De islam wereldwijd

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 8
Steeds meer zien we dat waar oorlogen woeden en onrust is, waar de veiligheid van mensen wordt bedreigd en waar terreur en geweld heerst, dat de Islam daarbij betrokken is. In tal van Afrikaanse landen rukt de Islam op. Men verdrukt en vervolgt andersdenkenden, christenen worden gedood en kerken verbrand.

Soedan is inmiddels berucht om de vele Islamitische gruwelen tegen christenen. In Indonesië en met name op de Molukken hebben christenen het zwaar te verduren onder Islamitisch geweld.

India trekt ten strijde tegen Islamitisch geweld vanuit Khasmir, waarbij een direct gevaar van escalatie bestaat. Zowel India als Pakistan hebben inmiddels de atoombom en Pakistan noemde zijn bom al "de Islamitische bom".

Israël heeft rechtstreeks te maken met het hart van de Islam. Dagelijks is er strijd tegen de HezbollahPartij van Allah en allerlei terreurgroepen. Iran en Irak in een religieus gevoede haat tegen Israël zijn een directe bedreiging.

Het moslim-fundamentalisme in Noord-Afrika rukt op. Duizenden lieten inmiddels het leven in Algerije en Algerijnse terreurgroepen dreigen voortdurend richting Europa. Onlangs kreeg België ermee te maken vanwege Algerijnse criminelen in Belgische gevangenissen. Men eist hun vrijlating -anders zullen er aanslagen, met name op kerken, komen", zo dreigt men.

In Oezbekistan, deel van de voormalige (zuidelijke) Sovjet-Unie horen we steeds meer van moeilijkheden door de Islamitische meerderheid. Op 9 juni jl. werden 4 christenen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen van 10 en 15 jaar. Men had drugs in hun huizen en kleding gestopt teneinde 'bewijzen' tegen hen te hebben.

De echte reden: ze waren bezig met de vertaling van de Bijbel in één der lokale talen. Advocaten laten het afweten uit angst voor represailles. Er is dus geen rechtsbijstand. Eén van de veroordeelden, Rasjied Toeri-bajev, is voorganger van een Pinkstergemeente. Eind januari werd hij met drie van zijn gemeenteleden gearresteerd. Eind mei werd hij overgeplaatst naar een andere gevangenis, omdat reeds 95 medegevangenen tot Christus waren gekomen, zo meldt Open Doors.