De inhoud van de dag van Christus

Ruud van Campen • 96 - 2020 • Uitgave: 1
Filippenzen 2:16a

Wanneer de Heere Jezus als Vredevorst zal verschijnen en Zijn vrederijk zal vestigen op aarde, dan zal alles op zijn plaats worden gezet. Misstanden, misdaden en misbruik worden verwijderd uit deze wereld. Gebrokenheid zal de Heere helen.

Christus Zelf noemt die glorieuze tijd: de wedergeboorte van de wereld (Mattheüs 19:28). Hoewel grote weeën eraan vooraf zullen gaan, zal het bij Zijn wederkomst uitlopen op heerlijke wereldvernieuwing. Wanneer het koninkrijk van Vorst Messias ook daadwerkelijk zal gekomen zijn.
Petrus noemt die komende periode ‘de tijden van verkwikking, ja de tijden van de herstel van alle dingen’ (Handelingen 3:19v). Tijden van verkoeling, na de eindtijd-oordelen die over de aarde gaan komen (Openbaring 4-19). Na de storm het suizen van een zachte koelte. Door de zondeval is de hele schepping en mensheid, ontwricht, scheefgegroeid en als een arm pijnlijk uit de kom geraakt. Wat een verademing zal het zijn, wanneer Immanuel alles recht gaat zetten en zal heersen rechtvaardig, wijs en zacht. Vele vraagtekens van nu worden dan rechtgetrokken tot uitroeptekens van Zijn liefde en wijsheid.

Ik wil zeven grote zegeningen aanstippen van de komende Christusregering.

Zegening 1
Satan zal naar zijn plek verwezen worden. Gebonden wordt hij geworpen in de put van de afgrond en zo onschadelijk gemaakt (Openbaring 20:1). Het politieke Beest en de godsdienstige antichrist zullen levend ter helle varen, zodat de onheilige drie-eenheid van satan, beest en antichrist geen verwoestende macht meer kan uitoefenen. Satan weet dat hij nog maar weinig tijd heeft en daarom gaat hij nu rond als een brullende leeuw en zoekt om te verslinden. Ook is hij de listige slang die nu Gods volk verleidt. Geweld en list zullen dan verleden tijd zijn. De moordenaar en leugenaar van het begin zit vast. Blij vooruitzicht! Geen verzoeking meer van buitenaf, de grote tegenstander van God en Zijn volk is uitgeschakeld.

Zegening 2
Israël zal zijn juiste plaats ontvangen door de verkiezende God. De vraag van de discpelen aan Jezus vlak voor Zijn hemelvaart: ‘Zult U in deze tijd het koninkrijk voor Israël herstellen?’, zal dan bevestigend worden beantwoord. Op die dag zal er een einde komen aan de omzwervingen van het Joodse volk. Eindelijk thuis in Eretz Jisraël. Gans Israël teruggekeerd tot zijn land, maar ook bekeerd tot God en Zijn Gezalfde. Lo Ammi (niet Mijn volk) wordt weer Ammi= Mijn volk! Het nieuwe verbond, op Jezus’ bloed gegrond, zal met Israël gesloten worden waarin het een nieuw hart en een nieuwe geest ontvangt. De vervallen hut (soeka!) van David (Amos 9:11), zal de Heere weer oprichten.
De zonen van Jakob gingen hun broer Jozef uiteindelijk herkennen en erkennen, zo zal Israël de schellen van de ogen vallen en Hem gaan zien, die ze doorstoken hebben. Wat zal het zijn als Jezus en Zijn broedervolk elkaar in de armen vallen! Grote verzoendag (jom kippoer) vindt dan plaats tussen het volk en zijn Messias. Gevolgd door het uitbundige Loofhuttenfeest: waarin vreugde, vreugde, louter vreugde de boventoon voert. En zij begonnen vrolijk te zijn en feest te vieren!
De bekering van één enkele Jood Paulus deed het Romeinse wereldrijk al schudden, hoeveel te meer wanneer straks heel Israël zalig zal worden!
Land, volk en Koning zullen één zijn evenals sjabbat, sjaloom en Sjechina. Met Jeruzalem als hoofdstad tot vreugde voor de ganse aarde: uit Sion zal de Thora uitgaan.
Kortom: er is een totdat voor het volk Israël. Eens worden ze het hoofd en niet langer meer de staart der volken. Het is dan voorgoed gedaan met alle antisemitisme. De Klaagliederen worden vervangen door het Hooglied.

Zegening 3
‘De volken van de wereld zullen U loven, o God U loven al te saam’, zo zingt Psalm 67. De einden van de aarde zullen Christus’ heerschappij erkennen (Psalm 2) zoals de koningin van Sjeba bewonderde de wijze koning Salomo. God sprak al in het begin tot Abraham dat in hem en zijn zaad alle volken der aarde zullen worden gezegend. Jesaja profeteert dat in het laatst van de dagen alle volken zullen toestromen naar de berg van het huis van de Heere om door Christus in de Thora onderwezen te worden (Jesaja 2). Hoe kun je ernaar verlangen dat de wapenwedloop zal ophouden en de oorlog niet meer wordt geleerd. Geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen. Deze Jesajadroom is geen ‘wishful thinking’, maar zijn Gods plannen die niet falen. Geen criminaliteit, geen wapens, maar zwaarden omgesmeed tot ploegscharen en speren tot snoeimessen. Liefde en recht zal Hij brengen op aarde voor de Filistijn, de Tyrier en de Moren (naar Psalm 87)! Vrede en vreugde neemt Hij mee. Wat zal het zijn als de staatshoofden en regeringsleiders van harte staande Hem zullen toezingen: U Zij de glorie!

