De kleur van 50 tinten grijs is donkerrood

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 8
Commentaren over de film ‘Fifty shades of gray’ gaan over seks als speelgoed met geweld en omzet aan rinkelende kassa’s. Wie wordt rijker? Iedereen die de schaduwtinten mooi vindt, wordt emotioneel, sociaal en geestelijk armer.

De tinten grijs zijn alle vijftig donkerrood. Rood als karmozijn is de zonde. Er is geen reclamecampagne die dat wit kan wassen, hoe knap de fotografie zich ook voordoet als een engel van het licht. Het rood dringt besmettend diep door in het weefsel van geest, ziel en lichaam.

Rode spel in zwarte duisternis
Het rood kankert onder de verhullende schaduwen van grijs. Er zijn geen vijftig tinten grijs. Ze zijn alle vijftig pikzwart als de donkerste duisternis, de kleur van leven zonder God en seksualiteit opgeofferd aan de afgod van het welbevinden. De consumenten menen dat seks speelgoed is, maar de liefde van mensen voor het rode spel in zwarte duisternis, maakt slaven. Emoties worden leeggezogen door nepintimiteit. Relaties branden en stranden in het onuitblusbaar vuur van oncontroleerbare passie. De grens van het geweten wordt genadeloos verlegd richting hel. Daar is geen plezier, maar eeuwig tandengeknars. ‘Game over’.
De slachtoffers van pornoverslaving zitten in mijn gesprekskamer: donkerrood en zwart, verstrengeld in een duister net, geestelijk kreupel en emotioneel lam. Het lokbeeld op het scherm heeft zijn schijn van glorie afgeworpen en het spel heeft zijn vernietigende egoïstische en manipulatieve uitwerking gehad: gebrandmerkte harten, schraal en leeg.

Roze wolkjes van nepromantiek
Misschien is het met jou niet ‘zo ver’ gevorderd. Vergis je echter niet. Ontsnap je werkelijk aan de oversekste cultuur waar reclameborden schreeuwen om aandacht en televisiebeelden binnendringen in de privacy van je hart? Alleen al de vraag wat er bij je opkomt wanneer je dit artikel leest of waarom je een boek oppakt dat over seksualiteit gaat, kan voldoende stof tot nadenken opleveren. Je hart is in deze vruchteloze schepping geen toonbeeld van zuiverheid. Niemand gaat vrijuit. Je hebt dringend een Redder nodig.
Begin met je ogen uit te rukken en je handen af te hakken. Breek radicaal met alles wat zaait op de akker van het vlees, ook als je denkt ‘dit kan geen kwaad’, inclusief de ‘onschuldige’ romantische films. Zo onschuldig zijn ze niet. Ze zijn schijnvertoningen, gespeelde intimiteit, die met hun nepemoties jouw echte emoties opwinden en roven. Waarom vullen duizenden christenmannen en -vrouwen hun emotionele leven met Hollywoodintimiteit, die uit een andere bron komt dan hun eigen huwelijkspartner? Wat is er gebeurd met het unieke en exclusieve van de huwelijksrelatie? Hoe kan zuivere romantiek bevorderd worden door films die nooit de heiligheid van het huwelijk laten zien? Ben je werkelijk onbesmet na een avondje televisie? De roze wolkjes van de nepromantiek baden in donkerrood verlangen.

Intense intimiteit
Er is een Licht dat zuiver is, dat rood en zwart niet verhult, maar het openbaart en reinigt als witte wol (Jesaja 1:18). In Zijn licht is ware liefde, onzelfzuchtig. Daar is duurzame vreugde, zonder spijt. Daar is veilige heerlijkheid, zonder oneerlijkheid. Daar is echte vrijheid, zonder boeien. Daar is intense intimiteit, zonder eenzaamheid. Daar is vervuld verlangen, zonder verslaving. Daar is diepe voldoening, zonder kater. Daar is gemeenschap, zonder misbruik. Daar is leven en overvloed, zonder nep. Daar is Jezus, Die Zich uniek, exclusief, onverbreekbaar en rein aan Zijn Bruid verbindt. In Hem is opstanding uit de dood. Alle schaduwen vergaan.

Jef De Vriese