De Morgenster

Nol & Helene Esmeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 11
Op zaterdag 28 augustus a.s. komen wij weer bij elkaar voor de jaarlijkse Zoeklicht - Toogdag. Deze dag wordt gehouden in de Veluwehal te Barneveld. Jij komt toch ook? Dan kun je 's morgens naar een speciale Jongerenmeeting, waar Johan Schep uit Eilat spreekt en Double G. zijn muzikale medewerking verleent; en dan kun je 's middags in de grote zaal luisteren naar Willem Ouweneel en Nol Esmeijer en het Holland-Koor. Het wordt een hele fijne dag!

En het allerfijnste is misschien wel dat wij allemaal met onze neus op de feiten worden gedrukt. De tekenen van de tijd zeggen ons: de spoedige komst van de Messias is aanstaande. De morgenster verkondigt de nieuwe dag. De Bijbel zegt in 2 Petrus 1: 19:

"En wij achten het profetische woord (daarom) des te vaster, en gij doet wèl, er acht op te geven als op een lamp, die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw harten." Het zal een dag zijn waarop aan iedereen - ook aan jongelui - gevraagd wordt: Is de Morgenster al opgegaan in je hart? Dan kan het haast niet anders dan dat je verlangt naar de nieuwe dag.

EEN ANDERE MORGENSTER
Die andere morgenster was de duivel. Lucifer was een machtige engel. Hij droeg - samen met drie andere engelen - Gods troon. Hij verspreidde licht en zijn speciale opdracht was: muziek te maken.

Deze engel is gevallen (Jesaja 14:12-15). Is uit Gods tegenwoordigheid verdreven. Hij is op de aarde geworpen en die aarde wil hij verderven. En aangezien dit laatste nooit de bedoeling van de Here God is geweest, is er sprake van een tweede schepping. Zoals jullie het kunnen lezen in 2 Corinthiërs 5:17.

GOD HOUDT ZIJN WOORD
Nooit zal wie dan ook - zelfs niet deze gevallen engel - God kunnen verwijten dat Hij Zijn Woord niet houdt. Ten opzichte van deze duistere gevallene houdt de heilige God zich aan wat Hij ooit beloofde. Hij heeft deze morgenster het bewind over de wereld beloofd. En hij krijgt het bewind over deze wereld! In Johannes 12:31 en in 14:30 lezen wij:
“…nu zal de overste dezer wereld buiten geworpen worden;…”
“…de overste der wereld komt en heeft aan Mij niets,…”

En God zal deze vijand met open vizier bestrijden; daarom leven wij - als in onze harten de Goddelijke Morgenster is opgegaan - in een oorlogssituatie.

WAT DE TOEKOMST BRENGT
Het is helemaal niet vreemd om als je leest over de Morgenster in één adem te lezen over het profetische Woord. Petrus zegt dat dit profetische Woord is als een lamp die schijnt in een duistere plaats. Er is zo verschrikkelijk veel onkunde omtrent het Goddelijke plan met en voor deze wereld. Er zijn zoveel echte kinderen van God bang, doodsbang voor de toekomst. Maar als wij Gods Woord lezen - speciaal wat Hij zegt over de heerlijke toekomst van Gods kinderen - dan worden wij rustig en wij laten God Zijn gang gaan.
"Wat de toekomst brengen moge mij geleidt des Heren hand;
moedig sla ik dus de ogen naar het onbekende land."
Wij zullen zien dat - wel niet alles - er veel van dit land wel bekend is. Op de a.s. Toogdag worden wij allemaal met deze zaken geconfronteerd.

DE MORGENSTER IN JE HART
Het is fantastisch wat de Bijbel zegt over de nieuwe dag. De Morgenster getuigt van een nieuwe dag. Als je dicht bij de Here Jezus leeft, verlang je naar deze nieuwe dag. De Morgenster schijnt aL Of misschien moet je wel zeggen: schijnt nóg. De nacht is vrijwel voorbij en het is nu alleen nog maar voor of tegen de Here Jezus. Mogen wij het eens schriftelijk vragen: is deze Morgenster al opgegaan in jouw hart? Zie jij met velen van ons uit naar de Zon die gaat schijnen. Nee, het is niet alleen maar een versje:
“Eens komt de grote zomer…”

Wij mogen allemaal kinderen van deze Dag zijn. Wij kunnen het nu allemaal nog worden. Laat de Morgenster schijnen in je hart!

Wat een grote en geweldige dag zal het zijn voor het kind van God. Voor de gehele gemeente der eerstgeborenen. Voor iedereen die het eigendom is van de Here Jezus. Daarvan getuigt deze Ster. Het begon met een ster die aan mensen in het Oosten vertelde dat de Heiland der wereld was geboren; en nu zijn wij in de dagen dat weer een Ster aan Gods hemel verschijnt en die Ster wil opgaan in jouw hart. Opdat je zult beginnen te verlangen naar iets nieuws in deze wereld.

Helene en Nol Esmeijer