De onzichtbare wereld

Dirk van Genderen • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
Hoe zou het er in de onzichtbare wereld voorstaan? Weet de satan dat zijn dagen geteld zijn en wat is hij nog van plan? En wat gaat God doen om alle profetieën die de Bijbel ons voorhoudt, werkelijkheid te laten worden?

Eerst stel ik mij voor hoe het er in de wereld van de duisternis aan toegaat. En daarna – oneindig veel heerlijker – wat er in de wereld van het Licht gebeurt. Vanzelfsprekend is dit een fictieve weergave. Iets om eens over na te denken in de zomertijd en de Bijbel erbij op te slaan, bijvoorbeeld Efeziërs 6.

Alles volgens plan?
De leiders van de wereld van de duisternis komen voor een spoedzitting bijeen in een uiterst benauwende atmosfeer. Een verstikkende rook uit de afgrond maakt het extra beklemmend. De bijeenkomst wordt geopend met een vervloeking van de wereld van het Licht, van de gelovigen en van Israël in het bijzonder. Daarna vereren ze hun leider, de satan.
Eerst worden de resultaten van de afgelopen tijd gemeld: de hel wordt voller, heel veel mensen breken met het christelijk geloof, huwelijken vallen uiteen, homoseksualiteit wordt volop gepromoot, miljoenen ongeboren kinderen worden gedood. Door tv en internet worden steeds meer gelovigen van God afgehouden en verleid tot zonden.
“Maar niet alles op de aarde verloopt volgens plan,” wordt gemeld. “Er komen te veel mensen tot geloof in Jezus Christus.” Op de vraag hoe dit kan worden gestopt, worden allerlei ideeën geopperd. “Laten we ervoor zorgen dat alle godsdiensten samengaan.” “Zorg ervoor dat de christelijke leiders worden uitgeschakeld. Verleid ze met geld, mooie vrouwen en macht.”
Ook komt de situatie in het Midden-Oosten ter sprake. Alles verloopt volgens plan. “‘Israël wordt steeds kleiner, zeker wanneer nog meer grondgebied moet worden weggegeven. Nog een poosje, dan vegen we Israël helemaal van de wereldkaart, zodat Gods plan geen werkelijkheid kan worden.” Een bizar gelach klinkt.
“We gaan ook de gelovigen harder aanpakken. Er moeten wetten komen die hun vrijheden inperken. In het Midden-Oosten en in Afrika worden ze vervolgd, gemarteld en bij duizenden vernietigd. Nog even en er is geen christen meer over in het Midden-Oosten.”

Er is geen paniek
In de wereld van het Licht is de situatie totaal anders. Er is rust, vrede, blijdschap. God en Zijn Zoon, het Lam, worden aanbeden. En voortdurend klinkt het “Heilig, heilig, heilig is de Heere God, de Almachtige, Die was en Die is en Die komt.”
Duizenden, miljoenen engelen komen ‘af en aan’. Ze worden uitgezonden om de gelovigen op aarde bij te staan en hen bij hun overlijden naar de wereld van het Licht te begeleiden. En hoewel de gelovigen zich er niet altijd van bewust zijn, wordt er vanuit de hemel intens met hen meegeleefd, voor hen gebeden.
Ook in de wereld van het Licht is er een soort spanning voelbaar. Het plan van de grote Schepper nadert de voltooiing. Zoals lange tijd geleden na de schepping een gedeelte van de engelenwereld in opstand kwam tegen Hem en zoals dat ook gebeurde toen Jezus Christus werd gekruisigd, zo maakt de wereld van de duisternis zich weer op voor een alles of niets-aanval op de wereld van het Licht. De vorige keren heeft de duisternis al het onderspit moeten delven. Daarom is er geen paniek. God en Zijn Zoon Jezus Christus hebben telkens opnieuw getoond machtiger te zijn dan de duisternis.
Wel worden in de wereld van het Licht voorbereidingen getroffen om het volk Israël en de gelovigen speciaal bij te staan, omdat zij met name het mikpunt van de duisternis zullen zijn in de eindstrijd.

De beste bescherming
Wij, de gelovigen op aarde, hoeven echter niet te vrezen, omdat de eindoverwinning aanstaande is. Laten we voortdurend in Gods Licht wandelen. Dat is de beste bescherming tegen de duisternis. En laten we nooit belofte van de Heere Jezus vergeten: ‘En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen’ (Matteüs 28:20).

Dirk van Genderen