De herder & de schapen

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 15
In ons land kennen wij ze haast niet meer: de herder met zijn schapen. Er zijn echter nog verschillende landen waar wij een herder kunnen zien met zijn schapen. En het is geen wonder dat de Bijbel zoveel zegt over herders en over schapen. Want in het Midden Oosten, o.a. in Israël, kunt u veel schapen zien en hun herders. In Gods Woord worden ook vaak de leiders van het volk Israël met herders vergeleken en God, Die Zich moeite getroost om Zijn schapen te leiden. En deze Herder der schapen, God Zelf, is vertoornd als Hij ziet dat de herders die Hij over Zijn kudde laat waken, niet doen wat Hij heeft voorgedaan.

DE HERDER
God vereenzelvigt Zich met de herder. Ieder verhaal, dat u in de Bijbel over de herder leest, laat zien dat hij veel facetten heeft. En dat op zichzelf is al een les, want ... Zo is het ook met de Here! Nooit vertel je het verhaal van de Here volledig. Er zitten zoveel facetten aan Hem vast; Hij is zo rijk aan schakeringen.

Daarom is het zo belangrijk, dat u de hele Bijbel naspeurt op zoek naar alle kanten van deze God, de Herder. De Here Jezus is ook de 'Goede Herder". Wij lezen dat verschillende keren in Johannes 10. Hij zet Zijn leven in voor de schapen. Dat doet Hij altijd. Dat is niet afgelopen toen Hij stierf op het Kruis van Golgotha. Hij staat als 'Goede Herder" met Zijn leven garant voor de schapen. Daarom wordt Hij in Hebreeën 13 :20 "de grote Herder der schapen" genoemd. De grote Herder der schapen stond op uit de doden. Hij leeft en daarom kan Hij met Zijn leven instaan voor de schapen. Wat is dat al geweldig. Zijn leven duurt altijd voort, want Hij heeft de dood overwonnen.

Maar dat leven van de grote Herder, de Here Jezus, heeft een vervolg. Het houdt niet op wanneer Hij is opgestaan. Want alles wat Hij beloofde komt uit. En Hij vertelde u en mij:
"Ik kom weder en zal u tot Mij nemen, opdat ook gij zijn moogt, waar Ik ben" - Joh. 14 :3. Wanneer dit gebeurt komt Hij terug als de Opperherder, zoals het in de Bijbel staat in 1 Petrus 5 :4. Leven wij allen in deze verwachting?

DE HERDER ZORGT GOED
In Psalm 23 lezen wij: "Er ontbreekt mij niets; Hij geeft mij grazige weiden en rustige wateren; Hij verkwikt mijn ziel en Hij leidt mij in de rechte sporen". Mij ontbreekt niets. Wij willen dit allemaal toepassen op natuurlijke zaken, die je wel mist. Evenzo: Grazige weiden en rustige wateren. Natuurlijk is er bij deze Herder voldoende te eten en te drinken.

Maar het derde is in wezen het geheim van deze Psalm: Hij verkwikt mijn ziel. Om zijn ziel gaat het David! Hij wist er alles van! Van het herder zijn in de velden van Bethlehem. Hij wist dat de buitenkant meestal wel goed voor elkaar was! Maar de binnenkant? Zijn ziel? David komt met zijn binnenkant voor het voetlicht en bij het componeren van Psalm 23 zingt hij het uit: Hij, de Here, de God van Israël verkwikt mijn ziel. Daarom ontbrak hem niks. Daarom was er voor zijn ziel steeds voldoende te eten en te drinken. "Hij leidt mij in de rechte sporen". God weet de weg. Zijn Zoon weet de weg. Hij is De Weg Zelf, want Hij zegt in Johannes 14: 6:
"Ik ben de weg en de waarheid en het leven." De Here leidt ons op Zijn spoor. De Here Jezus, de Herder, gaat ons voor in Gods spoor!

DE SCHAPEN
De schapen kennen de Herder. Er is nooit verwarring onder de schapen, zodat zij op het verkeerde adres aan komen. Daar is geen sprake van, want de schapen kennen Hem. Wij moeten de Here Jezus lief hebben, omdat wij anders op het verkeerde adres belanden. Als wij Hem niet toebehoren, gaan wij verloren, sterven wij in de wildernis. Waar bent u op dit ogenblik?

De Here Jezus is de deur der schapen. Hij is het begin van de weg. Er komen erg veel vijanden op de schapen af. Meestal zijn het "dieven en rovers". Zij komen bij de schapen door op een andere plaats in te klimmen - het zijn echte inbrekers - maar door de deur komt de Herder. De Heiland weet waar de deur is, want Hij is Zelf die deur der schapen. In Johannes 10 zegt de Herder, de Here Jezus:
"Ik ben de deur der schapen. Allen die vóór Mij gekomen zijn, zijn dieven en rovers, maar de schapen hebben naar hen niet gehoord. Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt, zal hij behouden worden; en hij zal ingaan en uitgaan en weide vinden.

De dief komt niet dan om te stelen en te slachten en te verdelgen; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed." Bent u al door die Deur gegaan? Bent u bij het begin begonnen?

De schapen horen de stem van de Herder. Dat is een zeer bijzondere les. Want de Herder spreekt tot de schapen en zij begrijpen Hem. Weet u, dat de Bijbel, het Woord van God, in al zijn woorden de stem van de Herder is? En dat wij allemaal moeten begrijpen wat de Herder ons zegt? Dan moet u als een schaap willen gehoorzamen, want de schapen alleen begrijpen wat de Herder bedoelt!

De Herder roept de schapen bij name, staat er in Johannes 10: 3. Dat is familiair, vriendschappelijk. De Here Jezus kent onze naam en vandaag roept Hij misschien wel u! Hij kent u! Nog andere schapen heb Ik, die niet van deze stal zijn. Toen Johannes zijn Evangelie schreef, waren de andere schapen de volkeren der aarde. Dit artikel is voor die volkeren der aarde (de goyim) geschreven, en nu zijn de andere schapen: de Joden. In de nabije toekomst zal er een grote terugkeer tot God onder Israël plaatsvinden. En vóór die tijd zal de Gemeente uit de volkeren naar de hemel worden gevoerd om "altijd met de Here Jezus te zijn" - 1 Thess. 4:17. En zo, op deze manier, zal het worden "Eén kudde en één Herder". Wat wacht ons een heerlijke toekomst!

Nol Esmeijer