De profeet Zacharia

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 3
Een onthullend boek!

Het boek telt 468 pagina's en is van het begin tot het einde boeiende Schriftstudie en voor iedereen, die de Bijbel lezen kan, zeer toegankelijk. Ik heb het over het boek °De profeet Zacharia" van de hand van de Veenendaalse zakenman Gert. A. van de Weerd. De profeet Zacharia is een profeet die vooral spreekt over de dingen van de eindtijd en de eindstrijd. V.d. Weerd beschrijft dit hele profetische boek tekst voor tekst, geeft een letterlijke vertaling van de grondtekst en laat zien waar de NBG-vertaling steken laat vallen in een vaak armoedige weergave van wat er werkelijk staat. Frappant en uiterst boeiend is het vergelijk van verschillende visies en interpretaties van de profetie.
Herhaaldelijk laat hij zien hoe b.v. de gereformeerde theoloog Ridderbos de tekst allegorisch uitlegt en toepast op de kerk. Hij citeert Ridderbos als volgt: "Maar in de grond van de zaak is Jeruzalem en Sion de Gemeente Gods; daarom bestaat de vervulling principieel in het aan haar door Christus' eerste komst geschonken geestelijk heil, en finaal in de heils-voltooiing ten jongste dage".

Dit commentaar van de gereformeerde dr. Ridderbos staat bij Zacharia 1:16,17 waar de Here aan Israël toezegt dat Hij in erbarming tot Jeruzalem zal terugkeren. Zijn huis daarin zal bouwen, Sion zal troosten en Jeruzalem zal verkiezen.

Aanleiding tot het nauwkeurig bestuderen van dit bijbelboek was vooral de ontdekking van een ver uiteenlopend aantal inzichten op de betekenis van de profetie, zo verklaart de schrijver in zijn voorwoord. Hem is duidelijk geworden dat de verklaring van de profetie uitsluitend een zinvolle bezigheid is als vooraf een duidelijke dogmatische keuze wordt gemaakt, vooral op de rol van Israël in Gods heilsplan, de betekenis van de Gemeente in relatie tot Israël en de visie op de wederkomst van Christus. De auteur is lid van de Chr. Geref. kerk van Veenendaal. De eerbied voor de bijbeltekst zelf komt steeds weer naar voren. Het trekken van moedige conclusies, die ingaan tegen de vergeestelijking van de profetie en de allegorisering in de uitleg, en deze te weerleggen vanuit de Schrift zelf, maken iedere bladzijde van het boek boeiend en meer dan dat.

Het is een makkelijk te lezen, doch gedegen studiewerk, waar elke bijbellezer veel aan heeft. Binnenkort verschijnt zijn tweede boek, over de profeet Micha, daarna - Deo Volente - nog een boek over Daniël. Daarover later meer.
Wat dit boek, "De Profeet Zacharia", prachtig uitgevoerd(!), betreft: van harte aanbevolen!

FtV