De komende dagen

ds. Jac. Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 11
De Here komt. Hoe waar dit woord ook is, voordat de Here Zich in alle heerlijkheid zal openbaren, komt er eerst een ander, dat is de antichrist. Het is de apostel Johannes die deze sinistere figuur zijn naam geeft, in één van zijn brieven.

Jezus komt! Dat is het grote thema, dat dit jaar, in verschillende variaties op onze jaarlijkse toogdag zal worden besproken. Jezus komt! Het is een boodschap dat vele gelovigen in de vreugde moet brengen. Als wij de geschiedenis van de oudste gemeente goed verstaan, dan leefde men daarin: Jezus komt terug! Zo moet het ook vandaag zijn, maar helaas is dat niet zo. Gods kerk is zo dogmatisch geworden dat het onderwerp van de terugkomst van de Here Jezus wel ergens een plaats krijgt, maar het zet de harten niet meer in gloed.

De secularisatie heeft zo hard toegeslagen dat de mensen van de kerken veel meer wereld gericht zijn dan dat zij het oog naar boven richten. En toch zou dat het moeten zijn. Heel Gods kerk zou moeten uitzien naar de komst van de Here Jezus, want de komende dagen gaan steeds dichterbij komen. Wij hopen dat door middel van ons blad, onze toogdagen, onze landelijke samenkomsten en conferenties, veel harten in gloed komen voor deze zo belangrijke boodschap.
De Here komt. Hoe waar dit woord ook is, voordat de Here Zich in alle heerlijkheid zal openbaren, komt er eerst een ander, dat is de antichrist. Het is de apostel Johannes die deze sinistere figuur zijn naam geeft, in één van zijn brieven.
"Wie is de leugenaar, die loochent dat Jezus de Christus is? Dit is de antichrist, die de Vader en de Zoon loochent" (Joh. 2 vs. 22).

DE ANTICHRIST
Openbaring 13 geeft ons een wat uitgebreidere tekening van deze persoon. Vele eeuwen lang is het een wat onbestemd figuur geweest, die men niet erg thuis kon brengen. Soms zei men dat de keizer van Rome de antichrist was, dan was het weer de Paus. Ook Maarten Luther heeft men de antichristgenoemd, en dichter in onze tijd, een Adolf Hitler. Behalve Luther hebben veel van deze figuren iets van het beeld van de antichrist in hun leven en optreden meegedragen, maar zij waren niet de antichrist. Eén ding is zeker, zijn wezen wordt getekend door het grote 'anti'. Anti-God, anti-Christus, maar ook anti-mens. In hem wordt de satan verpersoonlijkt. De satan die alle macht op aarde naar zich toetrekt, om heel Gods schepping, met als centraal punt daarin, de mens, mee te nemen in zijn strijd tegen God en Christus. Maar deze strijd zal ook zichtbaarheid krijgen en wordt zichtbaar in de strijd tegen Israël, omdat Israël de vrouw is, die de Christus, de Verlosser der wereld, die de duistere macht zal vernietigen, heeft voortgebracht. De hele wereld zal gemobiliseerd worden, nadat deze antimacht heeft duidelijk gemaakt dat er tegen hem toch niets te beginnen valt. De wereld weet dat ook en roept het dan ook uit: "Wie is hem gelijk en wie kan daar oorlog tegen voeren?"
Niet alleen dat deze macht zich tegen Israël richt, maar hij gaat veel verder en richt zich tegen de God van Israël. Grote woorden en godslasteringen slingert hij, via de media, de wereld in. En bij de mensen wordt het een grote euforie, want deze figuur maakt duidelijk dat hij het is die echte vrede en gerechtigheid zal brengen. Het lijkt een beetje op het Duitsland van 1932/33.
Onnoemelijk veel mensen verwachtten hun heil van Hitler, die beloofde dat hij welvaart, vrede en recht zou brengen. Maar iedereen, die de geschriften van Hitler had gelezen, kon weten hoe hij werkelijk was. Hoe hij streefde naar wereldmacht en, in zijn macht, zou pogen het Joodse volk te vernietigen. Zo kan iedereen die de Bijbel leest weten hoe deze komende antichrist zal zijn en welk verderf hij zal meebrengen. En toch zal de wereld hem als een pseudo-verlosser aanvaarden. De legers van de wereld sluiten zich aaneen om op te rukken naar het Midden-Oosten om een einde te maken aan het volk der Joden.
"Hem werd gegeven om tegen de heiligen oorlog te voeren en hen te overwinnen" (Openb. 13 vs. 7). Ook de profeet Daniël schrijft daarover in Dan. 7 vs. 25 "Hij zal woorden spreken tegen de Allerhoogste, en de heiligen des Allerhoogsten te gronde richten".
Niet alleen in Israël, maar ook allen die in Christus zijn gaan geloven in deze tijd, die de Bijbel de tijd van de grote verdrukking noemt, moeten er aan geloven. En het lukt hem om hen te doden (Openb. 20 vs. 4). Alleen Israël, de vrouw, wordt op een moment voor hem onbereikbaar. Israël wordt in die tijd bewaard in de woestijn en daar door God beschermd. Deze eenheid van de macht der volken zal zich in de komende tijd steeds meer gaan manifesteren, zoals ook in de afgelopen tijd al duidelijk is geworden in de Verenigde Naties en de Navo.

