De rechtszaak van Sion
Ruim een week geleden vierde het Joodse volk Rosh HaShana, het Joodse Nieuwjaar. Wij, van Het Zoeklicht, wensen Israël en het hele Joodse volk van harte Gods rijke zegen toe. Moge het nieuwe jaar 5762 een jaar van vrede, het jaar van de Vredevorst, de Messias worden! Vorige week, van 2 tot 9 oktober werd het Loofhuttenfeest gevierd en aansluitend, op 10 oktober was het Simcha Torah, de Vreugde der Wet. In Leviticus 23 en Numeri 28 en 29 worden de zeven bijbelse feesten beschreven. Het zijn 'feesten van de HERE'. Regelmatig lezen we de uitdrukkingen: 'Feesttijden van de HERE', of: 'Mijn feesten', of: 'een feest voor de HERE'. De God van Israël Zelf wil met Zijn volk feest vieren. Er staat nog een opdracht bij: 'Gij zult vrolijk zijn' (Lev. 23:40) en: 'Gij zult u verheugen' (Deut. 16:14).
Voor veel Israëli's zal dit niet makkelijk zijn. Velen hebben door de intifada familieleden verloren. Israël leeft nu al bijna een jaar onder de druk van terrorisme en antisemitische haat. Maar meer dan 30 eeuwen heeft het Joodse volk de 'feesten van de HERE' gevierd en zal ook dit jaar loofhutten in hun tuinen en op hun daken bouwen in de hoop dat spoedig de tijd zal aanbreken dat 'alle volken… elk jaar zullen heentrekken om zich neer te buigen voor de Koning, de HERE der heerscharen, en het Loofhuttenfeest te vieren' (zie Zach. 14:16-19).
LAAT MIJN VOLK MET RUST
Nu viert Israël z'n feesten nog onder druk. Dat is al onder Farao begonnen: 'Daarna kwamen Mozes en Aaron tot Farao en zeiden tot hem: Zo zegt de HERE, de God van Israël: Laat mijn volk gaan om te Mijner ere in de woestijn een feest te vieren' (Exo.5:1). Na al die jaren van ellende en onderdrukking wilde de God van Israël Zijn volk een feest gunnen. Maar Farao liet het volk niet gaan. In de geestelijke wereld, in de hemelse gewesten, waren het de goden van Egypte die zich tegen de Hoogheilige, de God van Israël verzetten. Daarom waren de plagen over Egypte niet alleen oordelen over Farao en over zijn volk, maar ook 'strafgerichten over de goden van Egypte' (zie Num. 33:4). Ook nu staat Israël onder druk, niet (alleen) van de Egyptenaren en van Palestijnse terroristen, van de Hezbollah, de Hamas en de Islamitische Jihad. Op dit moment bemoeit zo goed als de hele wereld zich met Israël en oefent druk op Gods volk uit. Maar ook nu klinkt de Stem van de Almachtige: 'Laat Mijn volk met rust, om te Mijner ere in de woestijn (van deze wereld) een feest te vieren'. Het ziet er naar uit dat die druk alleen maar groter wordt. Net als in de tijd van Farao. Het oordeel over de volken, ook over ons goddeloze Nederlandse volk, de afvallige Nederlandse kerk en onze eigen afgoden zoals de Mammon, komt dan ook in een snel tempo dichterbij. Dit zeggen we niet makkelijk…: 'toen ik het hoorde beefde mijn binnenste en op het gerucht daarvan sidderden mijn lippen…'! Laat ons gebed zijn: 'Here God, geef ons nog één kans; dat Uw Heilige Geest nog eenmaal de harten van de mensen aanraakt; dat nog eenmaal Uw Evangelie met grote kracht mag klinken in alle dorpen en steden en in alle huiskamers'.
