De koningen uit het Oosten (2)

Frits Boekhoff • 94 - 2018 • Uitgave: 10
Drie machtige fronten

In de jaren ’30 van de vorige eeuw schreef Johannes de Heer over het Midden-Oosten. In zijn boek Het oostersche vraagstuk ging hij in op de profetieën over de rivier de Eufraat. In deze tijd is dit weer zeer actueel.


Eenmaal eerder is de Eufraat uitgedroogd. Darius de Meder leidde haar rivierbedding om, wat hem toegang verschafte tot Babylon. Het was in dezelfde nacht waarin Belsassar tijdens een drankfestijn de vaten van het Huis van de Here verontreinigde. Zo zal ook de val van Babylon uit Openbaring 17 en 18 worden voorafgegaan door een opdrogen van de Eufraat, ter voorbereiding van de weg ‘der koningen die van de opgang van de zon komen zullen’.

Ontwikkeling van China
Laten we nu opletten hoe de opmars van die volken nu al wordt voorbereid. De afstand tussen oost en west wordt voortdurend kleiner. Dank zij de moderne uitvindingen van verkeer en radio, alsmede door de verspreiding van de Westerse cultuur, wetenschap enz. blijft het Oosten niet langer vreemd aan wat er in het Westen gebeurt. (Op dit moment is het grootste en duurste project ooit begonnen: de nieuwe Zijderoute, zie kader.)
Het is vooral China dat een periode van langzame maar zekere ontwikkeling doormaakt, en die vooral sinds de Eerste Wereldoorlog een versneld tempo heeft aangenomen. Die mag men in zeker opzicht gerust een revolutie noemen, diep ingrijpend in het hele sociale, economische en politieke leven. (Op dit moment is er in China een alleenheerser aan de macht gekomen, stilletjes en sluipend, maar met ongekende macht en middelen, zie kader.)

Drie machtige fronten
De mobilisatie van de wereldvolken die zou leiden tot de grote strijd in Armageddon heeft een aanvang genomen. Terwijl in het Westen de politiek wijst in de richting van een Statenformatie, die straks zal leiden tot een herstel van het Romeinse Rijk (= de huidige EU) volgens Openbaring 13 en 17, verwachten wij een veelomvattende volkerenbeweging, die zal leiden tot de opmars van de koningen die van de opgang van de zon komen (Openbaring 16:12) en zien wij volgens Ezechiël 38 en 39, Rusland en zijn bondgenoten zich vormen tot een geweldige Noordoostelijke volkerengroep.
Wat zal het zijn als deze volkerenmassa in beweging komt! Er gaan zich dus drie machtige eenheidsfronten vormen. Enerzijds Rusland aan het hoofd van een aantal Europese en Aziatische volken. Verder China met mogelijk Japan en daarnaast ook een Westerse Statenbond, onder leiding van een Romeinse dictator, het geprofeteerde herstel van het Oude Romeinse Rijk.
Wat de opmars van de koningen van de opgang van de zon betreft, er is nog iets dat tegenhoudt. Daar aan de Eufraat staan nog gebonden engelen, die op de klanken van de zesde bazuin wachten (Openbaring 9:12-15). Maar intussen maken de volken zich al klaar opdat, zodra hun weg bereid is, zij mee kunnen optrekken naar het grote Armageddon, waar God met deze volkerenmassa afrekening zal houden.
Wat een ontmoeting zal dat zijn in Israël, het land van zegen en vloek, dat als een driesprong Azië, Afrika en Europa verbindt; de plaats waar eenmaal de wereld gemobiliseerd zal worden. Wat een oorlog zal dat zijn, waarbij niet alleen militaire, maar ook direct satanische machten betrokken zullen zijn (Openbaring 16:14) Wee hun, die dan op de aarde zullen wonen!

Tot zover Johannes de Heer. In de kaders ziet u de huidige ontwikkelingen.

Joh. de Heer / Frits Boekhoff

De Nieuwe Zijderoute

Tot voor kort riep de term Zijderoute beelden op uit vervlogen tijden, van karavanen met kamelen, handelslieden en pelgrims langs de aloude handelsroutes tussen Azië en Europa. Sinds kort echter is er de Nieuwe Zijderoute in ontwikkeling, een initiatief van de Chinese regering dat een enorm netwerk van zee- en landroutes omvat en nu gepromoot wordt onder de naam ‘Eén Gordel, Eén Weg’ (One Belt, One Road, vaak afgekort tot OBOR).

De nieuwe Zijderoute is het grootste infrastructurele project ooit. Kosten ongeveer een biljoen dollar. Snelwegen, spoorlijnen, pijpleidingen en havens moeten China haar snel gegroeide economie beter aansluiten op een groot deel van de rest van de wereld.
In de praktijk betekent het dat er grofweg twee routes komen: een landroute die vanuit China dwars door het binnenland via Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en het Midden-Oosten via Turkije uiteindelijk in West-Europa uitkomt. De andere route is een maritieme route waar Indonesië, Maleisië, vele Aziatische landen, maar ook Kenia en uiteindelijk Griekenland deel van uitmaken. Ongeveer 65 landen zijn betrokken.
Hiermee is de afstand China en het Westen nog veel korter dan Johannes de Heer in zijn tijd al zag.


De Chinese macht

De grote leider van China heet Xi Jinping. Zijn macht is ongekend. Hij heeft meer onderdanen dan Rusland, Europa en de VS bij elkaar. Xi Jinping is president van China, opperbevelhebber van het leger, chef van de veiligheidsdiensten, minister van buitenlandse zaken en economische zaken. Verder is hij hoofd van de regering én van het parlement. Hij noemt zichzelf ‘kern’ van China. Hij is zeker te vergelijken met een alleenheerser als Nebukadnezar. Hij wordt ook wel presidentieel keizer genoemd (Faculty of Geosciences, Universiteit Utrecht). De grondwet in China is nu aangepast zodat hij levenslang kan blijven regeren (of beter gezegd heersen).
Xi Jinping wil ook alles weten Hij voert het Sociaal kredietsysteem in voor elke burger in China. Je hele wandel en handel wordt gecontroleerd. Al je online gedrag gaat meetellen, niet alleen wat je zegt in apps of mails, maar ook wat je leest of kijkt. Je betaalgedrag, waar je bent, wanneer en met wie je praat. Alles wordt geregistreerd en opgeslagen door de staat. Met een slechte score kom je op een zwarte lijst en dan kun je het helemaal vergeten in China. Geen baan, geen huis meer kopen. In de Chinese stad Shenzhen vindt nu een test plaats met gezichtsherkenning bij een voetgangersoversteekplaats. Vijf keer door rood oversteken betekent plaatsing op de zwarte lijst. Hier zien we in de praktijk wat Openbaring 13 al voorspelde.
De westerse wereld kijkt teveel naar de VS en te weinig naar China.