De instructies van de Jezus Christus

Corine Daane • 95 - 2019 • Uitgave: 6
De laatste tijd kijk ik vaak met een blik vol heimwee naar de hemel. En ik verzucht: “Komt U al bijna?” Verbonden aan een wereldwijde zendingsorganisatie, stapelen de berichten zich op over vervolging van en moorden op broeders en zusters. Tegelijk is vervlakking van geestelijk leven een oprukkend gevaar.

Het uit zich in de ‘alles mag en niets moet’ theologie maar ook in de hang naar wettisisme. Beide uitersten stellen Christus niet centraal. Het maakt me soms moedeloos. Dan heb ik het nodig om mijn Bijbel te pakken en Zijn instructies nog eens te lezen. ‘Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde’ (Mattheüs 28:18b).

Lauwheid en dwaalleer
Niet de grote leiders op het wereldtoneel en ook niet de leiders van het geestelijke strijdtoneel, maar álle macht ligt stevig en veilig vast in de handen van de Here Jezus Christus. We leven in een tijd van snel toenemende druk van buitenaf. Incidentele moorden op christenen worden steeds meer vervangen door massaslachtingen. En terwijl wij, vanuit de geriefelijkheid van onze huiskamers en veiligheid van christelijke hokjes, discussies aangaan over ‘de grote verdrukking’ en óf en zo ja wanneer de opname van de gemeente is… is die grote verdrukking geen onderwerp van gesprek, maar een manier van leven voor veel van onze broeders en zusters die dagelijks de dood in ogen kijken en lijden door marteling en verlies van dierbaren.
De tijd waarin wij leven kenmerkt zich ook door grote toename van lauwheid en dwaalleer van binnenuit. Kostbaar werk van de Here wordt afgebroken, uitgehold en monddood gemaakt doordat Christus niet meer centraal staat. De publieke opinie of de eigen geestelijke stokpaardjes krijgen meer stem dan de stem van God Zelf. Het lijkt een verloren race. Toch? Nee! Ik lees nogmaals deze tekst. Onze God is, te midden van afval van binnenuit en van groot en intens onrecht van buitenaf, nog steeds soeverein, genadig, betrouwbaar en liefdevol. En nog meer…

Zijn proclamatie
‘En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld’ (Mattheüs 28:20). De Here is betrokken. Altijd! Op onze beste dagen en op onze slechtste dagen. Als alles voor de wind gaat en als de bodem van aardse zekerheid onder je voeten verdwijnt – Hij is erbij! Wat een hoop, wat een zekerheid, wat een geweldige troost! Toen bomscherven een gruwelijk einde maakte aan gelovigen in Sri Lanka, de Here was erbij. Toen jij een geliefde verloor, Hij was erbij. Toen de publieke opinie het won van de stilzwijgende lauwheid onder christenen in Nederland… de Here is er nog steeds!
Zijn proclamatie van macht en Zijn belofte van aanwezigheid geeft mij, meer dan eens door zware aanvechting heen, de kracht en moed om het vers er tussen te lezen: ‘Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen’ (Mattheüs 28:19). Wetend waar de werkelijke macht ligt, en verzekerd van de betrokken aanwezigheid van de Here Zelf in elk detail van mijn leven, wil ik mijn positie innemen. Mensen om mij heen op Christus wijzen, hen helpen met Hem te leven. Een voorbeeld zijn. En weet je? De kassière is ook lid van ‘al de volken’ en de ouders bij het schoolhek ook; en je zoon of dochter, je vrienden ook… Laten we onze posities weer innemen en doorgeven álles wat de Here ons geleerd heeft en gegeven heeft in Zijn Woord – ook de niet populaire, lastige waarheden, want juist die zijn zó nodig om te weten heilig en rein voor God te kunnen leven!

Een voorbeeld zijn
Waar ik kan wil ik betrokken meelijden met mijn broeders en zusters in vervolging. Wil ik waarschuwen waar lauwheid en valse lering afleiden van Christus. Wil ik een voorbeeld zijn, heengaan, al is het maar in mijn dagelijkse omgeving, en van Christus getuigen. En tussendoor kijk ik omhoog… Want ja, binnenkort komt Jezus Christus Zijn gemeente halen. Misschien vandaag!?

Corine Daane