De profetische actualiteit van de Psalmen

Jan van Barneveld • 94 - 2018 • Uitgave: 2
60:8-10, 80:4-8 en 108:7-14

We leven nu in de tijd van het herstel van Israël. De beslissing van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen heeft een nieuwe fase ingeluid op de weg naar de eindtijd en de komst van het Koninkrijk van de Heer. De vervulling van veel profetie is een teken van de snel naderende eindtijd. We zullen in dit artikel nagaan hoe verrassend duidelijk bovengenoemde Psalmen de huidige situatie beschrijven. Ten slotte enkele conclusies.

De ‘drie dagen van Woede’ en de gruwelijke bloedbaden die de Palestijnse leiders beloofden als reactie op het besluit van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, zijn gelukkig meegevallen. Hoewel Israël, zoals altijd, nog steeds in staat van uiterste paraatheid is. Vooral nu rond Kerst Guatemala als eerste land aankondigde de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Een goddeloze VN-resolutie
Belangrijk is ook het feit dat de Algemene Vergadering van de VN eind december resolutie A/ES.10/22 met een overweldigende meerderheid heeft aangenomen. Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit reageerde enthousiast: “Een overwinning voor het Palestijnse volk.” In deze resolutie, ingediend door Turkije en Jemen, worden activiteiten en besluiten die het karakter en de status van de Heilige Stad veranderen als onwettig en van nul en generlei waarde verklaard. Dat slaat uiteraard op het Jeruzalem-besluit van de VS.
De ambassadeur van de VS bij de VN, Nikki Haley, sprak een veto uit over het accepteren van deze resolutie. De uitslag was 128-9 met 35 onthoudingen en 21 afwezigen. Tegenstemmers waren Israël, VS, vier landjes in de Stille Oceaan, Canada, Togo en Honduras. Van de EU-landen onthielden alleen de ‘opstandelingen’ Polen, Tsjechië, Hongarije en Letland zich van stemming. Nederland stemde voor deze ‘goddeloze’ resolutie. Niet voor niets hebben het CDA en de ChristenUnie vragen gesteld over het stemgedrag van Nederland in de VN.
Deze resolutie is goddeloos, omdat de 128 voorstemmers in feite zeggen: “Wij willen de Koning van Israël niet eren door onze ambassades in de stad van de Grote Koning te vestigen.” En: “Wij eren de Grote Koning niet.” Ik citeer de ernstige waarschuwing aan ons land van de deelnemers van de belangrijke gebedsgroep in Jeruzalem, de Intercessors for Israel: “Bidt en wordt wakker, gelovigen in de EU, opdat u inziet hoe diep uw naties gezonken zijn.” Dit geldt ook voor ons!

En nu verder?
Wat de Palestijnen betreft daalt het uitzicht op een op een Palestijnse staat naast Israël weer onder het nulpunt. Een extra probleem voor de Palestijnse Autoriteit in de Westbank en voor Hamas in Gaza is dat de Palestijnen niet erg geliefd zijn bij hun Arabische moslimbroeders. Die zullen niet gauw hun nek uitsteken voor de ‘rechten van de Palestijnen’, of zich inspannen voor een Palestijnse staat. Bovendien zijn de soennitische staten onder leiding van Saoedi-Arabië veel te bang voor Iran met de strijdlustige Hezbollah, zodat ze liever bij ‘kleine Satan’ (zo noemden zij Israël) schuilen dan zich achter de Palestijnen op te stellen. Opvallend vriendelijk zijn hun uitlatingen over Israël.
Ook in Israël probeert men van de kansen die de houding van president Trump hun biedt gebruik te maken. In gebied C van de zogenaamde Palestijnse gebieden wordt gretig gebouwd. De Israëlische minister van Jeruzalem Zaken, Ze’ev Elkin, werkt aan een plan om de komende jaren nog meer dan een miljoen Joodse immigranten in gebied C te hebben.
De PLO heeft maar twee opties: 1. Oorlog, opstanden rellen en terreur. Maar daar krijgen ze noch vriend, noch vijand in mee. 2. Onderhandelen met Israël. Mogelijk onder leiding van de VS, Rusland (en China). Dan kunnen ze kiezen uit en constructief gaan werken aan een van de vele oplossingen die al in Israël bedacht zijn. Rechtvaardige oplossingen voor gewone Palestijnse boeren en burgers. Dat zou voor de ‘gewone Arabier’ in de Westbank het beste zijn. Zou president Trump nu toch de ‘Kores van deze eeuw’ zijn?

