De nucleaire top 2014

Feike ter Velde • 90 - 2014 • Uitgave: 7
Op 24 en 25 maart 2014 was Nederland gastheer van de grootste topconferentie die ooit in ons land is gehouden: de Nucleaire Top 2014. Wereldleiders uit achtenvijftig landen vergaderden in Den Haag. Doel: het verspreiden van nucleair materiaal voorkomen. Onze grote Rotterdamse haven en ook Schiphol zijn plaatsen waar doorvoer en smokkel van nucleair materiaal meer dan denkbaar zijn. In de opsporing van deze gevaarlijke smokkelwaar heeft ons land een grote naam. De grootste angst is het maken van een vuile kernbom voor terroristisch gebruik.

Er is nogal wat angst in onze wereld voor de zogenaamde vuile kernbom, verstopt in een koelkast of enig ander apparaat dat per schip of vliegtuig wordt vervoerd. Een vuile kernbom die afgaat in de haven van New York of Rotterdam kan ongekend veel schade en veel slachtoffers opleveren. In een televisie-interview verklaarde onze prins Claus destijds al dat dat zijn grote zorg voor onze westerse wereld was. En hij had geen ongelijk. De kans dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen is allang niet meer ondenkbaar. Er bleek in de loop van de tijd al veel materiaal zoekgeraakt te zijn, vooral in de voormalige Sovjet-Unie. Overal in de wereld wordt al enige jaren samengewerkt om deze ontwikkeling onder controle te krijgen en de hoeveelheid nucleair materiaal terug te brengen. We moeten hier niet direct aan de kernbom zelf denken – natuurlijk ook wel – maar meer aan allerlei andere toepassingen van nucleaire technologie. De wereld van de medische wetenschap, energiecentrales e.d. zorgen voor radioactief afval. Gedeeltelijk gaat het dan ook over hoogradioactief afval dat goed moet worden opgeborgen omdat het een paar duizend jaar duurt voordat de gevaarlijk straling is verminderd tot een ‘natuurlijk’ niveau. In ons land wordt dit afvalmateriaal opgeslagen in speciaal ontworpen bouwwerken in Nieuwdorp bij Vlissingen. Er geldt hier een zware bewaking. Er is gelukkig ook nog opwerking van dit afval mogelijk en dat gebeurt ook. Maar er blijft altijd restafval.

De Nucleaire Top wordt sinds 2010 eens in de twee jaar gehouden op initiatief van president Obama van de Verenigde Staten. Dit keer dus in in Nederland. Naast de achtenvijftig zogenaamde wereldleiders kwamen er zo’n vijfduizend delegatieleden mee en bevonden er zich ongeveer drieduizend journalisten in en rond het congres dat in het World Forum in De Haag plaatsvond. Daarnaast een enorm grote politiemacht, vier keer groter dan bij de troonswisseling vorig jaar. Enkele snelwegen tussen Den Haag en Schiphol waren geheel of gedeeltelijk afgesloten. Kortom, heel Nederland zat eigenlijk twee dagen een beetje op slot. Ook op zee rond Den Haag en Scheveningen waren bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen. Een gebeurtenis zoals we die in ons land niet zo vaak meemaken.

De angst voor nucleair terrorisme is een reële angst, omdat de gevolgen ervan enorm kunnen zijn voor de hele wereld, waar ook zo’n eventuele terroristische aanval ook zou kunnen plaatsvinden.
Na 9/11 – de aanval op de Twin Towers in New York vanuit de islamitische wereld – is alles mogelijk! Nadien is de wereld echt wel veranderd, hoewel velen dat proberen te ontkennen, toen en ook nu. Die ontkenning komt m.i. voort uit de angst om de werkelijkheid onder ogen te zien. We leven vandaag in een uiterst gevaarlijke wereld. Het zijn de tekenen van de tijd die zich in toenemende mate aan onze ogen voordoen. De beelden van het brandende New York en de enorme ontreddering van die eerste dagen in het machtigste land van de wereld had op zich al apocalyptische trekken. Alsof Openbaring 18 en beschrijving van de val van de grote stad Babel had plaats gevonden.
Hoewel een voorvervulling, het had er reeds alle trekken van. De Westerse wereld werd getroffen in haar economische en militaire centrum, in het hart, onverwachts en door de meest gevaarlijke en bedreigende macht in deze wereld: de islam. Het directe gevolg was de inval in Afghanistan en de jacht op Osama bin Laden. Hij is nu dood, maar er is daardoor niets veranderd aan de dreiging vanuit de politieke islam.
De angst is dat zij beschikken over nucleair materiaal en straks met een vuile bom de hele Westerse en vrije wereld opnieuw in het hart zullen treffen, maar nu met veel grotere gevolgen. Niets zullen zij nalaten om het Westen en de Westerse democratie ten val te brengen en zo islamitische werelddominantie te vestigen. Daartoe moet in het Midden-Oosten de staat Israël worden vernietigd en in het Westen vooral de Verenigde Staten van Amerika. Immers zij brengen hun dominante Westerse cultuur de moslimwereld binnen via de grote stroom Amerikaanse films en tv-programma’s en hun religie via het grote aantal Amerikaanse zendelingen en hun medische en educatieve programma’s.

In de visie van de politieke islam moet de massa dom worden gehouden. Daarom zijn er aanvallen op scholen en ziekenhuizen, mogen vrouwen niet studeren en zelfs soms niet eens autorijden. De Westerse cultuur staat tegenover een grote macht die haar ondergang op het oog heeft. De speech die ooit werd gehouden door president Barak Obama voor islamitische leiders in Cairo op 4 juni 2009 was vol met historische onjuistheden, bewust of onbewust? En dat – excuus voor het woord – onbenul

houdt onze hele Westerse wereld in slaap. Terwijl koning Belsazar zijn feest vierde in zijn paleis stonden de Perzische legers al aan de muren van Babel. Die nacht viel Babel en kwam de koning om. Het Mené Mené Tekèl Ufarsin

stond op de muur, maar het was reeds te laat. Is dat niet het beeld voor het Babel van onze Westerse wereld? Het morele verrottingsproces is reeds te ver gevorderd. Wie de televisie ’s avonds aanzet weet al genoeg.

De Wereld Top in Den Haag plaatst ons allen voor de nuchtere werkelijkheid van de grote gevaren die ons bedreigen. De kerk, de christenheid, is nog slechts met zichzelf bezig, zonder oog te hebben voor het Profetisch Woord. Een enorme genotszucht, materieel maar ook spiritueel, verblindt de ogen van heel veel christenen. We moeten het fijn hebben in de kerk, we moeten onze welvaart zo goed mogelijk in stand houden en een paar vakanties per jaar kunnen vieren en dat is het. Zo is ons leven, ook voor veel christenen. Het lijkt wel alsof de werkelijkheid niet wil doordringen. We hebben duidelijke waarschuwingen: ‘Terwijl zij zeggen: het is (alles) vrede en rust, overkomt hun, als de weeën een zwangere vrouw, een plotseling verderf, en zij zullen geenszins ontkomen’ (1 Tessalonicenzen 5:3).

De Nucleaire Top zette Nederland op z’n kop, maar zou christenen wakker moeten schudden!

Feike ter Velde