De oorlogen van de wereldbeheersers

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 17
Gebeurtenissen en ontwikkelingen jagen sinds de lle september langs en over ons heen. Verbaasd luisteren we naar de dagelijkse commentaren van allerlei deskundigen die de verwarring en de schrik bij velen alleen maar groter maken. Politici en geestelijke leiders haasten zich ons voor te houden dat het geen oorlog is van het Westen tegen de Islam. Intussen is het doodarme Islamitische Afghanistan plat gebombardeerd en zijn er miljoenen mensen op de vlucht gejaagd. Premier Kok wandelt op z'n sokken plechtig een moskee binnen en 'blairt' president Bush na dat er een Palestijnse staat moet komen. President Bush noemt de Islam een 'great religion'. Imams krijgen volop gelegenheid, zelfs in orthodox-christelijke media, om ons uit te leggen dat de Islam een vredelievende, zeer humane en rationele godsdienst is en dat ze allemaal tegen terrorisme zijn.

Intussen gaan terrorisme tegen Israël en Christenvervolgingen in Islamitische landen 'gewoon' door en mogen wij. Joden en christenen niet bidden op de Tempelberg in Jeruzalem. Zo tolerant is de Islam! De machtige wereldleiders sluiten hun ogen voor de feiten want ze hebben de Arabische landen en zelfs de aartsterrorist Arafat nodig in hun oorlog tegen het terrorisme.

Wat is er toch aan de hand? Wat zit er geestelijk, in de geestelijke wereld, achter de ontwikkelingen van de laatste twee maanden?

EVEN NAAR DE BIJBEL KIJKEN
In de Bijbel komen we heel wat oorlogen tegen. Vlak voor de eindtijd zal er een periode zijn van 'oorlogen en geruchten van oorlogen'. Dat zien we nu om ons heen. Het boek Openbaring (6:4) vertelt over een ruiter op een rood paard 'en hem werd gegeven de vrede van de aarde weg te nemen'. De tijd dat 'de torens zullen vallen' is ook een tijd 'van grote slachting' (zie les. 30:25). De volken zullen de 'drinkbeker van Israël' moeten drinken. Want er staat geschreven: 'Drinken zult gij, want zie, in de stad waarover Mijn Naam is uitgeroepen, begin Ik rampen te brengen, en zoudt gij dan vrij uitgaan?, want het zwaard roep Ik op tegen alle inwoners van de aarde' (zie Jeremia 25:15.38). De wereld zag en kijkt toe hoe terrorisme het Joodse volk teisterde en nu gaat de wereld die drinkbeker drinken. De VS is gewaarschuwd en luistert niet. De beste bestrijding van het terrorisme is een eind te maken aan het Palestijns-Islamitische terrorisme tegen Israël.

Er komt pas vrede in de wereld als er Vrede in Jeruzalem is. Achter de zogenaamde oorlog tegen terrorisme woedt de oorlog van de machten van deze wereld tegen Israël. We zullen nog ingaan op de aard van de geestelijke machten die achter de oorlog, die nu aan de gang is, zitten. Eerst even terug naar de Bijbel. Tijdens de Uittocht uit Egypte was er in feite ook een geestelijke oorlog aan de gang. We lezen: 'de HERE toch had aan hun goden strafgezichten geoefend' (Num. 33:4). Achter al die plagen van Egypte zat een geestelijke strijd, een oorlog tegen de goden van Egypte. Toen Babel zich aan Gods volk vergreep werden de goden van Babel, de geestelijke machten achter dat wereldrijk, door de HERE, de God van Israël vernederd toen het Babylonische wereldrijk door de Meden en Perzen onder de voet werd gelopen. De profeet Jesaja drijft de spot met die goden: 'Bel is ineengezonken, Nebo is ter-neergebogen, hun beelden zijn toegevallen aan de dieren en het vee' (Jes. 46:1; zie ook Jer. 50:2).

Daniël, die over de grote wereldpolitieke ontwikkelingen profeteerde zag in dat achter die wereldrijken geestelijke machten stonden. Hij hoorde over de 'vorst van Perziëen de 'vorst van Griekenland'. Paulus kent die machten ook en hij noemt ze de 'wereldbeheersers van deze duisternis' en 'overheden'. Deze machten voeren onderling oorlog en dat doen ze tot op de dag van heden. Met één van die machten heeft de wereld 60 jaar geleden kennis gemaakt. Dat was de god van Duitsland, de god van het 'gott mit uns'. Een oude, verwoestende Germaanse afgod, die uit was op de wereldheerschappij en zich tegen het Joodse volk keerde.