Licht uit de Psalmen
Intussen gaat het ‘herstel van Israël’ gewoon door. Het is opvallend dat de landen of gebieden die in de Psalmen 60, 80 en 108 worden genoemd zoveel gebieden waar nu Palestijnen wonen zijn. Uit Psalm 108:7-14 alleen de acht gebieden die daar genoemd worden.
Een centrale tekst uit die drie Psalmen is de bede: ‘O, God der heerscharen, herstel ons, doe uw aanschijn lichten opdat wij verlost worden.’

‘Ik wil juichen, ik wil Sichem verdelen. Het dal van Sukkot uitmeten. Mij behoort Gilead. En mij behoort Manasse. Efraïm is de schutse van Mijn hoofd, Juda is mijn heersersstaf. Moab is mijn wasbekken, op Edom werp ik mijn schoen, over Filistea juich ik.’ Psalm 60

‘Wek uw sterkte op voor Efraïm, Benjamin en Manasse en verlos ons.’ Psalm 80

In Psalm 108 gaat het ook over nood en oorlog over de zogenaamde gebieden. Het gaat over de volgende gebieden:
Efraim, Benjamin Juda en Manasse. Dus over de hele Westbank, de gebieden A, B en C van de door de PLO bezette gebieden.
Edom en Moab. Gebieden in Jordanië waar vroeger de stammen Ruben en Gad zich hadden gevestigd.
• Een stad uit het oude Israël, Sichem, die momenteel Nablus heet.
Gilead en (half) Manasse dat al sinds de Zesdaagse Oorlog bij Israël hoort. De Golan is toen door Israël op Syrië veroverd.
Filistea. De strook van Gaza, waar de Hamas heerst.

We geven nu uit de drie passages uit de Schrift, dus enkele teksten die een indicatie geven van de omstandigheden waaronder deze gebieden weer onder Israël komen. Als door God aan Gods volk geschonken. Zoals de HERE aan Abraham beloofde: ‘…want het hele land, dat gij ziet, zal Ik u en uw nageslacht voor altoos geven’ (Genesis 13:15). De kerntekst uit de drie geciteerde Bijbelgedeelten is: ‘O God der heerscharen, herstel ons; doe Uw aangezicht over ons lichten opdat wij verlost worden’ (Psalm 80:4,8,20 en 60:2). Het gaat dus om het herstel van Israël. Het herstel van het land, de landbelofte aan Abraham.
Alleen nog een machtige belofte uit de herstelprofetieën uit Jeremia: ‘Zo zegt de HERE, Die de zon overdag tot licht geeft, Die de maan en de sterren verordent tot een licht… Als deze verordeningen voor Mijn ogen zullen wankelen, luidt het Woord van de HERE, dan zal ook het nageslacht van Israël ophouden al de dagen een volk te zijn voor Mijn ogen’ (31:35,36). Dit Godswoord bevat het geheim van het bestaan van Israël.

Conclusies
De HERE gaat niet gewoon, maar majestueus door met het ‘herstel van Israël’. Het land wordt compleet zoals beloofd. Efraïm en de stammen die daarbij horen komen terug. De Tempel wordt herbouwd. Als kroon op Gods plannen komt JEZUS terug.
Het grootste deel van de wereld is anti-Israël. De VN wordt spottend door sommige Israëli’s Verenigde Nazi’s genoemd. Daarover komt een oordeel. Als Nederland op het huidige spoor verdergaat, zullen ook over ons land oordelen komen. Ik schrijf dit met intens verdriet.

Jan van Barneveld