De kracht van de Heilige Geest in een zondige wereld

Gerrit Leuvenink • 92 - 2016 • Uitgave: 8
Het is de vraag of we ons voldoende realiseren dat de Geest van God in vele situaties al aan het werk is voor wij, als kind van God, het merken. God werkt door de Heilige Geest in het verborgene. Vele bekeringsverhalen getuigen daarvan. Een mens komt toch niet zomaar tot geloof en zeker niet tot wedergeboorte zonder het werk van de Heilige Geest. Het is Gods Liefde die deze wereld vasthoudt en verloren mensen zoekt om hen tot Zijn kinderen te maken.

Daar zien we al het begin van de Kracht van de Heilige Geest. Het werkt dwars door het verduisterde verstand van zondige mensen heen. Mensen die in opstand leven tegen dat wat van God komt, gaan naar Hem vragen. Een wonder op zichzelf. Zondige mensen worden door het geloof in Jezus Christus gereinigd en ontvangen de Heilige Geest in hun leven. Gods kracht komt in gewone mensen, mensen die in het leven van alledag gaan leren wat het betekent de Geest te hebben ontvangen.

De Heilige Geest wijst naar Gods Woord
Zonder uitzondering zal de Geest ons wijzen op het geschreven getuigenis van God. Het onderzoeken van het Levendmakende Woord is noodzakelijk, zonder dat zullen we nooit het werk van de Heilige Geest gaan begrijpen. God is trouw aan Zijn eigen Woord en zal een ieder die meer van de Heilige Geest wil leren ook inzicht geven. Het Oude Testament leert ons dat de Heilige Geest de Adem van God is waardoor de mens tot leven gewekt wordt. Door heel de Bijbel heen kunnen we de krachtige werking van de Heilige Geest ontdekken. De Geest maakte mensen bekwaam om het volk Israël te leiden, terecht te wijzen en profetieën uit te spreken.

De persoon van de Heilige Geest
Het Nieuwe Testament laat ons zien dat de Geest de derde persoon is van de drie-eenheid. Dat we absoluut de Heilige Geest als een Goddelijk persoon in ons leven hebben gekregen, blijkt uit Johannes 14:16-17. Jezus noemt hem de andere Trooster, Hij Jezus was de Trooster, maar er zou een andere komen. In Johannes 14 wijst Jezus ons op de Opvolger die het werk van Gods Liefde zal voortzetten. Wij weten dat Jezus naast de Vader op de Troon zit, maar het werk van de Zoon gaat door, nu in de persoon van de Heilige Geest.
Er is in de Bijbel nergens een verwijzing te vinden dat de Heilige Geest een Goddelijke sfeer zou zijn. Soms lijkt het erop, in de samenkomsten van gelovigen, dat men door muziek, gevoelig licht en uitbundige liederen bezig is een sfeer te maken, het is dan vooral gericht op het gevoelsleven. Waar het echter om gaat is of de Heilige Geest het woord van Jezus verder kan uitwerken in ons leven. Het gaat in onze diensten om de Heer der Gemeente en daar wil de Geest ons op richten.

De Heilige Geest in ons dagelijks leven
Dat is op de Pinksterconferentie in Het Brandpunt het centrale onderwerp. We zullen gaan zien vanuit Gods Woord dat de kracht van de Heilige Geest dwars door ons leven, met alle zwakheden die we kennen, Gods werk zal voortzetten. Wat een bemoediging en genade van Hem die gezegd heeft “de andere trooster zal Mij eren door jullie leven heen”. Zo zal Pinksteren een waar feest worden. Ik hoop u te ontmoeten op deze Pinksterconferentie.

Gerrit Leuvenink

Opbouwende en bemoedigende Bijbelstudies in een ontspannen, open en gemoedelijke sfeer. U kunt bij deze Pinksterconferentie zijn, van 12 tot 17 mei in Het Brandpunt in Doorn: 0343-41 23 32 of www.hetbrandpunt.nl.