De piano-man

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 11
Een moeder die haar zoontje van 10 wilde stimuleren in zijn pianostudie nam hem een keer mee naar een concert van de beroemde Paderewski. Nadat ze hun plaatsen in de concertzaal hadden ingenomen ontdekte de moeder een goede bekende aan de overzijde van het looppad en ging er heen om haar te begroeten en een praatje te maken.

De jongen nam van die gelegenheid gebruik ook nog even rond te lopen om de schoonheid van het concertgebouw goed in zich op te nemen. Uiteindelijk kwam hij bij een deur waarboven stond: 'Geen Toegang'. Toen het concert bijna zou beginnen en de moeder terugkeerde naar haar zitplaats ontdekte ze dat haar zoontje er vandoor was.

Plotseling ging de lichten uit, de gordijnen open en een grote schijnwerper zette de indrukwekkende 'Steinway’ vleugel op het podium in het volle licht.

Met grote schrik zag ze haar zoontje zitten achter de vleugel, waar hij juist - in volkomen onschuld en zich niet bewust van de situatie - begon aan één van de muziekstukjes dat hij kende uit z'n lesboek. Op datzelfde moment kwam de grote meester het podium op en liep snel richting de piano en fluisterde tegen de jongen: "Niet ophouden, dóórspelen”.

Hij ging naast de pianokruk staan, boog voorover en speelde een baspartij mee op de linker toetsen. Met zijn andere arm rijkte de meester om de jongen heen naar de rechter toetsen en speelde hoge boventonen met de kleine jongen mee. Samen, de grote meester Paderewski en de jongen, veranderde een noodsituatie en een prachtige muzikale creatie. Het publiek in de concertzaal was geheel onder de indruk van dit schouwspel. De meester bedankte de jongen voor zijn voortreffelijk spel en het concert begon.

Is dit wat we mogen zien van onze hemelse Vader? Wat wij doen en presteren is nauwelijks de moeite waard. We doen misschien ons uiterste best, maar de muziek die wij maken in het 'concert des levens' is niet erg indrukwekkend. Maar met de hand van de hemelse Meester kan er werkelijk iets moois tot stand komen. Je mag steeds Zijn stem horen, die zegt: 'Niet stoppen, dóórspelen". Hij slaat Zijn armen om je heen en Zijn vaardige en machtige handen zetten onze zwakheid om tot kracht. Bedenk altijd: 'God roept ons niet omdat we bekwaam zijn, maar Hij bekwaamt ons omdat we geroepen zijn'.

FtV