OORLOG VAN DE GODEN
Welke machten hebben zich nu vermomd in de huidige 'oorlog tegen het terrorisme? We constateren eerst dat het Islamitische extremisten waren die een aanslag pleegden op het World Trade Centre en op het Pentagon. We constateren ook dat veel Islamieten juichten en dat steeds meer blijkt dat de Islamitische massa's achter Osama bin Laden staan. Verder constateren we dat het WTC staat voor de financiële macht en de rijkdom van het Westen, voor de Mammon zou de Here Jezus zeggen. Ten slotte staat het Pentagon voor de machten van de wapens en van de oorlog. Wat is er nu op de 11e september gebeurd? Wel, de godheid van de Islam, die uit is op de wereldheerschappij, heeft een paar gevoelige tikken uitgedeeld aan de god van het geld, de Mammon, en aan een of andere oorlogsgod. Die twee goden van het rijke Westen zinnen nu op wraak en de 'oorlog tegen het terrorisme' is begonnen.

Eigenlijk gaat het om de Mammon en een machtige oorlogsgod tegen de god van de Islam. Het `is ook duidelijk waarom de Arabische en andere Islamitische leiders aarzelend meedoen met het Westen. Zij zijn slaaf van de Mammon, maar dienen ook de god van de Islam. De Islamitische massa's hebben dat probleem niet. Zij zijn doodarm, hoeven niet te kiezen tussen Allah en de Mammon; zij gaan de straat op en schreeuwen enthousiast: Allah is groot'.

HET DILEMMA VAN DE VS
Bovenstaande doet niet helemaal recht aan onze Amerikaanse vrienden. In de eerste plaats heeft de regering van de VS niet alleen het recht, maar ook de plicht de daders, die achter de gruwelijke, terroristische aanslag zitten, te grijpen en te straffen. Vervolgens zijn er in de VS veel fijne, oprechte gelovigen die de Enige God, de Vader van onze Here Jezus Christus, de God van Abraham, Izak en Jakob van harte dienen en liefhebben. Waarom die lange aanduiding van God? Om duidelijk te maken dat niet iedereen die over God spreekt en roept of zingt 'God bless America', naar de ware God roept. Hitler en zijn Nazi's riepen ook naar een god en Frankrijk had de god van Frankrijk. De naties hebben hun goden en ook de VS. Alleen de God van Israël is de ware God, de Schepper van hemel en aarde en wij dienen die God door de Here Jezus Messias. De tragiek van president Bush en van de VS is dat men, waarschijnlijk onbewust, afglijdt naar een situatie die lijkt op de tijd van Achab in Israël: Naast de God van Israël werden andere goden, zoals de Baäls en Astartes gediend. En daar is de HERE niet van gediend. Nu zien we ook een vermenging van de dienst van de Ene, ware God met allerlei afgoden van deze tijd. Zo zien we dat er momenteel een oorlog gaande is tussen grote, geestelijke machten. Maar er ontwikkelt zich in een snel tempo een andere, zeer gevaarlijke tendens.

ISRAËL
Deze machten, deze afgoden van de wereld, keren zich nu in een snel tempo tegen Israël. Eigenlijk tegen de God van Israël. De Bijbel verklaart herhaaldelijk: 'De HERE is Koning'. De Messias Jezus zal regeren 'van zee tot zee en van de Rivier tot aan de einden van de aarde'. Het Koningschap zal aan de HERE zijn en het profetische Woord maakt ons duidelijk dat we nu leven in de tijd dat de HERE het koningschap voor Israël gaat herstellen. De 'wereldbeheersers van deze duisternis' zoals Paulus die geestelijke machten noemt, zien dit herstel van Israël. Zij zijn zelf uit op de wereldheerschappij. Van de Islam is dit duidelijk. De Mammon wil zijn rijk ook handhaven, immers onze rijke en luxe levensstijl is de god van het Westen en onopgeefbaar, zoals president Bush al in maart gezegd heeft. Dat rijk van trots en overdaad (zie Eze.16:49), het Westen, wordt beschermd door machtige wapens. Maar beide afgoden, de Mammon en Allah, weten dat het Koninkrijk komt en dat Israël en ook de Gemeente van de Here Jezus Messias daar een belangrijke rol in spelen. Immers 'de Verlosser zal uit Sion komen' (Rom.11:26). In deze geestelijke strijd staan wij naast Israël. We bidden voor Gods volk en bemoedigen en steunen hen waar we kunnen. De strijd is zwaar, maar we weten dat de Messias komt en dat Jezus Overwinnaar is.

drs. Jan van Barneveld