GODSDIENSTIGE LEEGTE
De satan zal ook gaan inspelen op de godsdienstige behoeften van de mens. Want ondanks alle kennis en wetenschap, ondanks de vergevorderde techniek, ontdekt de mens, de wereld, die God en Christus Jezus afwijst, een steeds grotere leegte in zijn bestaan. Juist te midden van die laatste confrontatie met de Here God vindt satan het nodig om de mens een pseudo-god te geven. Naast de politieke en militaire wereldleider verschijnt een andere figuur, het beest uit de aarde genoemd. Deze ziet er godsdienstig uit met zijn horens als van het Lam, maar hij spreekt als de draak, de satan. Hij is het die de mensen zover brengt dat zij de wereldleider zullen gaan aanbidden. Daartoe doet hij zelfs wonderen (Openb. 13 vs. 13.14 en 2 Thess. 2 vs. 9). De satan geeft hem immers grote macht en kracht.
En de mensen zullen in hem geloven. Het is bijna onvoorstelbaar, maar de geschiedenis bewijst dat het gebeurt. Nebukadnezar bouwde het grote gouden beeld in het dal Dura, en bijna heel de mensheid boog zich daarvoor neer. Er staat in Dan. 3 "Alle naties, volken en talen bogen zich ter aarde en aanbaden het gouden beeld".
De keizers van Rome deden hetzelfde en lieten zich godenzonen noemen, en de wereld boog voor hen. In onze tijd denken we aan Hitler, de massa zag in hem een pseudo-Messias, een verlosser.
Jaren geleden lazen we een relaas van een Amerikaanse journaliste, die een grammofoonplaat had beluisterd met een toespraak van Hitler, omlijst met alles wat in de Nazitijd gebeurde. Zij vertelde dat, ondanks dat zij alles wist van de gruweldaden van dit regiem, zij toch onder invloed kwam van dit alles.
Zo zal het straks gaan. De wereld zal de antichrist als een pseudo-verlosser begroeten. En korte tijd zal het zelfs lijken of deze figuur een god is. Hij zal zich in de tempel Gods zetten om aan zich te laten zien dat hij een god is (2 Thess. 2 vs. 4). De Joden zullen niet nemen dat een ander zich aanmatigt God te zijn en zij komen in opstand tegen de politieke wereldleider. Dan zullen de legers aantreden. Er gaat gebeuren wat hoofdstuk 12 schrijft. De vijand zal zich werpen op de vrouw, die de Verlosser heeft voortgebracht, Israël. Maar God zal in die laatste drie-en-een-half jaar Israël bewaren en verzorgen in de woestijn. Dan kunnen de legers van de wereld er niet meer bij. De strijd van de grondlegers tegen Israël wordt een strijd tegen de Here God. Een strijd die zal eindigen met de ondergang van de antichrist. 2 Thess. 2 zegt dat de Here hem zal doden door de adem van zijn mond in Zijn verschijning als Hij komt. Openb. 19 vs. 20 laat ons zien hoe aan het einde van de strijd de wereldleider, die het beest wordt genoemd, wordt gegrepen en samen met de valse profeet worden zij geworpen in de poel die brandt van vuur en zwavel.
Dat is het einde van de antichrist. Jezus Christus is de Overwinnaar.
De geschiedenis heeft ons al lang geleerd hoe dergelijke machthebbers het volk achter zich krijgen. Van Nebukadnezar, via de keizers van Rome en Napoleon, komen we bij Hitler terecht. En straks zal het weer gebeuren. De Bijbel zegt: "Omdat zij de leugen geloven-. Het is nog steeds de leugen waarmede satan zichzelf presenteerde in de Hof van Eden. Die leugen beheerst vandaag de mensheid en straks zal de mensheid zich opnieuw vastgrijpen aan de man, die welvaart, rijkdom en vrede belooft, maar die evenals zijn voorgangers, alleen maar verderf en vernietiging zal brengen. Werkelijke, innerlijke rijkdom, vrede en geluk brengt er maar Een, dat is de Here Jezus Christus. Als Hij komt zal Hij de satan vernietigen en Zijn rijk, het rijk van vrede en geluk, zal zich verspreiden over de gehele aarde. En Hij zal spoedig komen, want de komende dagen naderen steeds sneller. Zijn wij bereid Hem te ontmoeten?

ds. Jac. Schouten