SIONS RECHTSGEDING
In Durban vond begin deze maand Sions rechtsgeding plaats. In die Zuid Afrikaanse stad waren 166 landen, dus bijna de hele wereld, bij elkaar voor een VN-conferentie over racisme. Al tijdens de voorbereidingen klonk het antisemitische en anti-Israël geschreeuw al zo luid dat de Amerikanen het wijze besluit namen om niet minister Powell te sturen maar een lage delegatie. Gedurende de conferentie zelf werd het ook onze minister voor Grote Steden en Integratiebeleid, van Boxtel, te bont en hij nam scherp stelling tegen antisemitische uitlatingen van deelnemers. Duizenden militante Moslims hielden demonstraties, waarin hakenkruisen, ouderwetse antisemitische prenten en leuzen werden meegedragen. In de voorconferentie van NGO's (Particuliere Organisaties) werd als voorschot op het eindresultaat van de echte conferentie een resolutie aangenomen waarin Israël een racistische apartheidsstaat werd genoemd. Anti-semitische literatuur werd op grote schaal verspreid. Het was zelfs zo erg dat de Hoge Commissaris die verantwoordelijk was voor deze conferentie, mevr. Mary Robinson, tijdens een diner uitriep, terwijl ze zwaaide met een boek met antisemitische spotprenten: 'Ik ben Joods'.
In een eerste versie van de slotverklaring werd Israël beschuldigd van 'etnische zuiveringen', van 'misdaden tegen de mensheid' en de Joodse Staat werd een 'barbaars en onmenselijk project' genoemd. Kritische opmerkingen in de richting van Israël van de algemeen secretaris van de V.N., de Ghanees Kofi Anan, werden met lang en luid applaus door de plenaire vergadering ontvangen! Allemaal antisemitische propaganda, in de stijl van Nazi-Duitsland tijdens en vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het verschil is alleen maar de schaalvergroting. Toen betrof het alleen Nazi-Duitsland en West Europa keek toe met af en toe een zwak protest. Nu betreft het zo goed als de hele wereld en de rest, een paar machtige landen, kijken hoofdschuddend toe. Toen liep het uit op de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, die 6 miljoen Joodse mensen en tientallen miljoenen anderen het leven heeft gekost. Nu zal dit uitlopen op een oordeel over alle volken. De conferentie in Durban is een dieptepunt van het anti-Israëlbeleid van de VN.
Er was gelukkig ook een glimpje hoop. De VS trokken zich terug en de EU heeft geprobeerd de antisemitische passages uit de slotresolutie te verwijderen. Dit teken van hoop is een aanwijzing voor het feit dat de Here God onze landen nog een kans geeft. Maar de protesten van de VS en de EU zijn alleen maar een pauze in de wereldwijde anti-Israël propaganda. Iemand heeft eens geteld dat van de 175 resoluties die de Veiligheidsraad heeft aangenomen er 97 (55%) tegen Israël waren gericht. Het percentage van de anti-Israëlresoluties in de Algemene vergadering van de VN ligt nog hoger: 429 van de 690 (62%) waren er tegen Israël. Dit betreft alleen de resoluties van vóór 1990. Sions rechtsgeding wordt door de volken gevoerd op grond van leugens, verdraaiingen, omkeertaal en antisemitische propaganda. (Omkeertaal is de ander beschuldigen van dingen die je zelf doet. Bijvoorbeeld de beschuldiging van etnische zuiveringen. Daar wordt Israël van beschuldigd en dat is wat Jordanië van 1948-1967 heeft gedaan en waar Arafat nu voor vecht). Zo is er heel wat meer op te merken en te ontmaskeren. Wilt u regelmatig en goed op de hoogte gebracht worden van wat er in en rondom Israël gebeurt, dan kunt u de website van de Internationale Christelijke Ambassade te Jeruzalem bezoeken: www.icej.org. U kunt zich ook gratis abonneren op hun berichtendienst. Als u dat wilt, stuur dan een email naar: meid@icej.org. Maar alle informatie is wel in het Engels.
RECHTSZAKEN VAN DE HERE
In Jesaja 34:8 lezen we: 'De HERE houdt een dag van wraak, een jaar van vergelding in Sions rechtsgeding'. Sion heeft in Durban terecht gestaan en is door de meeste volken veroordeeld. Sion is en wordt regelmatig door de VN, door de EU, door de Wereldraad van Kerken veroordeeld. Nu gaat de HERE een rechtszaak houden. Het is opvallend dat Jesaja 34 begint met een oproep aan alle volken. 'De aarde hore en al haar volheid'. Deze boodschap gaat dus de hele wereld aan. 'Want de HERE koestert een toorn tegen alle volken'. Wat gaat er gebeuren? Twee oordelen worden genoemd: 'Hij heeft hen… ter slachting overgegeven' (34:2). Dus oorlogen en opstanden! Vervolgens een grote natuurramp: 'Als een boekrol worden de hemelen samengerold' (34:4). Dat doet ons onmiddellijk denken aan één van de eindtijdrampen, zoals onder het zesde zegel (zie Openb. 6:12-17). Daar wordt een enorme aardbeving beschreven en 'de hemel week terug als een boekrol die wordt opgerold'. Het rechtsgeding van Sion kan leiden tot eind-tijd-oordelen. Maar, als we even teruggaan naar Jesaja 34, dan vallen nog twee dingen op: Ten eerste dat het oordeel eerst toegespitst wordt op Edom, dus op de Arabische wereld: 'Want Mijn zwaard is in de hemel dronken geworden, zie het daalt neer op Edom' (34:5).
