij ons? Geven -wij Hem deze kans? Mag Hij komen, kan Hij komen?

Bidden voor de ander
Wat heb je het druk met jezelf! Heel de wereld lijkt wel aan deze drukte ten onder te gaan. God leert ons dat wij ook aan de ander zullen denken, ook in ons gebed. Als de dag van gisteren kan ik (Nol) mij herinneren hoe Frans tot de Heiland kwam. Hij was op een wonderlijke, een goddelijke manier op mijn weg gekomen. En ik dacht: die zal ik winnen voor de Heer Jezus. Het ging helemaal anders. God wilde dat ik voor hem ging bidden en een mogelijkheid ging scheppen om met hem te praten over Hem. Frans leerde mij bij zijn acceptatie van de Heiland meteen een les: hij deed het alleen, het gaan naar Jezus. Daarbij kwam ik niet te pas. Wat heerlijk dat hij kwam. Ben jij al gekomen bij de Heiland van jouw leven? Wil jij in jouw gebed je beschikbaar stellen voor een ander? En wil jij - als je dreigt in slaap te vallen - bidden, heel puur voor een persoonlijke opwekking?

Helene en Nol Esmeijer