De komende dagen

ds. Jac. Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 15
In de komende dagen zien we hoe de wereld steeds meer toe groeit naar een grote wereldmacht. Maar dat zal niet alleen een staatkundige macht zijn, maar ook een religieuze macht. De macht der duisternis zal dan een korte tijd triomferen, want dat heeft hij alles onder zijn gezag, politiek en godsdienstig. De Bijbel gaat echter verder en toont ons in de hoofdstukken 17 en 18 van het boek Openbaring de ondergang van deze dubbele macht. De geestelijke macht trekt eerst onze aandacht, zoals dat ook bij Johannes was. Johannes verbaasde zich met grote verbazing, toen hij deze vrouw zag.

DE VROUW DIE EEN HOER WERD
Deze vrouw wordt hier de grote hoer genoemd, de moeder van de hoeren. Dat is nogal wat. Zij wordt ook het grote Babylon genoemd. Dat staat op haar voorhoofd geschreven. Maar hier gaat het niet over het politieke Babylon, dat wordt in hoofdstuk 18 beschreven. Nu gaat het over de geestelijke achtergrond van dat grote komende rijk. Babel of Babylon is het rijk van de mens. Dat wordt heel de Bijbel door al duidelijk. De eerste machthebber, Nimrod, was een geweldenaar. Hij heeft Babel gegrond. En tegelijkertijd begint dan de afgodendienst. Men wil een toren bouwen, die tot in de hemel reikt. Niet om de hemel te bestormen, maar om de sterren te bestuderen. Babel is het land van de sterrenwichelaars, het land van de astrologie. In Jesaja 47 vs. 12 wordt het gezegd:
"Houdt maar aan met uw bezweringen en met de talrijke toverijen waarmede gij u van jongsaf hebt afgetobt".
We zien dit ook in het rijk van Nebukadnezar. Een en al afgodendienst met magiërs, tovenaars en bezweerders. Men was daar doorgedrongen tot de demonie.
Toch is dat het niet alleen wat Johannes verbaast. Die vrouw heeft iets bekends. Op haar voorhoofd was een naam geschreven Geheimenis. Dat woord komen we eerder tegen om de gemeente aan te duiden. Dat geheimenis is de bruid van Christus, waarvan Paulus zegt in Efeze 5 vs. 27 dat de Here zelf de gemeente voor Zich zal plaatsen, stralend, zonder vlek of rimpel. Daarom verbaast Johannes zich, want deze vrouw heeft dezelfde trekken als de bruid, maar zij is het niet. En daarom wordt zij hoer genoemd. Het is de valse kerk, de kerk die geen kerk meer is. Die het zuivere Woord verlaten heeft. En zelfs hen heeft vervolgd en zal vervolgen die vasthouden aan dat zuivere Woord, want die vrouw is dronken van het bloed der heiligen. Wij kennen de geschiedenis en weten hoe het is gegaan. We weten van brandstapels en inquisitie. En daar verbaast Johannes zich over. Want hoe kon de eens zo stralende bruid zo ver komen? We zien voor ons een kerk die rijk en verrijkt is geworden. Het beeld uit Openbaring 17 beschrijft hoe deze vrouw er uit ziet. Zij is gehuld in purper en scharlaken en rijk versierd met goud en edelgesteente en paarlen. Uiterlijk heerlijk en prachtig, innerlijk ongerechtigheid.

Het is deze vrouw die Babylon wordt genoemd. Het wordt daarmee duidelijk dat we met deze beschrijving op weg naar het einde zijn, als er twee totaal verschillende kerkstructuren zijn, Filadelfia en Laodicea. In Laodicea is men zo ver gekomen dat men Christus naar buiten heeft gewerkt. De scheiding wordt zeer duidelijk als de opname van de gemeente heeft plaatsgevonden. Neen, dan is niet de kerk verdwenen. Na de opname zullen echt niet alle kerken op aarde zijn gesloten. Er blijft een Christusloze kerk achter. Een kerk, die toenadering zal zoeken tot alle grote godsdiensten van deze wereld. Vandaag horen we al geluiden binnen de kerk waar men zegt dat de gemeente van Christus niet exclusief meer is. De Heilige Geest werkt ook in andere godsdiensten. Want één ding wil men, eenheid. Reeds in deze tijd wordt de weg bereid naar deze ontwikkeling.

DE VROUW OP HET BEEST
Er blijkt een innige samenhang te zijn tussen het beest en deze vrouw. Zij rijdt op het beest. En dat beest kennen we, want we komen deze in Openb. 13 tegen. Het is de antichrist. Hier vinden we de bekroning van de staatsgodsdienst. Alle eeuwen door hebben de machthebbers er naar gestreefd om eenheid in hun rijk te hebben. En de godsdienst moest daarbij helpen. De mensen werden gedwongen om dezelfde godsdienst te hebben als de staat. En waar dat niet gebeurde, zette de vervolging zich in. We zien dat in het boek Daniël, waar Nebukadnezar een beeld voor zichzelf oprichtte, waar iedereen voor moest knielen, zo niet, dan wachtte de doodstraf.