Vervolgens dat het gaat om 'een jaar van vergelding' (34:8). Een periode van oordelen over de wereld vanwege wat de wereld Sion heeft aangedaan.
WAARSCHUWINGEN
Oordelen komen er niet alleen over het rechtsgeding van Sion in Durban. Er is natuurlijk al lang veel meer aan de hand. Er komt een oordeel over het verdelen van het land dat de Here God voor Israël heeft bestemd (zie Joël 3:1-3). Oordelen komen er over de volken waaronder het Joodse volk is verstrooid (zie Jer. 30:11). Dan is er de strijd om Jeruzalem, die straks weer zal worden verhevigd en waarin de Here Jezus Zelf zal ingrijpen. Vervolgens komt Gods oordeel over de volken die met Gog Israël zullen aanvallen (zie Eze. 38 en 39). Het oordeel over de kerken die zich anti-zionistisch opstellen of de vervangingstheologie nog aanhangen of praktiseren, is al aan de gang. Wat zal er met die kerken en groepen gebeuren? 'Beschaamd zullen worden en terugdeinzen allen die Sion haten; zij zullen zijn als gras op de daken, dat verdort eer men het uittrekt, waarmee de maaier zijn hand niet vult…'(Psalm 129:6,7). Deze kerken, groepen en gemeentes verdorren. Geestelijk is er 'de dood in de pot'. Zelfs als de Heer in Zijn genade af en toe en hier en daar een opwekking geeft, dan ebt die al snel weg.
FEEST
Israël viert de 'feesten van de HERE'. Als Sions rechtsgeding over is komt er een tijd dat heel het Joodse volk vrolijk en blij de bijbelse feesten zal vieren. Wij, gelovigen in Nederland, hebben nu nog tijd van genade. Wij hebben de indruk dat Durban de deur nog niet helemaal heeft dichtgeslagen. De deur van het Evangelie staat nog open. Laten we die tijd nuttig gebruiken door biddend achter Israël te staan en door het Evangelie te leven en te verkondigen zo lang het nog kan.
drs. Jan van Barneveld
Voor veel Israëli's zal dit niet makkelijk zijn. Velen hebben door de intifada familieleden verloren. Israël leeft nu al bijna een jaar onder de druk van terrorisme en antisemitische haat. Maar meer dan 30 eeuwen heeft het Joodse volk de 'feesten van de HERE' gevierd en zal ook dit jaar loofhutten in hun tuinen en op hun daken bouwen in de hoop dat spoedig de tijd zal aanbreken dat 'alle volken… elk jaar zullen heentrekken om zich neer te buigen voor de Koning, de HERE der heerscharen, en het Loofhuttenfeest te vieren' (zie Zach. 14:16-19).
