De kleuren van Jozefs rok

P de Bruin • 76 - 2000/01 • Uitgave: 2
Men zegt wel: Wat je gemakkelijk leert wordt gemakkelijk weer vergeten. De Bijbel lezend moet je daar wel aan denken. Er zijn namelijk heel wat teksten in de Bijbel waarvan de betekenis niet direct aan de oppervlakte ligt. Het is alsof de Bijbel je wil zeggen: 'Als je die tekst wilt verstaan, moet je daar meer moeite voor doen; dat is de beste leerschool".

Het boek Spreuken zegt het zo: "Zo gij haar zoekt als zilver en naspeurt als verborgen schatten, dan zult gij de vreze des HEREN verstaan en zult gij de kennis van God vinden" (Spr. 2:4).

Dat wordt dus een soort schatgraverij. Degene, die dat doet wordt wel beloofd dat hij schatten zal vinden 'kostelijker dan robijnen', waarmee geen aardse schatten zijn te vergelijken. Het zijn kostbaarheden, die als 'vurige stenen' het goddelijk licht uitstralen, de bezitter ervan verrijken en die een ander kunnen verlichten.

Gedurende een kleine vierduizend jaar geeft de Bijbel het bericht door dat vader Jacob zijn zoon Jozef een veelkleurige rok gaf. Toen ik die tekst weer eens tegenkwam, bleef ik staan voor de vraag: waarom niet even gezegd wat voor kleuren dat waren? Natuurlijk weet je wel dat het kennen daarvan niet noodzakelijk is voor je zaligheid. Maar Jezus zei, dat de mens aandacht moet hebben voor 'al het Woord Gods' en in dat Woord kom je ook die veelkleurige rok tegen. Wat waren die kleuren? Een speurtocht daarnaar had o.a. tot resultaat de wetenschap dat die rok er niet een was om mee te pronken, maar om de drager ervan te typeren. Jozef is een beelddrager geweest van Jezus. Zijn levensweg loopt in zekere zin parallel met de levensweg van Jezus.

Zoals Jezus werd ook Jozef door zijn broeders verworpen, in handen van de heidenen gegeven en onder hen vond hij in de gevangenis zijn (maatschappelijk) graf. Daaruit herrezen werd hij tot koninklijke hoogte verheven en in die positie heeft hij de hongerende wereld van zijn dagen het levenreddende graan kunnen geven. Ieder die tot hem kwam kreeg het 'brood des levens'. Jozef heeft daardoor in beeld gebracht wat Jezus eens voor de wereld zou zijn. Jezus heeft, als goddelijk Hogepriester Zichzelf gegeven tot een zoenoffer voor de wereld en Hij werd daardoor voor ie wereld tot het 'Brood des levens', lat de wereld het leven geeft. Ieder die tot Hem gaat ontvangt dat 3rood des levens'. In Jozef kunnen wij zien wat Jezus voor ons is. Jozef vees niemand af. Jezus wijst niemand af.

Om het even heel gewoontjes te zeggen: als iemand zegt: "Daar loopt een agent", dan weet je wat voor kleding hij draagt. Zijn kleding is immers typerend voor zijn functie. Jozef was de beelddrager van Jezus de Hogepriester en het kleed dat hij van Jacob kreeg was typerend voor die functie. De kleuren daarvan waren dan ook de kleuren van het hogepriesterlijke gewaad. Dat gewaad wordt in Exodus 28 kleurrijk beschreven.

Pé de Bruin