En zo is het doorgegaan in het Romeinse rijk en eigenlijk heel de geschiedenis door. Zelfs vandaag zien we hoe Evangelische christenen niet aanvaard worden in landen met een overheersende, zich zelfs christelijk noemende godsdienst. Door met de staat samen te gaan heeft de kerk veel moeten prijsgeven. Heiliging, reinheid, haar vreemdelingschap en het ware pelgrim zijn op deze aarde. De gemeente was niet meer onderweg naar de toekomst, maar had zich tot een gezeten macht gemaakt op deze aarde. En zo zal het in de tijd van het einde zijn, een tijd die nu vlak voor ons ligt. De kerk van de eindtijd zal samengaan met de antichrist. Het is onbegrijpelijk en verbijsterend, maar straks zien we dat, wat eens als bruid van Christus was bedoeld, samengaan met de grote tegenstander van God en mensen. Daarom wordt zij "hoer" genoemd. De geestelijke hoererij zal tot een groot hoogtepunt stijgen. Hoewel deze hoererij alle eeuwen aanwezig is geweest, zien we nu toch de toespitsing van dit alles. Er wordt gesproken over zeven koningen waarop de vrouw is gezeten, alsmede over zeven bergen. Het is niet moeilijk hier het Romeinse rijk in te zien. De zeven koningen laten ons de wereldmachten zien waarmede deze vrouw samenwerkt. Bij al deze koningen is er sprake van een koning die nog moet komen, dat zal de antichrist zijn. En dat luidt tevens het einde in van het rijk van de mens, van Babel. Tevens zal dit het einde zijn van de tijden der heidenen, welke met Nebukadnezar zijn begonnen.

Het laatste rijk komt op uit het oude Romeinse rijk. Het gaat hier over het beest, dat was en niet is, dat zelf ook het achtste is. Eeuwenlang is het romeinse rijk een slapende zaak geweest. Nooit helemaal echt verslagen is het altijd latent aanwezig geweest, in ons recht, in onze Romeinse cijfers, en in de Rooms-Katholieke kerk. Dat Romeinse rijk keert terug in een-nieuwe vorm. En vandaag zien we hoe de macht in Europa toeneemt. Hoe de landen afstand doen van hun persoonlijk belangen, om deze onder te brengen in de Europese Unie. Iemand zei voor de radio dat de helft van onze wetten al in Brussel worden klaargemaakt. In ons bijbelgedeelte is sprake van tien koningen, tien machthebbers, die op een uur macht zullen ontvangen, om die macht weer te geven aan de machthebber van die dagen, de antichrist. Samen met de antichrist zullen deze koningen oorlog voeren tegen het Lam, de Here Jezus Christus, maar het Lam zal overwinnen. Voordat dit echter gebeurt zullen de koningen der aarde afrekenen met de valse kerk.

Dat zal gebeuren in de laatste periode, waarschijnlijk de laatste drieënhalf jaar. Dan zal de omkeer plaatsvinden. Want door de macht van de antichrist zullen de koningen de macht van de godsdienst, de kerk, niet meer nodig hebben. In die tijd zal er alleen nog ruimte en mogelijkheid zijn om de antichrist zelf te aanbidden. Daarmee gaat hij de weg van alle dictators, zoals begonnen is met Nebukadnezars grotere tegenstanders van de zuivere godsdienst. Maar de antichrist rekent ook af met de valse kerk. De kerk, die Christus buiten de deur heeft gezet. Het is huiveringwekkend als we er aan denken wat er met de misleide mensen zal gebeuren. Wat zijn er vandaag veel mensen die een valse rust vinden omdat zij denken met hun lidmaatschap van de kerk wel goed te zitten. Neen, het gaat er ons niet om dat u de kerk gaat verlaten, maar wel of u zich afvraagt of u wel echt bekeerd en wedergeboren bent.

Denkt u er wel aan: Laodicea is een kerk die er uiterlijk heel goed bij staat. Een pracht van een kerk, met vele goede leraren, die op een sublieme wijze het Woord kunnen prediken en zelfs de wereld en de wereldleiders aanspreken, maar Christus staat buiten de deur. We horen het Hem zeggen: Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Diegenen, die open doen en Hem toelaten in hun hart, zal Hij de echte vrede geven, de vrede welke van God komt en alle verstand te boven gaat. Alleen in Hem, en niet in het systeem, hoe mooi uiterlijk ook, wordt vrede en rust gevonden. De valse kerk zal ten onder gaan, ten onder gebracht door dezelfde macht, welke zij toegejuicht heeft bij diens opkomst, de macht van de antichrist.

Maar de zuivere, de echte gemeente van Christus, zal dan in de hemel zijn, opgenomen tot heerlijkheid, om voor altijd bij de Here te zijn. Welk een uitzicht, Bruidsgemeente, eeuwig Hem ten eigendom! Maranatha, Halleluja!

ds. Jac. Schouten