De leiding van God ervaren

Oscar Lohuis • 90 - 2014 • Uitgave: 9
Vaak heb ik na spreekbeurten of Bijbelstudies van mensen de vraag gekregen: Hoe kan ik weten wat de wil van God is? Hoe kan ik erachter komen wat de leiding van de Here is in mijn leven? Wij komen in ons leven voortdurend voor keuzes te staan. Soms moeten wij belangrijke beslissingen nemen, die verregaande consequenties hebben voor onze toekomst. Je verlangt als christen daarin naar het spreken van God. Hij heeft Zich ook aan ons geopenbaard als onze Raadsman en we mogen Hem ook om raad en leiding vragen. Ik zal proberen een aantal aspecten wat betreft Gods leiding in ons leven op een rijtje te zetten.

1. Houding
Je houding is belangrijk. Wil je de Here zoeken en Hem kennen in al je wegen? Daar is een belofte aan verbonden: Dan zal Hij je paden recht maken (Spreuken 3:6). Het is vaak niet dat God niet wil spreken, maar dat wij niet willen luisteren. Jezus heeft ook gezegd: “Bid en je zal gegeven zijn, zoek en je zult vinden, klop en de deur zal voor je open worden gedaan” (Matteüs 7:7). Ben je iemand die bidt, zoekt en aanklopt? De eerste vraag die beantwoord moet worden is: staat je hart echt open voor Gods leiding, verlang je werkelijk naar Hem en naar het doen van Zijn wil?

2. Zijn Woord
God spreekt tot ons door Zijn Woord. Op de weg die wij gaan is de Bijbel als een licht op ons pad en een lamp voor onze voeten. We kunnen niet alles dat wij in de Bijbel vinden direct op onszelf toepassen. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan. Maar we vinden daar wel tijdloze principes en waarheden, die we ook in ons leven hier en nu kunnen toepassen.
God leidt ons door de waarheden uit Zijn Woord. Als je je bijvoorbeeld afvraagt of het wel of niet goed is een liefdesrelatie met een ongelovige aan te gaan, dan hoef je niet verder te zoeken. In de Bijbel staat dat dat niet goed is (2 Korintiërs 6:14). Het is belangrijk dat wij ook moeite doen de Bijbel te leren kennen. Daardoor neemt onze kennis van wat Gods wil voor ons leven is toe en worden wij wijs.

3. Raadgevers
In het zoeken naar wat de wil van de Here is in een bepaalde kwestie is het ook goed om hier met anderen over te spreken. Wat vinden anderen ervan? Welke raad geven andere christenen mij? Welke adviezen krijg ik van mensen die meer ervaring hebben en al langer met de Here leven? ‘Waar geen overleg is falen de plannen, maar zij slagen als er veel raadgevers zijn’ (Spreuken 15:22).
Wij zijn zo geneigd om individualistisch te denken. We menen dat we het allemaal zelf moeten zien te redden. Maar we zijn binnen het gezin, de familie, de gemeente en de gemeenschap waarin wij leven aan elkaar gegeven. Wat is het mooi als mensen elkaar helpen en met raad en daad terzijde staan. Ook hierin komt Gods leiding tot uiting.

4. Omstandigheden
Het kan ook zo zijn dat God ons leidt door de omstandigheden. Zijn er deuren dicht gegaan en zijn andere deuren open gegaan? Wordt er soms in bepaalde zaken wel voorzien en in andere zaken niet voorzien? We mogen geloven dat God hier ook boven staat. De Here geeft en de Here neemt.
Soms kom je met mensen in contact die om hulp vragen of die jou hulp aanbieden. Soms word je door de informatie die tot je komt bepaald bij een specifieke nood en daardoor spreekt God tot je. Soms houdt het ene werk op en dient het andere werk zich aan. Ook dat kan voorzienigheid zijn. We mogen geloven dat de Here ook regeert over onze omstandigheden en dat Hij soms ook duidelijk door de omstandigheden waarin we zijn terecht gekomen tot ons spreekt.

5. Op je lijf geschreven
We mogen in dit alles ook erachter komen wat wij leuk vinden en wat bij onszelf past. God heeft ons allemaal uniek gemaakt en bij ieder van ons horen sommige dingen wel en andere dingen niet. Als je iets gaat doen en je merkt dat je er aanleg voor hebt, en dat je het leuk vindt om te doen en dat je daarmee ook anderen tot zegen bent, dan is zoiets ‘op je lijf geschreven’. Ook daarin mag je de leiding van God ervaren. Je wordt door de praktijk bevestigd in de keuze die je hebt gemaakt. Het is dan ook een goede zaak om jezelf goed te leren kennen. Wat voor soort persoon ben jij? Wat zijn je talenten en bekwaamheden? Waar ben jij goed in?
Het doen van Gods wil is niet zwaar. Het is niet zo dat God ons alleen maar roept tot datgene waar we geen zin in hebben. Hij wil graag dat wij tot groei en bloei komen doordat we bezig gaan met dingen die ons liggen. Daarin moeten we niet te veel met anderen vergelijken, maar gewoon ons eigen ding doen voor God en onze naaste. Door ons in te zetten komen we verder. Wat dat betreft moeten soms ook maar gewoon aan de slag gaan, ook al zijn we nog niet zeker van wat nou precies Gods wil is. Door de praktijk wordt het vaak wel duidelijk. Een schip dat in de haven ligt kan niet worden bijgestuurd, maar een schip dat aan het varen is wel.

6. Geleid door Gods Geest
God leidt ons door de Heilige Geest. Dat is het kenmerk van een kind van God (Romeinen 8:14). Er bestaat ook zoiets als directe, persoonlijk leiding. Vaak is het door al de hierboven genoemde factoren bij elkaar dat de Here ons van binnen de zekerheid geeft: “Dit is de weg, wandel daarop.” Soms is het ook op een bovennatuurlijk wijze. Zo lezen wij bijvoorbeeld in Handelingen 8:29 dat de Geest tot Filippus zei dat hij zich bij de wagen moest voegen waar de kamerheer uit Ethiopië in zat. Zo kunnen we ook geleid worden door een droom of door een visioen of door een engel. Filippenzen 8:26 zegt dat een engel van de Here tot Filippus sprak dat hij naar een bepaalde plaats moest toegaan.

Hopelijk helpen deze opmerkingen u om met meer zekerheid de leiding van God in uw leven te ervaren. Het is zo mooi om aan de hand van de Hemelse Vader door dit leven te gaan. Wie zich door Hem wil laten leiden zal merken dat Hij echt antwoordt op gebed en raad geeft. We mogen de werken doen die Hij van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen (Efeziërs 2:10).

Oscar Lohuis