LAAT MIJN VOLK MET RUST
Nu viert Israël z'n feesten nog onder druk. Dat is al onder Farao begonnen: 'Daarna kwamen Mozes en Aaron tot Farao en zeiden tot hem: Zo zegt de HERE, de God van Israël: Laat mijn volk gaan om te Mijner ere in de woestijn een feest te vieren' (Exo.5:1). Na al die jaren van ellende en onderdrukking wilde de God van Israël Zijn volk een feest gunnen. Maar Farao liet het volk niet gaan. In de geestelijke wereld, in de hemelse gewesten, waren het de goden van Egypte die zich tegen de Hoogheilige, de God van Israël verzetten. Daarom waren de plagen over Egypte niet alleen oordelen over Farao en over zijn volk, maar ook 'strafgerichten over de goden van Egypte' (zie Num. 33:4). Ook nu staat Israël onder druk, niet (alleen) van de Egyptenaren en van Palestijnse terroristen, van de Hezbollah, de Hamas en de Islamitische Jihad. Op dit moment bemoeit zo goed als de hele wereld zich met Israël en oefent druk op Gods volk uit. Maar ook nu klinkt de Stem van de Almachtige: 'Laat Mijn volk met rust, om te Mijner ere in de woestijn (van deze wereld) een feest te vieren'. Het ziet er naar uit dat die druk alleen maar groter wordt. Net als in de tijd van Farao. Het oordeel over de volken, ook over ons goddeloze Nederlandse volk, de afvallige Nederlandse kerk en onze eigen afgoden zoals de Mammon, komt dan ook in een snel tempo dichterbij. Dit zeggen we niet makkelijk…: 'toen ik het hoorde beefde mijn binnenste en op het gerucht daarvan sidderden mijn lippen…'! Laat ons gebed zijn: 'Here God, geef ons nog één kans; dat Uw Heilige Geest nog eenmaal de harten van de mensen aanraakt; dat nog eenmaal Uw Evangelie met grote kracht mag klinken in alle dorpen en steden en in alle huiskamers'.
SIONS RECHTSGEDING
In Durban vond begin deze maand Sions rechtsgeding plaats. In die Zuid Afrikaanse stad waren 166 landen, dus bijna de hele wereld, bij elkaar voor een VN-conferentie over racisme. Al tijdens de voorbereidingen klonk het antisemitische en anti-Israël geschreeuw al zo luid dat de Amerikanen het wijze besluit namen om niet minister Powell te sturen maar een lage delegatie. Gedurende de conferentie zelf werd het ook onze minister voor Grote Steden en Integratiebeleid, van Boxtel, te bont en hij nam scherp stelling tegen antisemitische uitlatingen van deelnemers. Duizenden militante Moslims hielden demonstraties, waarin hakenkruisen, ouderwetse antisemitische prenten en leuzen werden meegedragen. In de voorconferentie van NGO's (Particuliere Organisaties) werd als voorschot op het eindresultaat van de echte conferentie een resolutie aangenomen waarin Israël een racistische apartheidsstaat werd genoemd. Anti-semitische literatuur werd op grote schaal verspreid. Het was zelfs zo erg dat de Hoge Commissaris die verantwoordelijk was voor deze conferentie, mevr. Mary Robinson, tijdens een diner uitriep, terwijl ze zwaaide met een boek met antisemitische spotprenten: 'Ik ben Joods'.
In een eerste versie van de slotverklaring werd Israël beschuldigd van 'etnische zuiveringen', van 'misdaden tegen de mensheid' en de Joodse Staat werd een 'barbaars en onmenselijk project' genoemd. Kritische opmerkingen in de richting van Israël van de algemeen secretaris van de V.N., de Ghanees Kofi Anan, werden met lang en luid applaus door de plenaire vergadering ontvangen! Allemaal antisemitische propaganda, in de stijl van Nazi-Duitsland tijdens en vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het verschil is alleen maar de schaalvergroting. Toen betrof het alleen Nazi-Duitsland en West Europa keek toe met af en toe een zwak protest. Nu betreft het zo goed als de hele wereld en de rest, een paar machtige landen, kijken hoofdschuddend toe. Toen liep het uit op de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, die 6 miljoen Joodse mensen en tientallen miljoenen anderen het leven heeft gekost. Nu zal dit uitlopen op een oordeel over alle volken. De conferentie in Durban is een dieptepunt van het anti-Israëlbeleid van de VN.
Er was gelukkig ook een glimpje hoop. De VS trokken zich terug en de EU heeft geprobeerd de antisemitische passages uit de slotresolutie te verwijderen. Dit teken van hoop is een aanwijzing voor het feit dat de Here God onze landen nog een kans geeft. Maar de protesten van de VS en de EU zijn alleen maar een pauze in de wereldwijde anti-Israël propaganda. Iemand heeft eens geteld dat van de 175 resoluties die de Veiligheidsraad heeft aangenomen er 97 (55%) tegen Israël waren gericht. Het percentage van de anti-Israëlresoluties in de Algemene vergadering van de VN ligt nog hoger: 429 van de 690 (62%) waren er tegen Israël. Dit betreft alleen de resoluties van vóór 1990. Sions rechtsgeding wordt door de volken gevoerd op grond van leugens, verdraaiingen, omkeertaal en antisemitische propaganda. (Omkeertaal is de ander beschuldigen van dingen die je zelf doet. Bijvoorbeeld de beschuldiging van etnische zuiveringen. Daar wordt Israël van beschuldigd en dat is wat Jordanië van 1948-1967 heeft gedaan en waar Arafat nu voor vecht). Zo is er heel wat meer op te merken en te ontmaskeren. Wilt u regelmatig en goed op de hoogte gebracht worden van wat er in en rondom Israël gebeurt, dan kunt u de website van de Internationale Christelijke Ambassade te Jeruzalem bezoeken: www.icej.org. U kunt zich ook gratis abonneren op hun berichtendienst. Als u dat wilt, stuur dan een email naar: meid@icej.org. Maar alle informatie is wel in het Engels.
