De rust en het overzicht bewaren in tijden van nepnieuws

Henk van Blijderveen • 96 - 2020 • Uitgave: 12
De wereld wordt overspoeld door een tsunami aan nieuws en… nepnieuws. Nepnieuws waardoor steeds meer christenen verstrikt raken in een web van waandenkbeelden.

Ik zal schetsen wat er gebeurt met onze waarheidsbeleving, wanneer de grote brij van nieuws en nepnieuws niet nuchter en Bijbels wordt beoordeeld. Dan dringt de chaos van de wereld binnen en raken we gedesoriënteerd en angstig. Om toch grip te houden, wordt er zekerheid gezocht in vooroordelen. In zondebokken die onze angsten veroorzaken. En hoe makkelijk is het om dan bevestiging te krijgen!
Je hoeft alleen maar te googelen op je vooroordeel en voilà: “Zie je wel! Dus toch!” En passant stuit je op informatie waar je nog nooit van hebt gehoord en die de vooroordelen alleen nog maar verdiepen. En voor je het weet, omring je jezelf met fabeltjes en complottheorieën.

Een zelf gecreëerde kokervisie
En wat de zaak nog erger maakt, is dat door al dat selectieve gewroet op internet, Google precies weet waar je interesses naar uitgaan, waardoor je nog meer gewenst en bevestigend nieuws krijgt toegeschoven.
Uiteindelijk beland je in een schijnwereld. Met denkbeeldige beren op de weg, die door een kokervisie levensecht lijken. Ja, zonder er erg in te hebben, word je te grazen genomen in een aflevering van ‘mindfuck’.
Beangstigend hè? Ik zal vertellen hoe mijn verdediging tegen deze chaos veroorzakende nieuwsaanval van satan eruitziet. Misschien heeft u er wat aan.

Mijn nieuwsstrategie tegen nepnieuws
Ik gebruik vier informatiebronnen:
• Allereerst de belangrijkste, de Bijbel, waarin God de objectieve waarheid verkondigt en die dus voor al het nieuws als mijn peillood dient.
• Ten tweede het achtuurjournaal en kranten, zoals het Parool, Trouw en het Reformatorisch Dagblad. Nee, ze zijn misschien niet altijd objectief of volledig, maar toch verkondigen deze kranten heel behoorlijk het nieuws.
• Verder raadpleeg ik bronnen die mij wat extra inside-information verschaffen, zoals Israel Today.
• Tot slot zijn daar nog de sociale media, die ik nog het minst raadpleeg, omdat daarop de meeste onzin wordt verkondigd. Voor mij als columnist dienen ze vooral als graadmeter, die laat zien wat mensen zoal bezighoudt.

‘s Avonds maak ik tijd vrij voor het Woord van God, door ‘De preek van de dag’ van Geloofstoerusting te beluisteren. Een hele fijne, opbouwende bezigheid, die mij er steeds weer bij bepaalt, waar het werkelijk om draait. En vooral, om Wie het draait. Namelijk om de Here Jezus! Het is mijn verlangen om Hem iedere dag, bij alles wat ik doe en denk, te betrekken, zodat Hij mij, onder andere, onderscheidingsvermogen kan geven.
Zo probeer ik nuchter, op het kompas van de Bijbel en geleid door de Here Jezus, koers te houden op een oceaan, die kolkt en schuimt van desinformatie.

Tips voor een vreedzaam leven
Het valt mij op, dat door het nepnieuws de onderlinge liefde steeds verder bekoelt. Steeds minder christenen kunnen samen door één kerkdeur. Het hoeft geen betoog dat dit koren is op de vermalende molen van de satan.

Daarom plaats ik tegenover dit afbraakwerk enkele opbouwende tips:
Beschouw mensen niet op basis van vooroordelen, maar op basis van de liefde die God voor hen heeft. Maar, blijf daarbij wél altijd trouw aan het Woord van God en leg gedragingen en uitingen langs deze lat. Stroken handel en wandel niet met dit Woord, breng dit dan duidelijk, maar ook liefdevol naar voren en… verwerp nooit de persoon! Want afwijzing wint geen mensen voor Gods Koninkrijk. Gebed en in liefde gebrachte waarheid des te meer.

Zó probeer ik in vrede te leven met God en, voor zover het aan mijzelf ligt, met broeders en zusters en met de mensen die (nog) niet geloven in de Here Jezus.

Henk van Blijderveen