Zegening 4
De beschadigde aarde zal weer paradijselijk worden hersteld. Paulus in Romeinen 8 spreekt over de hele schepping die zucht, omdat de mens heeft gezondigd, en is als in barensnood tot nu toe, maar er is hoop dat ook de schepping zelf zal worden vrijgemaakt.
Chaos wordt weer kosmos (sieraarde). Vervuilde atmosfeer en biosfeer, verziekte flora en fauna, klimaat- en milieuproblemen zijn dan voorbij. De zuchtende natuur wordt getransformeerd tot een zingende natuur. Voor een doorn zal een dennenboom opgaan en voor een distel een mirteboom. En de woestijn zal bloeien als een roos. Vervuiling wijkt voor vervulling. Bergen zullen vrede dragen en de bomen in het veld gaan klappen voor Hem.
Luther schreef ergens: “Thans draagt de natuur haar dagelijkse werkkleren, maar eenmaal zal zij haar zondagse feestkleren aantrekken.”

Zegening 5
De gemeente zal op haar plaats worden gezet. Zoals God naast Adam Eva zette, en zoals naast onderkoning Jozef zijn vrouw Asnath stond, zo zal straks naast de verheerlijkte Christus als Hoofd over alle dingen, een vrouw staan. Vrouwe Ecclesia: de bruidsgemeente. De triomferende gemeente zal in Zijn heerlijkheid delen als koningin aan Zijn rechterhand. Heersend met Hem! Zij is één met Hem en staat niet onder Hem, maar náást Hem. De plaats van de gemeente is niet onder Zijn voeten, maar aan Zijn hart! Hoe heerlijk! Hoger kan niet en nauwer kan ook niet. Delend in Zijn glorie.

Zegening 6
God Zelf zal zijn rechtmatige plaats op aarde innemen. De profeet Zacharia voorzegt: ‘En de HEERE zal Koning worden over de hele aarde en te dien dage zal de HEERE de enige (echad!) zijn en zijn naam de enige’ (14:9). Nee er, zijn geen drie goden, maar één God. Ook niet Allah, maar Abba zal gediend worden door de volken met eenparige schouder. De God van Israël zal de God van de hele aardbodem genoemd worden te dien dage. We zingen wel eens dat mooie lied: God and God alone. Dat gaat wereldwijd een keer werkelijkheid worden. Het boeddhisme heeft als hoogste ideaal ‘sunyata’ dat leegheid betekent. De Bijbel leert totaal anders: volheid! De hele aarde zal vervuld worden met kennis en heerlijkheid van de Heere zoals de wateren de bodem van de zee bedekken.
Psalm 150 legt ons nu al op de lippen: ’alles wat adem heeft, love de HEERE en zinge de lof van Israëls God!’

Zegening 7
Christus zal Zijn wettige plaats in Zijn schepping innemen. Niet meer satan maar Jezus zal daadwerkelijk de overste van deze wereld zijn. King of kings and Lord of lords!
• als Koning van de Joden regerend over het huis van Jakob zit Christus nu op Vaders troon in de hemel, dan zal Hij zitten als Zoon van David op de troon van zijn vader David in Jeruzalem.
• als Zoon des Mensen regerend over de volken: van zee tot zee zal Hij regeren zover men volken kent, tot aan het uiteinde van de aarde.
• als Zoon van God regerend over hemel en aarde. In Filippenzen 2:10 wordt ons gezegd, dat God Jezus uitermate heeft verhoogd en dat elke knie zich voor Hem zal buigen van die in de hemel (engelen) en die op de aarde (mensen) die onder de aarde (demonen) zijn en elke tong zal belijden dat Jezus de Héér is. Jezus het Hoofd en de Heerser over alle dingen. Ja, eeuwig bloeit de gloriekroon op het hoofd van Davids grote Zoon!

Ten slotte: laten we die grote dag zingend tegemoet leven in psalm en lied.

Psalm 72
“Ja elk der vorsten zal zich buigen en vallen voor Hem neer…
Dan zal, na zoveel gunstbewijzen,
't Gezegend heidendom
't Geluk van dezen Koning prijzen,
Die Davids troon beklom…
Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen;
Men loov' Hem vroeg en spâ;
De wereld hoor', en volg' mijn zangen,
Met Amen, Amen na.”

Joh. de Heer lied 722
“Kroon Hem, de Vredevorst!
wiens macht eens heersen zal
van pool tot pool, van zee tot zee;
’t klinkt over berg en dal.
Als alles voor Hem buigt
en vrede heerst alom,
wordt d’ aarde weer een paradijs.
Kom, Here Jezus, kom!”

Ruud van Campen