RECHTSZAKEN VAN DE HERE
In Jesaja 34:8 lezen we: 'De HERE houdt een dag van wraak, een jaar van vergelding in Sions rechtsgeding'. Sion heeft in Durban terecht gestaan en is door de meeste volken veroordeeld. Sion is en wordt regelmatig door de VN, door de EU, door de Wereldraad van Kerken veroordeeld. Nu gaat de HERE een rechtszaak houden. Het is opvallend dat Jesaja 34 begint met een oproep aan alle volken. 'De aarde hore en al haar volheid'. Deze boodschap gaat dus de hele wereld aan. 'Want de HERE koestert een toorn tegen alle volken'. Wat gaat er gebeuren? Twee oordelen worden genoemd: 'Hij heeft hen… ter slachting overgegeven' (34:2). Dus oorlogen en opstanden! Vervolgens een grote natuurramp: 'Als een boekrol worden de hemelen samengerold' (34:4). Dat doet ons onmiddellijk denken aan één van de eindtijdrampen, zoals onder het zesde zegel (zie Openb. 6:12-17). Daar wordt een enorme aardbeving beschreven en 'de hemel week terug als een boekrol die wordt opgerold'. Het rechtsgeding van Sion kan leiden tot eind-tijd-oordelen. Maar, als we even teruggaan naar Jesaja 34, dan vallen nog twee dingen op: Ten eerste dat het oordeel eerst toegespitst wordt op Edom, dus op de Arabische wereld: 'Want Mijn zwaard is in de hemel dronken geworden, zie het daalt neer op Edom' (34:5).
Vervolgens dat het gaat om 'een jaar van vergelding' (34:8). Een periode van oordelen over de wereld vanwege wat de wereld Sion heeft aangedaan.
WAARSCHUWINGEN
Oordelen komen er niet alleen over het rechtsgeding van Sion in Durban. Er is natuurlijk al lang veel meer aan de hand. Er komt een oordeel over het verdelen van het land dat de Here God voor Israël heeft bestemd (zie Joël 3:1-3). Oordelen komen er over de volken waaronder het Joodse volk is verstrooid (zie Jer. 30:11). Dan is er de strijd om Jeruzalem, die straks weer zal worden verhevigd en waarin de Here Jezus Zelf zal ingrijpen. Vervolgens komt Gods oordeel over de volken die met Gog Israël zullen aanvallen (zie Eze. 38 en 39). Het oordeel over de kerken die zich anti-zionistisch opstellen of de vervangingstheologie nog aanhangen of praktiseren, is al aan de gang. Wat zal er met die kerken en groepen gebeuren? 'Beschaamd zullen worden en terugdeinzen allen die Sion haten; zij zullen zijn als gras op de daken, dat verdort eer men het uittrekt, waarmee de maaier zijn hand niet vult…'(Psalm 129:6,7). Deze kerken, groepen en gemeentes verdorren. Geestelijk is er 'de dood in de pot'. Zelfs als de Heer in Zijn genade af en toe en hier en daar een opwekking geeft, dan ebt die al snel weg.
FEEST
Israël viert de 'feesten van de HERE'. Als Sions rechtsgeding over is komt er een tijd dat heel het Joodse volk vrolijk en blij de bijbelse feesten zal vieren. Wij, gelovigen in Nederland, hebben nu nog tijd van genade. Wij hebben de indruk dat Durban de deur nog niet helemaal heeft dichtgeslagen. De deur van het Evangelie staat nog open. Laten we die tijd nuttig gebruiken door biddend achter Israël te staan en door het Evangelie te leven en te verkondigen zo lang het nog kan.
drs. Jan van Barneveld